Οι αρμόδιοι της ανασκαφής θεωρούν πως σε ένα μήνα θα έχουν τελειώσει, αν και δεν αποκλείεται το απρόοπτο που θα καθυστερήσει την ανασκαφή. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι τι μπορεί να υπάρχει στο κάτω πάτωμα που οδηγούν οι προθάλαμοι.
Είναι ο κυρίως νεκρικός θάλαμος ή είναι διάδρομος που οδηγεί παρακάτω στον κυρίως θάλαμο;
Το ρεπορτάζ του parapolitika.gr λέει πως αυτό δεν είναι σε θέση ακόμα να το πει κανένας από την ομάδα της κυρίας Περιστέρη.
Όσον αφορά τα θραύσματα από την πόρτα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΕΙ, όπως εσφαλμένα έχει δει το φως της δημοσιότητας σχετική είδηση. Πρόκειται απλά για κάποια γωνιακά κομμάτια που αναμένεται να εξεταστούν περαιτέρω.
Υπάρχει ωστόσο έντονη αισιοδοξία ότι ποτέ και κανένας δεν έφτασε μέχρι το τέλος του τάφου, ο οποίος παραμένει ασύλητος εδώ και 23 αιώνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η σπασμένη πόρτα (όπως και οι κεφαλές από τις Σφίγγες) είναι από σεισμό και παρά το δεδομένο ότι κάποιοι προσπάθησαν να συλήσουν τον τάφο , δεν έφτασαν ποτέ μέχρι το τέλος, καθώς τα νεώτερα στοιχεία από την ανασκαφή δεν δείχνουν στοιχεία σύλησης. Σε αυτό το συμπέρασμα προσανατολίζονται οι αρμόδιοι καθώς θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ο κυρίως τάφος να είναι μέσα στο φυσικό βράχο, κάτι που τον έκανε ακόμα πιο προστατευμένο από επίδοξους τυμβωρύχους.
Τεράστιο ενδιαφέρον στο Μαξίμου
Το ενδιαφέρον στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τεράστιο και οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα καθημερινά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι σε καθημερινή επικοινωνία με την Κατερίνα Περιστέρη και γνωρίζει από πρώτο χέρι την πορεία των ανασκαφών. 
Η γενική αίσθηση είναι πως το μνημείο έχει να δώσει πολλά ευρήματα. 
Η χαρακτηριστική φράση που ειπώθηκε στα parapolitika.gr από ανώτατο αξιωματούχο είναι πως «ακόμα και συλημένο να είναι θα έχει εντυπωσιακά ευρήματα».
Του Σταύρου Παπαντωνίου
parapolitika.gr