Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Από τη φυλακή και τη χρεοκοπία εκατομμυριούχος και βασιλιάς του... Facebook

Από τη φυλακή και τη χρεοκοπία εκατομμυριούχος και βασιλιάς του... Facebook

Ο Jason Fyk κάποτε έφτασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. 


Πριν από τρία χρόνια ήταν ένας χρεοκοπημένος μεσίτης – θύμα της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, μπήκε φυλακή αν και αθώος κι έπρεπε να βρει επειγόντως έναν τρόπο να ζήσει τη γυναίκα και το παιδί του.
Σήμερα είναι εκατομμυριούχος και η επιχείρησή του έχει έσοδα 275.000 δολάρια το μήνα!
Σε αυτή τη μεγαλειώδη στροφή είχε ένα και μοναδικό όπλο: το facebook.
Τα οικονομικά του προβλήματα άρχισαν το 2005. Εργαζόταν στον τομέα του...
real estate κι όταν ξέσπασε η κρίση στα ακίνητα μπήκε κι ο ίδιος στη δίνη της κρίσης. Τότε άρχισε να σκέφτεται πυρετωδώς τρόπους για να τα βγάλει πέρα.
Κάποιοι φίλοι τον πλησίασαν και του πρότειναν να ξεκινήσει ένα site, που πήρε την ονομασία WTFMagazine.com. Το ακρωνύμιο δεν σημαίνει το γνωστό What The F..., αλλά “Where’s The Fun” και θα φιλοξενούσε αυθεντικά, διασκεδαστικά βιντεάκια. , and the site would be a home for original, entertaining content.

“Η ομάδα μας ξεκίνησε χωρίς λεφτά”, έλεγε τις πρώτες ημέρες του εγχειρήματος που λανσαρίστηκε το 2011 “Το υλικό μας ήταν αστείο, ανόητο και χαζό”, έλεγε. Σήμερα, οι σελίδες του στο Facebook και τα site του δημοσιοποιούν ανάλογο περιεχόμενο.  
Μόλις ανέβηκε το  WTF, ο Fyk βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα. Θα πήγαινε στη Βαλτιμόρη για να πάρει συνέντευξη από ένα αμερικανικό γκρουπ, τους Adrenaline Crew. Τότε ξέσπασε ένας καβγάς και ξαφνιασμένος ο Fyk άρχισε να βιντεοσκοπεί τον καβγά με το smartphone. Όταν τα πράγματα έγιναν χειρότερα, σταμάτησε να τραβάει βίντεο και προσπάθησε να τους χωρίσει. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε ότι εκείνος έστησε τον καβγά και του ασκήθηκε δίωξη για... απόπειρα φόνου.
“Ήταν ένας ηλίθιος καβγάς μεταξύ μεθυσμένων” είπε ο ίδιος και υποστήριξε ότι μόλις είχε γνωρίσει αυτούς που φιλονικούσαν. “Δεν επρόκειτο για επίθεση κακουργηματικού χαρακτήρα, Ηταν ένα απλό πλημμέλημα, ένας καβγάς.”
ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν εισακούστηκε και ο  Fyk βρέθηκε στη φυλακή και ξόδεψε τα λίγα χρήματα που είχε για τον δικηγόρο. Δύο μήνες μετά οι κατηγορίες κατέπεσαν και ο Fyk αφέθηκε επιτέλους ελεύθερος.
"Δεν μπορούσα να βρω μια απλή δουλειά πχ σερβιτόρος στα McDonald’s, γιατί ήμουν μέσα στα χρέη. Το παιδί μου με κράτησε στα λογικά μου. Σκεφτόμουν την αυτοκτονία. Είχα καταστραφεί”.
Αρχισε να σκέφτεται τρόπους για να βγάλει λεφτά άμεσα. Η ιστορία του στη φυλακή ήταν πολύ αλλόκοτη και του ήρθε η σκέψη να γράψει ένα βιβλίο. Αλλά αφού δεν ήταν συγγραφέας στράφηκε στη μόνη πηγή που είχε που ήταν και δωρεάν: τα  social media.
Το 2011 το Facebook είχε αρχίσει να ανεβάζει σελίδες για επιχειρήσεις, αλλά τότε κανείς δεν ήταν σίγουρος για τη χρησιμότητά τους. Ο Fyk είδε σε αυτό μια ευκαιρία.
Άρχισε αρχικά να φτιάχνει μια σελίδα στο Facebook όπου παρουσίασε το WTF Magazine. Ωστόσο, πρόσεξε ότι ακόμα κι αν η σελίδα είναι άσχετη με την επιχείρησή του μπορούσε να έχει απήχηση.
Έτσι άρχισε να δημιουργεί και να διατηρεί όσες περισσότερες σελίδες μπορεί ανεξαρτήτως περιεχομένου. Η γυναίκα του τον πέρασε για τρελό. “Δεν είχα χρόνο ούτε για να φάω, ασχολιόμουν συνεχώς με το facebook.
Τώρα έχει 40 σελίδες και ελέγχει πάνω από 28 εκατομμύρια "likes". Οι σελίδες φτάνουν τα 260 εκατ. άτομα και η λίστα “διανομής” στέλνει στο site του δεκάδες εκατομμύρια views το μήνα. Όλα αυτά του αποδίδουν διαφημιστικά έσοδα πολλών εκατομμυρίων. Έχει 16 υπαλλήλους.
Στα 40 του είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος που έχτισε την περιουσία του επάνω στο Facebook. Νοιώθει ότι πρέπει να παίζει ένα διαρκές κυνήγι της γάτας με το ποντίκι με τους έφηβους hackers στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Δείτε το βίντεο όπου ο Fyk διηγείται την περιπέτεια που τον οδήγησε στη φυλακή:




newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: