Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ψήφισμα με 15 αιτήματα από τις αγροτικές οργανώσεις

Ψήφισμα με 15 αιτήματα από τις αγροτικές οργανώσεις

Δέσμη δεκαπέντε αιτημάτων   

περιλαμβάνει το ψήφισμα της σημερινής πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτικών οργανώσεων, που συγκάλεσε η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ).
Όπως τονίζεται, η επιβάρυνση των αγροτών από τα μέτρα της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εξανεμίζοντας σχεδόν το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, χαρακτηρίζεται «ανύπαρκτο κι αρνητικό» το ...
έργο της στον αγροτικό τομέα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, ο οποίος όχι μόνο δεν έλυσε αλλά επέτεινε τα προβλήματά τους. «Οι συνεχείς αναβολές κατάθεσης των αναγκαίων τροποποιήσεων, όπως αυτές εισηγούνται εδώ και τρεις μήνες από την Επιστημονική Επιτροπή, που συνέστησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχουν ως συνέπεια την αποδιοργάνωση και τη διάλυση των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας. Ο υπουργός αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Επίσης, εκφράζεται ανησυχία για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης του αγροτικού τομέα, εξαιτίας της χαμηλής απορρόφησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013. «Παρά τις εξαγγελίες» σημειώνεται στο ψήφισμα, «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας, ώστε να στηριχθεί η χρηματοδότηση των αγροτών και των επιχειρήσεών τους, ενώ από την άλλη πλευρά τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων συνεχώς διογκώνονται, μια και δεν ισχύουν πλέον οι εγγυήσεις του Δημοσίου».

Μεταξύ των αιτημάτων είναι, να υποστηριχθούν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, να ισχύσει μακροχρόνια ρύθμιση με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των αγροτών με χαμηλότερα και μακροπρόθεσμα δάνεια, να οριστεί αφορολόγητο ποσό ύψους 5.000 ευρώ καθαρού εισοδήματος για όλους τους αγρότες και να μειωθεί ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 13%.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Την αγανάκτηση των συνεταιριστών προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρης, δεν βρισκόταν στο γραφείο για να παραλάβει το ψήφισμα και να συναντηθεί μαζί τους. «Τέτοιες συμπεριφορές πυροδοτούν άλλες έντονες κινήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζ. Καραμίχας, ο οποίος νωρίτερα είχε, επίσης, ασκήσει έντονη κριτική στον υπουργό. Από το γραφείο του κ. Τσαυτάρη δόθηκε η διευκρίνιση, ότι ο ίδιος ήταν στη Βουλή και είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση νωρίς το πρωί.

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο και οι συνεταιριστές που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς όμως να υπάρξουν επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο. Όπως τόνισαν, θέλουν την κοινωνία δίπλα τους και όχι απέναντι.

Κάλεσμα ΠΑΣΕΓΕΣ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ απηύθυνε κάλεσμα προς τους αγρότες για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις: «Να συμμετάσχουν όλοι στις κινητοποιήσεις- κι επειδή δεν έχουμε διαχωριστικές γραμμές, ειδικά για τη Θεσσαλία, καλώ όλους τους αγρότες να συσπειρωθούν στον κόμβο της Νίκαιας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμίχας, διευκρινίζοντας όμως πως η δράση των αγροτών δεν πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Κριτική στον Αθ. Τσαυτάρη

 Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ άσκησε οξεία κριτική στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δη στον υπουργό, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, ότι δεν έχει αναλάβει ουσιαστικές δράσεις για τη χάραξη μιας νέας αγροτικής πολιτικής, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο για τους συνεταιρισμούς, αλλά και στην απορροφητικότητα του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

«Ο κ. Τσαυτάρης έχει τεράστιες ευθύνες. Έχει στα χέρια του εδώ και δύο μήνες το πόρισμα της επιτροπής που ο ίδιος δημιούργησε για τους συνεταιρισμούς, που λέει ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος και δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία. Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" ανησυχούμε ότι τα ποσά δεν θα απορροφηθούν με τον ρυθμό που κινείται το υπουργείο και θα τα επιστρέψουμε πίσω. Θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλία και να διαπραγματευτεί παράταση ενός χρόνου με την Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Καραμίχας.

Ο Αθ. Τσαυτάρης

«Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και πραγματικά δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος της ενέργειας. Αυτή την ώρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τους επιστρέψουμε το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε 160 εκατ. ευρώ για αυτόν το σκοπό, θα το κάνουμε και φέτος. Τώρα 80 εκατ. και τα άλλα 80 τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε θα βγουν να μαζέψουν τα βαμβάκια, τα τεύτλα κλπ», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι χθες εγκρίθηκε δάνειο προς τις εξαγωγικές βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως, σημειώνοντας.

«Ζητούσε η βιομηχανία από την Αγροτική Τράπεζα ένα δάνειο 2-3 μηνών για να ξεπληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς και στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους πελάτες της στο εξωτερικό για να εξοφλήσει την τράπεζα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη νέα ΑΤΕ- Πειραιώς. Όμως, η ΑΤΕ-Πειραιώς έπρεπε να πάρει έγκριση από την τρόικα... Εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Ενεκρίθη το δάνειο χθες και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους γεωργούς».

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν οι αγρότες επί μήνες απλήρωτοι και προσέθεσε: «Τους είπα επί λέξει: και εγώ θα έρθω μαζί σας στην Κουλούρα, εκεί που κλείνετε το δρόμο, αν μείνετε για μήνες απλήρωτοι. Είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν με ακρίβεια τα στοιχεία του κάθε αγρότη, ώστε να του τα καταθέσουν».

Κάλεσμα Αλέκας Παπαρήγα στη Λάρισα

Να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά προειδοποίησε την κυβέρνηση από τη Λάρισα, γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, για να δηλώσει την συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών. Μίλησε για «αγώνα επιβίωσης» των αγροτών και χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το δίλημμα, «ανοιχτοί ή κλειστοί δρόμοι» που θέτει η κυβέρνηση, με σκοπό να μεταθέσει το πρόβλημα, όπως είπε.

Οι αγρότες βιώνουν το φάσμα πρωτόγνωρης φτώχιας, τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Έρχονται και πολύ χειρότερα. Κα αν ακόμα ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών, οι μικροϊδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αναστενάζουν και να χτυπιούνται, καθώς στόχος είναι η παραγωγή να συγκεντρωθεί στα λιγότερα χέρια».

Παράλληλα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προέβλεψε κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, καθώς, όπως παρατήρησε, τώρα θα ζήσει ο λαός τα μέτρα που πάρθηκαν πριν από λίγους μήνες.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πριν επισκεφθεί το μπλόκο των αγροτών, η κα. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ στηρίζει ένα προς ένα τα αιτήματα των αγροτών, τα οποία χαρακτήρισε «άμεσα και πιεστικά».

Παρατήρησε ότι κάποιοι επιχειρούν να παγιδεύσουν τους αγρότες με υποσχέσεις και συζητήσεις εκτός ημερήσιας διάταξης στην Βουλή και με διάφορα διαδικαστικά ζητήματα, επιδιώκοντας να πέσει η αυλαία των αγώνων και να μεγαλώσει η απογοήτευση, ενώ άφησε αιχμή και για τον ΣυΡιζΑ, ο οποίος έκανε πρόταση για προ ημερήσιας συζήτηση στην Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα, καθώς πλέον το Κοινοβούλιο έχει γίνει η «Βουλή της ατάκας» και των θεμάτων «επί προσωπικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: