Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πως να προστατευθείτε από τις ιώσεις

Πως να προστατευθείτε από τις ιώσεις

Πέντε ολόκληρα χρόνια από τη ζωή μας μάς κοστίζουν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι γνωστές μας “ιώσεις» που κατά μέσον όρο εκδηλώνονται 6-8 φορές τον χρόνο στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών και 2-6 φορές τον χρόνο στα μεγαλύτερα παιδιά και στου ενήλικες, διαρκούν κάθε φορά έως και μία εβδομάδα.
Αν και οι αριθμοί αυτοί μοιάζουν...
υπερβολικοί, για τους ειδικούς είναι πολύ λογικοί, δεδομένου ότι οι ιώσεις προκαλούνται από δεκάδες διαφορετικούς ιούς και κάθεφορά που αρρωσταίνει κάποιος, έχει μολυνθεί μόνο από έναν από αυτούς.
Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται είτε με απ” ευθείας εισπνοή των σταγονιδίων που εκτοξεύονται σε απόσταση αρκετών μέτρων από όποιον βήχει και φταρνίζεται στον αέρα, είτε με τα μολυσμένα χέρια.
Ένα καλό, δυνατό φτάρνισμα είναι αρκετό για να διασπαρούν σε απόσταση 3,5 μέτρων έως 40.000 σταγονίδια γεμάτα ιούς, ενώ με κάθε βήχα διασπείρονται έως 3.000 σταγονίδια.
Οι ιοί που φέρουν μπορεί να επιβιώσουν επί ώρες σε επιφάνειες, όπως χερούλια, τηλεχειριστήρια και διακόπτες, αλλά απαιτείται μόλις ένα δίωρο για να εξαπλωθεί ένας ιός μέσα σε ένα κτήριο με πολλούς ανθρώπους, όπως έδειξε μελέτη που παρουσιάσθηκε τον περασμένο μήνα στο 54ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες & την Χημειοθεραπεία (ICAAC) στην Ουάσινγκτον.
Στη μελέτη αυτή, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα τοποθετούσαν κατά την έναρξη της πρωινής βάρδιας έναν αδρανοποιημένο ιό σε ένα κοινόχρηστο σημείο (π.χ. στο πόμολο μιας πόρτας) ενός μεγάλου κτηρίου και μετά κατέγραφαν την πορεία του, παίρνοντας δείγματα από άλλες κοινόχρηστες επιφάνειες. Έτσι ανακάλυψαν πως μέσα σε 2 ώρες ήταν ήδη μολυσμένο το 40-60% όλων των κοινόχρηστων επιφανειών του κτηρίου.
Όποιος λοιπόν άγγιζε αυτές τις επιφάνειες, μόλυνε τα χέρια του – και αν αυτός ο ιός ήταν ενεργός και ιός του αναπνευστικού, μόλις έφερνε τον ιό στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια του, αυτός θα περνούσε στο εσωτερικό του σώματος, όπου θα άρχιζε να πολλαπλασιάζεται σαν αστραπή για να οδηγήσει εντός λίγων ημερών στα συμπτώματα της ίωσης.
Και το χειρότερο είναι ότι “κατ” αυτές τις πρώτες μέρες, ο ασθενής δεν ξέρει καν ότι είναι μολυσμένος και ότι μεταδίδει τον ιό στον περίγυρό του», κατά την δρα Ουέντι Μπάρκλεϊ, καθηγήτρια Ιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
Τα προληπτικά μέτρα
Την μετάδοση αυτή μπορεί να σταματήσουν ορισμένα απλά μέτρα, λένε οι ειδικοί. 
Να ποια είναι:
1. Κρατήστε ζεστή τη μύτη σας. Όταν κάνει πολύ κρύο, να περπατάτε στους υπαίθριους χώρους με καλυμμένη τη μύτη σας για να τη διατηρείτε ζεστή και έτσι να είναι πιο ανθεκτική στις επιθέσεις των ιών, συνιστά ο δρ Ρον Έκλς, καθηγητής στη Σχολή Βιοεπιστημών και διευθυντής του Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην Ουαλία,
2. Αποφύγετε τις χειραψίες. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberystwyth, στην Ουαλία, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Ουϊτγουωρθ, δημοσίευσαν τον περασμένο Ιούλιο μελέτη που έδειξε ότι η χειραψία μεταδίδει 10 φορές περισσότερα μικρόβια απ” ό,τι οποιαδήποτε άλλη μορφή επαφής χεριού με χέρι (τα λιγότερα μεταδίδει ο χαιρετισμός γροθιάς με γροθιά).
3. Να πλένετε τα ρούχα σας με καυτό νερό. Οι ιοί των αναπνευστικών λοιμώξεων επιζούν στις πλύσεις των 30 και 40 βαθμών Κελσίου. Συνεπώς αν υπάρχει στο σπίτι ασθενής με ίωση, φροντίστε να πλένετε τα ρούχα του με ζεστό νερό.
4. Μην τρώτε ζάχαρη. Μελέτες του Πανεπιστημίου LomaLinda στην Καλιφόρνια έδειξαν πως επί 5 ώρες έπειτα από την κατανάλωση 100 γραμμαρίων ζάχαρης, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι πιο αδύναμα και εξοντώνουν λιγότερους επιβλαβείς μικροοργανισμούς από το φυσιολογικό.
5. Να κοιμάστε καλά. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ανακάλυψαν πως όσοι κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες κάθε βράδυ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να “κολλήσουν» κάποια ίωση σε σύγκριση με όσους κοιμούνται 8 ή περισσότερες ώρες.
6. Να προσέχετε ποιος κάθεται δίπλα σας. Μελέτες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, έδειξαν πως όσοι κάθονται σε απόσταση δύο θέσεων από έναν άνθρωπο με ίωση, έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να “κολλήσουν».
7. Ανοίξτε τα παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες ενός ανθρώπου να κολλήσει μία ίωση είναι 99,9% όταν βρίσκεται μαζί με έναν ασθενή σε ένα αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, αλλά μόνο 20% όταν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.
8. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας δρα Τσαρλς Γκέρμπα, δημοσίευσαν πέρυσι μελέτη που έδειξε ότι η μετάδοση των ιών του κρυολογήματος, της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας σε ένα γραφείο μειώνεται κατά 80% με το καλό πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό, πριν από τη συνάντηση με μεγάλο αριθμό ανθρώπων (π.χ. σε ένα μήτινγκ) και με την συχνή απολύμανση με διαλύματα με οινόπνευμα στο ενδιάμεσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: