Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Τα έξι καυτά δίδυμα στην αρένα του υπουργικού συμβουλίου - Κόντρες στον ορίζοντα

Τα έξι καυτά δίδυμα στην αρένα του υπουργικού συμβουλίου -Κόντρες στον ορίζονταΛίγες ημέρες έχουν περάσει από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και τα πρώτα σύννεφα έχουν ήδη εμφανιστεί. 

Η κόντρα ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο προκαλεί τριγμούς, αλλά η ένταση ανάμεσά τους φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. 

Στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν πέντε ακόμη δίδυμα που διαμηνύουν ότι στον ορίζοντα θα υπάρξουν κι άλλες ενδοκυβερνητικές κόντρες. Στο προσκήνιο είναι αυτή τη στιγμή η διαμάχη ανάμεσα στον νέο υπουργό...

Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων που θα πρέπει, με βάση τα συμφωνημένα με την Τρόικα, να απολυθούν. Ο κ. Λοβέρδος όμως προβάλλει αντιστάσεις, καθώς δεν θέλει να χρεωθεί μία δύσκολη απόφαση ως μία από τις πρώτες ενέργειές του στη θέση, ενώ η παράταση που δόθηκε είναι μία προσωρινή λύση, η οποία όμως δεν εκτονώνει την ένταση. 
Η διαφωνία μεταξύ των συγκεκριμένων δύο υπουργών όμως δεν είναι η μοναδική που φαίνεται να προκύπτει στην κυβέρνηση, καθώς στον ορίζοντα διαφαίνονται κόντρες σε υπουργούς και υφυπουργούς με το ίδιο αντικείμενο, ή και σε υπουργούς για ζητήματα όπως αυτό που έχει προκύψει με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ. Κόντρες στις οποίες αναμένεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη θα κληθούν να παίξουν το ρόλο του διαιτητή. Το «Εθνος» χαρτογράφησε τα έξι δίδυμα που αναμένεται να συγκρουστούν στην κυβέρνηση. Πέρα από εκείνο του κ. Λοβέρδου, με τον κ. Μητσοτάκη, είναι τα εξής: 

Νίκος Δένδιας - Γεράσιμος Γιακουμάτος 
Πριν από λίγο καιρό είχαν συγκρουστεί, όταν ο κ. Γιακουμάτος εξαπέλυσε βολές εναντίον της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή υπόθεση φοροδιαφυγής στην οποία φέρονταν να εμπλέκονται μέλη της οικογένειάς του. Η καθημερινότητά τους προβλέπεται δύσκολη, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Δένδιας θα είναι ικανοποιημένος από τις δημόσιες παρεμβάσεις του υφυπουργού του, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στις επόμενες εκλογές θα εκτεθούν στην ίδια περιφέρεια, την Β' Αθηνών. 

Κυριάκος Μητσοτάκης - Αργύρης Ντινόπουλος 
Είναι το δεύτερο μεγάλο μέτωπο που αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών έχει στα χέρια του τη «βόμβα» της ενδοδημοτικής κινητικότητας 4.000 υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται για να προλάβει τις προθεσμίες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ο συνάδελφός του θα δείξει την ίδια ταχύτητα ή αν θα έχει τη βούληση να ολοκληρώσει μία τέτοια δύσκολη διαδικασία. 

Μάκης Βορίδης - Λεωνίδας Γρηγοράκος 
Η αντιπαράθεση έχει ξεκινήσει ήδη ανάμεσά τους στο παρασκήνιο, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αρχικά διεκδίκησε δυναμικά τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με την πολιτική στο φάρμακο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ήθελε από την πρώτη στιγμή τη θέση του υπουργού. Το θέμα φαίνεται να κλείνει, με τον κ. Γρηγοράκο να παίρνει τις αρμοδιότητες που αφορούν το ΕΣΥ. Στα συν του είναι πως ως γιατρός γνωρίζει το πεδίο δράσης του, ενώ ο κ. Βορίδης ως δικηγόρος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. 

Αργύρης Ντινόπουλος - Γιώργος Ντόλιος 
Ο υφυπουργός Εσωτερικών ήδη δήλωσε την επομένη του ανασχηματισμού ότι δεν είναι ευτυχής που καλείται να συνεργαστεί με τον κ. Ντινόπουλο. Δύσκολα θα βρουν τη χρυσή τομή, ενώ ρόλο θα παίξουν οι αρμοδιότητες καθώς δεν είχαν προβλεφθεί για τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών με δεδομένο ότι υπάρχει και αναπληρωτής υπουργός. 

Γιώργος Καρασμάνης - Πάρις Κουκουλόπουλος 
Ο κ. Καρασμάνης αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργική θέση, ενώ δίπλα του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ένα ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με πολυετή πείρα. Κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι αρμοδιότητες. Ο κ. Κουκουλόπουλος δεν θα αρκεστεί σε διακοσμητικό ρόλο και ο τίτλος του του επιτρέπει να αναλαμβάνει αυτόνομα και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο κ. Καρασμάνης από την πλευρά του θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που του δίδεται, λειτούργησε ήδη συγκεντρωτικά, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει εξισορροπητική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. 


Φωτογραφία: Eurokinissi

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: