Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων για τους ιδιώτες που δεν συμμετείχαν στο πρώτο PSI

neo-sxedio-epanagoras-omologon-gia-toys-idiotes-poy-den-symmeteixan-sto-proto-PSI

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROWORKING GROUP

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του EuroWorking Group με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του πρόεδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνου Τσακλόγλου 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι ευρωπαίοι  έκριναν ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι ικανοποιητικό, ωστόσο κατέστησαν σαφές ότι ...
υπάρχει χρηματοδοτικό κενό προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 124% το 2020. 
Σημειώνεται ότι οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο αυριανό συνέδριο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προτίθεται να καλύψει το εν λόγω κενό διαθέτοντας ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, έγγραφο της Ευρωζώνης που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters με σημερινή ημερομηνία αναφέρει την περίπτωση διενέργειας και δεύτερου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, που θα αφορά αποκλειστικά τους ιδιώτες που δεν συμμετείχαν στο πρώτο «κούρεμα» του χρέους. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το έγγραφο με ημερομηνία 12/12 αναφέρει πως η επαναγορά των ομολόγων που πραγματοποιήθηκε θα οδηγήσει σε μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά 9,5% έως το 2020. Ωστόσο, ο στόχος ήταν η μείωση του χρέους κατά 11% στο 124%. 

Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί από την επαναγορά τίτλων που κατέχουν επενδυτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI του Μαρτίου. «Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν επιπλέον μέτρα και βοήθεια, εάν καταστεί απαραίτητο, για φέρουν τη συνολική απόδοση των έκτακτων μέτρων στο 1,4% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του πρωτεύοντος πλεονάσματος το 2013 όπως ορίζεται στο μνημόνιο κατανόησης,» αναφέρει σε σημείωση του εγγράφου.


Διαγράφεται χρέος 21,2 δισ. ευρώ


Συνολικές προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ έλαβε, στο πλαίσιο της διαδικασίας επαναγοράς χρέους, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. 

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ τα προσφερθέντα ομόλογα εξασφαλίστηκαν βάσει εξάμηνων γραμματίων ύψους 11,29 δισ. ευρώ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), ενώ η μέση τιμή επαναγοράς διαμορφώθηκε στα 33,8 σεντς ανά 1 ευρώ ονομαστικής αξίας των προσφερθέντων ελληνικών ομολόγων. 

Όπως επισημαίνεται επίσης, η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφορών, εάν γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Ως ημερομηνία εκκαθάρισης προβλέπεται η ερχόμενη Τρίτη (18/12).



Χθες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προσφορών στελέχη του οικονομικού επιτελείου τόνισαν ότι η επαναγορά κρίθηκε τεχνικά ως επιτυχής. Βάσει των μέχρι σήμερα στοιχείων διαγράφεται χρέος 21,1 - 21,2 δισ. ευρώ, όσο προέβλεπε ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης. 


Ικανοποίηση από την γερμανική πλευρά

«Πολύ καλά» πήγε το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των μελών του Eurogroup, υποστήριξε νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση. 

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, δήλωσε ότι δόθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης «μια προκαταρκτική εκτίμηση, η οποία σημειώνει ότι το πρόγραμμα πήγε καλά» και προσέθεσε ότι «η τρόικα πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη λεπτομερούς αξιολόγησης, επί της οποίας το Eurogroup θα αποφασίσει για την καταβολή των επόμενων δόσεων» της δανειακής βοήθειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: