Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Δηλητηριασμένη επιτυχία

Πληθαίνουν οι δημοσκοπήσεις – και μαζί τους όλα τα εξωτερικά σημεία – που δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μάχεται ικανοποιητικά με τον πολιτικό χρόνο.
Μέσα στη δοκιμασία της κρίσης που εντείνεται, που σκληραίνει, αυτό που αντιπροσωπεύει πολιτικά η κυβερνητική πρόταση, φαίνεται να κερδίζει. Προσωρινά. 
Οι νίκες, όπως αυτή στο συνδικαλιστικό μέτωπο, ή σε όποιο άλλο αύριο, είναι δηλητηριασμένες. 
Φέρουν μέσα τους μια αυριανή, βαθύτερη και βαρύτερη αποτυχία. 
Αυτή η αποτυχία συνδέεται με τη στιγμιαία επικράτηση μιας συντηρητικής αντίληψης που κερδίζει προσωρινά μιαν άλλη, επίσης συντηρητική, αντίληψη. Μια αντίληψη καθηλωμένη στο παρελθόν. Την αντίληψη που εκφράζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Η έκβαση στα μέτωπα του παρελθόντος έχει προσωρινό μόνο ενδιαφέρον...
 

Αυτό που προέχει σήμερα, είναι η συνειδητοποίηση της αλλαγής που έχει επέλθει, της μεταβολής που, συνεπώς, πρέπει να συντελεστεί, της νέας πολιτικής λειτουργίας που είναι αναγκαίο να θεμελιωθεί.
Εμπόδιο σε αυτό το δρόμο είναι και παραμένει ο κατεστημένος τρόπος κομματικής λειτουργίας που, μέσα στην αυταρέσκειά του για τις τακτικές επιτυχίες, αρνείται σταθερά την αλλαγή του.ες του, όχι μόνο απορροφά πολύτιμους πόρους αλλά εμποδίζει κάθε αλλαγή
Εμπόδιο σε αυτό το δρόμο, είναι το κράτος και οι μηχανισμοί του που, με τις αγκυρωμένες στο παρελθόν λειτουργεί.
Οι τακτικές νίκες στα ποικίλα μέτωπα, αντί να βιώνονται ως αφορμές υπέρβασης του παρελθόντος, γίνονται σημεία διακήρυξης μιας προσωρινής κυριαρχίας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο ιστορικό συμβιβασμό με το παρελθόν, που θα αποτελέσει αυτοεγκλωβισμό και αυτοπαγίδευση.
Οι τακτικές νίκες είναι χρήσιμες, μόνο όταν εντάσσονται σε μια στρατηγική συνολικής μεταβολής. Διαφορετικά, οι καρποί της επιτυχίας είναι δηλητηριασμένοι.

Λευτέρης Κουσούλης
www.lefteriskousoulis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: