Την στήριξή του στις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση εξέφρασε σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ
στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στο πλαίσιο της κοινής του ομιλίας με τον πρωθυπουργό, ο Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι από τη στιγμή που έφθασε στην Ελλάδα ένιωσε φιλικά αισθήματα, σαν να είναι στο σπίτι του και ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για αυτό.
«Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες πολιτισμένες χώρες με λαμπερό πολιτισμό και πανάρχαια ιστορία. Η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη φωτίζει στη Δύση...
Έχει μεγάλη συμβολή στην Ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έχουμε πολλές παρόμοιες νοοτροπίες και ιδεολογίες και έχουμε πολύ βαθιά παραδοσιακή φιλία» σημείωσε σε ύφος ελαφρώς ποιητικό ο Κινέζος πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη για την οποία ανέφερε ότι έχει ακόμη πολλές αβεβαιότητες και προκλήσεις, ωστόσο, συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας «οι δύο πλευρές μπορούμε να καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες για να οικοδομήσουμε το λιμάνι του Πειραιά να γίνει κόμβος συγκοινωνιακός. Μια τέτοια συνεργασία θα είναι ωφέλιμη και για την κινεζο-ελληνική και για την κινεζο-ευρωπαική σχέση, βέβαια και για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη».
Ο πρωθυπουργός της Κίνας δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, που φέρεται να είναι και ο «διακαής πόθος» της ηγεσίας της χώρας, ενώ τόνισε ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρείες να επενδύουν στην Ελλάδα.
«Ευχόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει τα σωστά μέτρα, ώστε η Ελλάδα σύντομα να ξεπεράσει από τη σκιά της κρίσης. Και ο ελληνικός λαός να ωφεληθεί από τέτοιες μεταρρυθμίσεις΄σημείωσε ο Λι Κετσιάνγκ και πρόσθεσε με νόημα «Στις πιο δύσκολες στιγμές της Ελλάδος, η Κίνα πάντα είναι ο δυνατός υποστηρικτής της Ελλάδας. Ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει την ελληνική αγορά ομολόγου αλλά αυξάνουμε την αγορά μας. Έχω εκφράσει τη βούληση μου στον κ. Σαμαρά ότι όταν η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει νέα ελληνικά ομόλογα, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής του ελληνικού ομολόγου».
Ενδιαφέρον είχε, μάλιστα, η ατάκα του κατά την επίσκεψή του στην ελληνική Βουλή.
Ο κ. Κετσιάνγκ σχολίασε την ελιά που είχε τοποθετηθεί στην επίσημη αίθουσα του Κοινοβουλίου, λέγοντας:
«Και εμείς πιστεύουμε ότι η ελιά συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία. Εμείς στην Κίνα λέμε ότι, αν ξύσεις το δέρμα του Κινέζου, θα βγει ένας αρχαίος Έλληνας και αν κάνεις το αντίστοιχο σε έναν Έλληνα, θα βγει ένας αρχαίος Κινέζος».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου