Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο;


Είναι ο καρκίνος ασθένεια της σύγχρονης εποχής; Δεν υπήρχε παλιά; 

Η έρευνα καταλήγει στο ότι ο καρκίνος δεν υπήρχε στα αρχαία χρόνια. 
Είναι πιθανό να είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής. Η άποψη αυτή έχει πολλούς υπερασπιστές αλλά και πολλούς πολέμιους. Η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα εκτιμούν ότι ο καρκίνος είναι νόσος που έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπο ζωής...


Ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχει καμία γενεσιουργός αιτία για τον καρκίνο. Η νόσος οφείλεται στη διατροφή, στις συνήθειες και στο περιβάλλον.
Σε μούμιες 3000 χρόνων σπάνια βρίσκονται ίχνη όγκων και μάλιστα πρόκειται για καλoήθεις όγκους. Το επιχείρημα ότι το προσδόκιμο της ζωής των αρχαίων ήταν μικρότερο, αποκρούστηκε από το γεγονός ότι το διάστημα από 25 μέχρι 50 χρόνων είναι αρκετό για να εμφανιστεί καρκίνος.
Ερευνώντας το θέμα ανακαλύπτουμε ότι οι πρώτες μορφές π.χ του καρκίνου του μαστού εμφανίζονται μετά τον 17ο αιώνα. Η στατιστική βέβαια λέει ότι το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο είναι πάνω από 50 χρονών, οπότε εξετάζοντας τους κανείς πριν από τα 50 δε θα έβρισκε ίχνη της νόσου.
Τα συμπεράσματα δικά σας, καθώς υπάρχουν οι παράγοντες της κληρονομικότητας, της ηλιακής ακτινοβολίας ή της ραδιενέργειας.
καρφωτικό

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


Διαβάστε και λίγο τον Ιπποκράτη. Περιγράφει άγνωστα για την εποχή του νοσήματα,δηλ. δεν τα είχαν ονομάσει οι αρχαίοι, που αντιστοιχούν σ' αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως "καρκίνο". Βέβαια παρατηρούνταν σε σχετικά μεγάλες ηλικίες και σπάνια. Γιά τα υπόλοιπα που αναφέρετε, συμφωνώ απόλυτα.