Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΚΥΝΗΓΙ: Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Η καλύβα ψηλά στο βουνό  ΟΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΕΣΤΙΑΣ» ΜΑΣ  
Τέλειωσε και για φέτος το κυνήγι του κάπρου, αλλά πάνω στα βουνά και στα βαθύσκιωτα δάση παραμένουν οι «εστίες» μας! 
Φτιαγμένες από τα υλικά του δάσους και του βουνού, οι καλύβες μας μένουν εκεί να θυμίζουν ότι οι άνθρωποι φτιάχτηκαν για να ζουν και να αγωνίζονται μαζί...



Κάθε καλύβι συνδέεται αναπόσπαστα και με μια «παρέα». Είναι ένα σημείο ανασυγκρότησης και ξεκούρασης, ένας σημείο αναφοράς, είναι η «εστία» στην οποία καταφεύγουμε όταν... δραπετεύουμε από τις «φυλακές» των πόλεων. Κάθε καλύβα του βουνού, είναι σαν να φτιάχτηκε για να ξαναμάθει τους ανθρώπους να ζουν μαζί, σαν σύντροφοι...
Κάθε καλύβα του βουνού, είναι σαν να φτιάχτηκε για να ξαναμάθει τους ανθρώπους να ζουν μαζί, σαν σύντροφοι...
Κάθε καλύβα του βουνού, είναι σαν να φτιάχτηκε για να ξαναμάθει τους ανθρώπους να ζουν μαζί, σαν σύντροφοι...
Τα λίγα στενόχωρα τετραγωνικά μιας κυνηγετικής καλύβας συμπιέζουν τους εγωισμούς και ξεδιπλώνουν την ομαδικότητα. Οσοι μπορούν και ανταποκρίνονται σε αυτό, μετράνε τις μέρες και τις ώρες μέχρι να ξαναβρεθούν εκεί... Οσοι δεν τα καταφέρνουν, απλώς... εξορίζονται εκτός «εστίας»!
Τα τουφέκια της παρέας μπορεί να λαδώθηκαν και να ξαναμπήκαν για φέτος στους οπλοβαστούς, όμως η καλύβα μας πάνω στο βουνό ποτέ δεν θα μείνει έρημη ή αφρόντιστη τους μήνες που έρχονται. Ο... αρχηγός θα καθορίσει με «ημερήσια διαταγή» τα τακτικά διαστήματα των επισκέψεων, αναθέτοντας υπηρεσίες κατά τη νεκρή περίοδο.
Οι επισκευές...
Το βασικό πρόβλημα μιας κυνηγετικής καλύβας, ειδικά στα μεγάλα υψόμετρα, είναι η σκεπή της! Αυτή είναι που δέχεται μεγάλο όγκο βροχής και χιονιού, αυτή είναι που χτυπιέται από τις ριπές του ανέμου, οπότε είναι και ευάλωτη...
Τα τουφέκια της παρέας μπορεί να λαδώθηκαν και να ξαναμπήκαν για φέτος στους οπλοβαστούς, όμως η καλύβα μας πάνω στο βουνό ποτέ δεν θα μείνει έρημη ή αφρόντιστη τους μήνες που έρχονται.
Τα τουφέκια της παρέας μπορεί να λαδώθηκαν και να ξαναμπήκαν για φέτος στους οπλοβαστούς, όμως η καλύβα μας πάνω στο βουνό ποτέ δεν θα μείνει έρημη ή αφρόντιστη τους μήνες που έρχονται.
Μια επιθεώρηση της σκεπή , από άτομο ελαφρών βαρών και γνώστη του αντικειμένου, είναι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει. Και καλό είναι να γίνει εκεί γύρω στο τέλος της άνοιξης, τότε που οι βροχές έχουν σταματήσει και ό,τι στραβό ήταν να γίνει έγινε.
Συχνά χρειάζεται να γίνει αντικατάσταση της λαμαρίνας εκεί όπου εκδηλώνεται το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πάντα λαμαρίνα ικανού πάχους και αντοχής, αλλά και μια στοιχειώδης κλίση των δοκαριών της σκεπής, ώστε να μη συσσωρεύονται πάνω της μεγάλα φορτία χιονιού. Με την ίδια προσοχή πρέπει να εξεταστούν οι σκεπές και τα σανίδια των σκυλόσπιτων (ξέρω αρκετούς σε πολλές παρέες που πρώτα φροντίζουν τα κουμάσια των σκύλων και μετά την καλύβα των ανθρώπων).
Με την επίπλωση της καλύβας, όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το ξύλο του έλατου ή του πεύκου, που δουλεύεται εύκολα και δένει αρμονικά με την εστία μας!
Με την επίπλωση της καλύβας, όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το ξύλο του έλατου ή του πεύκου, που δουλεύεται εύκολα και δένει αρμονικά με την εστία μας!
Το πάτωμα του σκυλόσπιτου δεν πρέπει να εφάπτεται με το νοτισμένο χώμα. Ενα ενδιάμεσο διάστημα λίγων εκατοστών, θα κρατήσει τα ξύλα πιο ζεστά, προφυλάσσοντάς τα από την υγρασία των βουνών.
Και βέβαια δεν χρειάζονται μεγάλες κατασκευές, ούτε μεγάλα ανοίγματα στις πόρτες εισόδου... Τα κυνηγόσκυλα αισθάνονται πιο άνετα και προστατευμένα όταν γεμίζουν τον χώρο με το σώμα τους, και το κριτήριο είναι να αισθάνονται ζεστά και απρόσιτα από τη βροχή και το χιόνι.
Η καλύβα ψηλά στο βουνό
Για να επιτευχθεί αυτό, το άνοιγμα της εισόδου πρέπει να είναι απάνεμο και να έχει ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό!
Οι φθορές...
Ενα σημαντικό σημείο είναι και η χρήση του άχυρου, ως υπόστρωμα για τα κουμάσια των σκύλων. Βέβαια, το άχυρο πρέπει να αλλάζεται συχνά για να μη μαζεύει βρώμα, υγρασία ή ψύλλους, αλλά τα βουνά είναι γεμάτα με κτηνοτρόφους και άχυρα! Με μία μπάλα άχυρου, αξίας 1,5€, καλύπτονται σχεδόν δέκα σκυλόσπιτα.
Σε αυτά τα «αρσενικά» φέουδα, όπου...η μουρμούρα του «ασθενούς φύλου» δεν υπάρχει, η αντρική δημιουργικότητα κάνει θαύματα!
Σε αυτά τα «αρσενικά» φέουδα, όπου...η μουρμούρα του «ασθενούς φύλου» δεν υπάρχει, η αντρική δημιουργικότητα κάνει θαύματα!
Επίσης ένα σημαντικό και πολύ βασικό πρόβλημα της καλύβας, είναι η φθορά των ξύλινων τοίχων. Οσο ανθεκτικό και αν είναι το ξύλο, επειδή ζει και αναπνέει σε συνθήκες παγετού, καύσωνα και υγρασίας, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κάθε χρόνο... Ενα καλό βερνίκι συντήρησης που περνιέται μια φορά κάθε χρόνο, κάνει θαυμάσια δουλειά (ταυτόχρονα απομακρύνει και διάφορους ανεπιθύμητους επισκέπτες του εσωτερικού των ξύλων).
Μια ακόμη βασική και απαραίτητη εργασία, είναι το μάζεμα και το πλύσιμο όλων των κλινοσκεπασμάτων, με έμφαση ειδικά στις κουβέρτες... Πρόκειται για ένα θέμα υγείας που δεν πρέπει να λησμονηθεί, όπως δεν πρέπει να λησμονηθεί και ο καθαρισμός ή η ενδεχόμενη αντικατάσταση των μπουριών της σόμπας ή της στόφας...
Η καλύβα ψηλά στο βουνό
Λόγω της υγρασίας που επικρατεί στα μεγάλα υψόμετρα η φθορά των σωλήνων της σόμπας είναι έντονη, κάτι που επιτείνεται και... από την πανσπερμία των χρησιμοποιουμένων ξύλων. Ούτως ή άλλως, ακόμα και η πλήρης αντικατάστασή τους δεν έχει μέγα κόστος, ενώ εξασφαλίζεται άριστη αγωγιμότητα του καπνού.
Μια ιδανική... θερμαντική λύση είναι και οι σόμπες- ιδιοκατασκευές, που φτιάχνονται από ορισμένους μερακλήδες ηλεκτροσυγκολλητές, με βάση το εσωτερικό μεγάλων θερμοσιφώνων.
Αν μάλιστα το μπουρί είναι διαμέτρου 15 cm και διανύει μεγάλο διάστημα -χωρίς γωνίες- μέσα στην καλύβα, τότε είναι πιθανό να έχουμε... και τον παππού με το φανελάκι!
Ενα ακόμη κομβικό σημείο για τη διαβίωση της παρέας στην καλύβα, είναι και... η μυοκτονία που πρέπει να οργανωθεί τους πρώτους μήνες της άνοιξης. Ειδικά τον Μάρτη, τότε που τα σκυλιά λείπουν και τα ποντίκια ετοιμάζονται, καλό είναι να εκτελείται οργανωμένα και σωστά η... ποντικοκτονία!
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, η τοποθέτηση των δολωμάτων μέσα σε πλαστικές σωλήνες, και ο καθημερινός έλεγχος της περιοχής που έχει τοποθετηθεί το ποντικοφάρμακο. Ενα άλλο ζήτημα είναι τα κρεβάτια, τα τραπέζια και οι πάγκοι-καθίσματα της καλύβας, γιατί εδώ πάνω είμαστε άνθρωποι φιλόξενοι, έχουμε πάντα καλό τσίπουρο και χαιρόμαστε να δεχόμαστε επισκέψεις...
Η... επίπλωση
Με την επίπλωση της καλύβας, όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το ξύλο του έλατου ή του πεύκου, που δουλεύεται εύκολα και δένει αρμονικά με την εστία μας! Μια σανίδα μήκους 3 μέτρων, πλάτους 40 εκατοστών και πάχους 2,5 - 3εκατοστών, είναι το βασικό υλικό για τον πάγκο και το τραπέζι. Επειτα, με τα λεγόμενα οικοδομικά οχταράκια (ξυλεία οικοδομής μήκους 3 ή 4 μέτρων και πάχους 8χ8), μπορεί κανείς πολύ εύκολα και φθηνά να κάνει τα κρεβάτια.
Οσο για τα τραπέζια -όπου στατιστικά περνούν τον περισσότερο χρόνο οι κυνηγοί και τα... τσίπουρα- είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου! Σε αυτά τα «αρσενικά» φέουδα, όπου...η μουρμούρα του «ασθενούς φύλου» δεν υπάρχει, η αντρική δημιουργικότητα κάνει θαύματα (Σ.Σ: έτσι για πλάκα τα γράφω αυτά αγάπη μου)!
Για το τέλος, άφησα μια προτροπή για όλους τους «καλυβιέρηδες»: τοποθετήστε στο καλύβι σας μια μασίνα, που ζεσταίνει, μαγειρεύει και ψήνει! Θα έχετε πάντα καυτό νερό για τσάι και καφέ, θα σιγοβράζει η φασολάδα όποτε την έχετε ανάγκη, ενώ στον φούρνο της θα ψήνεται η πατάτα, το κυδώνι, και ό,τι η καρδιά σας νοσταλγεί, από τα παιδικά σας χρόνια...
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Επιστροφή στις αξίες, σχολείο ζωής και όνειρα για τους επόμενους επτά μήνες, είναι η κάθε καλύβα ψηλά στο βουνό.ις κορφές του ήλιου και του φεγγαριού...
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αντε με το καλό να ανταμώσουμε ξανά στις κορφές του ήλιου και του φεγγαριού...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η καλύβα ψηλά στο βουνόΣε αυτά τα «αρσενικά» φέουδα, όπου...η μουρμούρα του «ασθενούς φύλου» δεν υπάρχει, η αντρική δημιουργικότητα κάνει θαύματα! Η καλύβα ψηλά στο βουνόΜε την επίπλωση της καλύβας, όλα ξεκινούν και τελειώνουν με το ξύλο του έλατου ή του πεύκου, που δουλεύεται εύκολα και δένει αρμονικά με την εστία μας!  Τα τουφέκια της παρέας μπορεί να λαδώθηκαν και να ξαναμπήκαν για φέτος στους οπλοβαστούς, όμως η καλύβα μας πάνω στο βουνό ποτέ δεν θα μείνει έρημη ή αφρόντιστη τους μήνες που έρχονται.  Κάθε καλύβα του βουνού, είναι σαν να φτιάχτηκε για να ξαναμάθει τους ανθρώπους να ζουν μαζί, σαν σύντροφοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: