O Στράτος Φαναράς αναλύει την δημοσκόπηση της Metron Analysis - (ΠΙΝΑΚΕΣ)
Τι λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας
Ο μήνας Σεπτέμβριος (με την παραδοσιακή παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης) μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός για τους κομματικούς συσχετισμούς και τις πολιτικές εξελίξεις (εξάλλου κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί τουλάχιστον μία φορά στο πρόσφατο παρελθόν).
Ο κ. Τσίπρας, σε συνδυασμό και με τις αστοχίες της Κυβέρνησης που ήταν αλλεπάλληλες τον τελευταίο μήνα, επέτυχε να... κεφαλαιοποιήσει την εκεί παρουσία του και να δώσει για πρώτη φορά μετά τις διπλές εκλογές του 2012, ώθηση τόσο στο κόμμα του όσο και στον ίδιο προσωπικά, ώθηση η οποία καταγράφεται ανάγλυφα σε σειρά δεικτών της έρευνας:
Είναι αντιστρέψιμο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ;
• Ο βαθμός ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει άνοδο 5 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε ένα μήνα (από το 22% στο 27%) και για πρώτη φορά ξεπερνά το βαθμό ικανοποίησης από την Κυβέρνηση ο οποίος μειώνεται περαιτέρω από το 26% στο 24%.
• Ο κ. Τσίπρας περνά και πάλι στην πρώτη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, έστω και οριακά μπροστά από τον Πρωθυπουργό και τον κ. Θεοδωράκη, με 41% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες. Βελτιώνει επίσης την «πρωθυπουργική εικόνα του σημαντικά αν και συνεχίζει να υπολείπεται του κ. Σαμαρά (23% έναντι 30% του κ. Σαμαρά στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό).
• Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το προβάδισμα του με 25,7% έναντι 19,8% της Νέας Δημοκρατίας (5,9 ποσοστιαίες μονάδες). Η άνοδος του αυτή σηματοδοτεί και άνοδο στην εκτίμηση ψήφου στην οποία κινείται πλέον 34,1% ενώ η ΝΔ χάνει ελαφρώς από την εκτίμηση που κατέγραφε στις αρχές του Σεπτεμβρίου και κινείται στο 26,2%. Η διαφορά αυτή των οκτώ ποσοστιαίων μονάδων είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις διπλές εκλογές του 2012 και καθιστά το σενάριο της αυτοδυναμίας του σε πιθανές εκλογές ακόμη πιο πιθανό αφού αν κατέγραφε σε κάλπη τη σημερινή εκτίμηση, θα αποσπούσε 145 έδρες.
Προς ένα νέο δικομματισμό;
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να δημιουργήσει αντισυσπείρωση και να ενισχύσει σε μία επόμενη φάση τη Νέα Δημοκρατία. Ήδη τα σημάδια της διαμόρφωσης ενός νέου δικομματισμού γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι ορατά. Όλοι οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί με εξαίρεση το Ποτάμι που παρουσιάζει άνοδο (εκτίμηση στο 9,1%) παραμένουν στάσιμοι ή συμπιέζονται δραστικά:
• Η ΔΗΜΑΡ συνεχίζει να κινείται σαφώς κάτω του ορίου εκπροσώπησης του 3% με εκτίμηση στο 1,3%. Σημειωτέον ότι καταγράφει αυτό το ποσοστό αμέσως μετά το συνέδριο της και σε περίοδο η οποία δεν είναι, τυπικώς τουλάχιστον, προεκλογική.
• Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμπιέζονται επίσης και κινούνται οριακά πάνω από το 3% (με εκτίμηση στο 3,3%).
• Μεγάλη πίεση υφίσταται επίσης και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ/Ελιάς ο οποίος χαρακτηρίζεται από ασάφεια ως προς τις εκλογικές επιδιώξεις και το σχήμα με το οποίο θα εκπροσωπηθεί στις εκλογές (εκτίμηση 4,6%).
Είναι αντιστρέψιμο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Νομοτέλειες στην πολιτική δεν υπάρχουν. Το πιο εύκολο (αλλά και το πιο πιθανό) θα ήταν να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με διαφορά τις επόμενες εκλογές ειδικά αν αυτές γίνουν σχετικά σύντομα.
Ωστόσο η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει να διαθέτει ένα Πρωθυπουργό με ιδιαίτερα καλή εικόνα τόσο συγκριτικά με τις επιδόσεις του κόμματος του όσο και συγκριτικά με την αξιολόγηση της Κυβέρνησης του αλλά και των ανταγωνιστών του και επομένως έχει μια δεύτερη ευκαιρία εφόσον αλλάξει πολιτική, αποκτήσει σχέδιο και ραχοκοκαλιά και κυρίως γίνει περισσότερο αποτελεσματική και αξιόπιστη. Πολιτικές και επικοινωνιακές περιπέτειες τύπου ΕΝΦΙΑ σε καμιά περίπτωση δεν της αφήνουν περιθώρια να διεκδικήσει το οτιδήποτε.
Ήδη η πρωτοβουλία της ψήφου εμπιστοσύνης θεωρείται σωστή επιλογή από μία σχετική πλειοψηφία (47%) και μένει να δούμε σε ποιον θα πιστωθούν οι εντυπώσεις από τη συζήτηση και τη ψηφοφορία και αν θα φέρει ξανά τις πολιτικές πρωτοβουλίες στο γήπεδο της Κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, είχε τον πιο επιτυχημένο μήνα του στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έκανε μία σημαντική στροφή προς τα μεσαία στρώματα (τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά) η οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται επιτυχημένη (είναι χαρακτηριστικό ότι πέρασε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου και σε όσους αυτοτοποθετούνται στη μεσαία τάξη με 26,1% έναντι 24% της ΝΔ). Όμως έχει ακόμη αρκετά να κάνει για να πείσει ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας (και μάλιστα αυτοδύναμα). Η κοινή γνώμη παρακολουθεί πλέον πιο στενά την παρουσία του και τις πρωτοβουλίες του και σε συνδυασμό τις ευρύτερες εξελίξεις (οικονομικές και πολιτικές) θα αποκρυσταλλώσει την τελική της κρίση λίγο πριν από την κάλπη. Όρια δεν υπάρχουν, ούτε προς τα πάνω, αλλά ούτε προς τα κάτω.
Τέλος τα κόμματα του ευρύτερου κεντρώου χώρου αλλά και των παρυφών του (κεντροαριστερά και κεντροδεξιά) θα πρέπει γρήγορα να θεμελιώσουν ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα εκλογικής υποστήριξης, ώστε να αντέξουν στην πίεση που ήδη έχει αρχίσει να ασκείται στην επιρροή τους.
Σημειώνουμε ότι μπροστά μας έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήδη το εκλογικό σώμα σχεδόν διχοτομείται ως προς το εάν η σημερινή Βουλή θα πρέπει να εκλέξει τον Πρόεδρο (49%) ή εάν θα πρέπει πρώτα να προηγηθούν πρόωρες εκλογές (45%). Οι χειρισμοί που θα γίνουν στο μείζον αυτό ζήτημα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση των συσχετισμών.
Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι πυκνή σε πολιτικές εξελίξεις και τακτικές κινήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και σημαντική για τη στρατηγική υπόσταση της χώρας και την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Για τους πολίτες αυτό είναι το μείζον.
Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα είναι πυκνή σε πολιτικές εξελίξεις και τακτικές κινήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι και σημαντική για τη στρατηγική υπόσταση της χώρας και την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Για τους πολίτες αυτό είναι το μείζον.
Με εκτίμηση
Στράτος Φαναράς
ΠΙΝΑΚΕΣ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου