Απότοκα της κρίσης στην οικονομία είναι τα αξιοσημείωτα φαινόμενα, που καταγράφονται στις ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία, όπου ενώ επίσημα υφίσταται τάση αποεπένδυσης, εντούτοις υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες από τη χώρα μας για την εύρεση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο νοτιοδυτικό τμήμα του γειτονικού κράτους.
Παράλληλα, ενώ υπάρχει αποεπένδυση ελληνικών κεφαλαίων, η οποία αποτυπώνεται σε στατιστικές έρευνες, το διμερές εμπόριο καλά κρατεί και μάλιστα αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι πλέον πλεονασματικό για τη χώρα μας και ελλειμματικό για τη Βουλγαρία.
Ειδικότερα, όπως...
δείχνουν στοιχεία ανάλυσης της συμβουλευτικής εταιρείας Forton International, η οποία εδρεύει στη γειτονική χώρα, Έλληνες παραγωγοί εμπορευμάτων, που προορίζονται για εξαγωγές, ψάχνουν για βιομηχανικούς χώρους στη Βουλγαρία, λόγω του ευνοϊκότερου οικονομικού περιβάλλοντος.
δείχνουν στοιχεία ανάλυσης της συμβουλευτικής εταιρείας Forton International, η οποία εδρεύει στη γειτονική χώρα, Έλληνες παραγωγοί εμπορευμάτων, που προορίζονται για εξαγωγές, ψάχνουν για βιομηχανικούς χώρους στη Βουλγαρία, λόγω του ευνοϊκότερου οικονομικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με δηλώσεις του μάνατζερ της Forton, Βλαντιμίρ Γκιουρτζίεφ, επιχειρηματίες από την Ελλάδα ψάχνουν να αγοράσουν χώρους και μάλιστα ελπίζουν να τους αποκτήσουν σε συμβολική τιμή, όπως σε χώρες του τρίτου κόσμου. Όταν όμως δεν βρουν μια τέτοια προσφορά στρέφονται προς ενοικίαση του χώρου.
«Οι Έλληνες ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τη Νοτιοδυτική Βουλγαρία» επισήμανε ο κ. Γκιουρτζίεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι στη γειτονική χώρα η φορολογία είναι χαμηλότερη, όπως επίσης και το κόστος εργασίας. «Πέρσι η Βουλγαρία κατάφερε να επιστρέψει στο χάρτη της Ευρώπης ως προορισμός για τις ξένες επιχειρήσεις ελαφριάς βιομηχανίας» τονίζει ο ίδιος, περιγράφοντας τη γειτονική αγορά, στην οποία παρόλο που τα εισοδήματα είναι χαμηλά, εντούτοις καταγράφεται πλέον σταθερή ζήτηση για βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με τη σχετική τάση να εκτιμάται πως θα παραμείνει σταθερή όλο το 2013.
Ακόμη, στη Βουλγαρία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάπτυξη της οικονομίας της, μόνο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες το συνολικό εμβαδόν των καινούργιων εμπορικών κέντρων, τα οποία άνοιξαν τις «πύλες» τους ήταν 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Το παραπάνω «παζλ» χρειάζεται να συμπληρωθεί και από την ψηφίδα της διεύρυνσης των ελληνικών εξαγωγών με προορισμό τη γειτονική χώρα, είτε για να πωληθούν προϊόντα στην αγορά της, είτε για να υποστούν επεξεργασία και να επαναπροωθηθούν, κυρίως σε κάποια άλλα κράτη της Ε.Ε.
3.800 αμιγώς ελληνικές εταιρείες
Οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι το Σαντάνσκι, η Σόφια και το Πλόβντιβ. Τα επίσημα στατιστικά κάνουν λόγο για 3.800 επιχειρήσεις, όπου το μετοχικό κεφάλαιο είναι 100% ελληνικό, ενώ το σχετικό νούμερο φθάνει τις 15.000, εάν συνυπολογιστούν και τα μεικτά εταιρικά σχήματα. Η Βουλγαρία διέθετε στο παρελθόν ελληνική επενδυτική παρουσία ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις της χώρας μας να έχουν δημιουργήσει τοπικά πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας.
Ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια κατευθύνθηκαν στη Βουλγαρία και μέσω Κύπρου, όπου έχουν δημιουργηθεί πολλά εταιρικά σχήματα, συμφερόντων της χώρας μας, αξιοποιώντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της Μεγαλονήσου. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και παρατηρείται καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Ο λόγος της μετακίνησης ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά γιατί συνδυάζει και τεράστια φορολογικά πλεονεκτήματα, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, προσιτό κόστος αγοράς γης και ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων.
Η μοίρα της Βουλγαρίας σ' αυτή τη φάση είναι μάλλον να αξιοποιεί θετικά τα απόνερα της ελληνικής κρίσης, είτε οι επιχειρήσεις της χώρας μας θέλουν όντως να επενδύσουν εκεί, είτε επειδή επιζητούν απλά χαμηλότερη φορολογία. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά τεκμήριο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να κάνουν με την ένδυση, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή επίπλων, την ξυλεία, το αλουμίνιο, αλλά και τα τρόφιμα.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες ιδρύθηκαν επιχειρήσεις από Έλληνες, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για αγορά ακινήτων ή για να εξαρτηθούν απ' αυτές κάποια ακριβά περιουσιακά στοιχεία, όπως πολυτελή Ι.Χ. Συνολικά, στη 10ετία 1998-2008, από τα ελληνικά κεφάλαια, που επενδύθηκαν στη γείτονα, το 43% κατευθύνθηκε στις τηλεπικοινωνίες, 36% στην παροχή υπηρεσιών και από 7% στα τρόφιμα-ποτά, στη βιομηχανία μετάλλου και στη μεταποίηση. 'Ετσι, η Ελλάδα είχε καταλάβει το 9,3% των συνολικών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων της Βουλγαρίας, ενώ σε κάποιους κλάδους, όπως ο τραπεζικός, το ποσοστό αυτό προσέγγισε έως και το 23%.
Ανθεί η μικρο-επιχειρηματικότητα
Πάντως, εκτιμάται ότι τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τη μικρο-επιχειρηματικότητα, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων και έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση την τελευταία διετία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η περιοχή του Πέτριτς σε απόσταση 15 χλμ., από τα σύνορα, 130 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη και μόνο 40 χλμ., από τις Σέρρες. Σ' αυτή την περιοχή από τις αρχές του 2011 έχουν ιδρυθεί αρκετές νέες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, ενώ άλλες μετέφεραν την έδρα τους εκεί.
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά τεκμήριο οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Πέτριτς, έχουν να κάνουν με την ένδυση, την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή επίπλων, αλλά και τα τρόφιμα. Μάλιστα για να προσελκύσει ο τοπικός δήμος επενδυτές από την Ελλάδα και απ' αλλού έχει συστήσει επιτροπή διευκόλυνσης των επενδυτικών αιτημάτων, για να προωθούνται άμεσα όλα τα σχετικά θέματα και να εκδίδονται γρήγορα οι άδειες.
Διευρύνονται οι ελληνικές εξαγωγές
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας, το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δυο χώρες από αρνητικό που ήταν το 2001 εις βάρος της Ελλάδας μετατράπηκε πέρσι σε πλεονασματικό. Συγκεκριμένα στο διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012 οι όροι του διμερούς εμπορίου αντιστράφηκαν υπέρ της χώρας μας, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών με προορισμό τη Βουλγαρία να αυξάνεται κατά 14,8%. Την ίδια στιγμή που το διμερές εμπορικό ισοζύγιο καθίσταται πλεονασματικό για την Ελλάδα, η τάση της αποεπένδυσης ελληνικών κεφαλαίων συνεχίζεται.
Μάλιστα, στο εννιάμηνο του 2012, η αποεπένδυση των ελληνικών κεφαλαίων ανήλθε στα 73,2 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη στην κατάταξη των κρατών, που αποεπενδύουν από τη Βουλγαρία, καθώς προηγούνται άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, ενώ έπονται άλλες, όπως η Μ. Βρετανία. Παρ' όλα αυτά, η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την τρίτη θέση, μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη Βουλγαρία, μετά την Αυστρία και την Ολλανδία, με συνολικά επενδυμένα κεφάλαια της τάξης των 2,79 δισ. ευρώ το εντεκάμηνο του 2012, έναντι 2,85 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.
Οι ελληνικές επενδύσειςΣε αριθμούς
Συνολικά στη δεκαετία 1998-2008, από τα ελληνικά κεφάλαια που επενδύθηκαν στη γείτονα, το 43% κατευθύνθηκε στις τηλεπικοινωνίες το 36% στην παροχή υπηρεσιών και από 7% στα τρόφιμα-ποτά, στη βιομηχανία μετάλλου και στη μεταποίηση.
Η Ελλάδα είχε καταλάβει το 9,3% των συνολικών Αμεσων Ξένων Επενδύσεων της Βουλγαρίας, ενώ σε κάποιους κλάδους, όπως ο τραπεζικός, το ποσοστό αυτό προσέγγισε έως και το 23%
www.imerisia.gr
PrimEconomy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου