Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Αντώνης Σαμαράς: «Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε - Δεν υπάρχει λεπτό για χαλάρωση»

«Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ»


«Η επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση» 

είπε από τις Βρυξέλλες, στη Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στα όσα έχουν να γίνουν από εδώ και στο εξής, μίλησε για σειρά συναντήσεων που έχει προγραμματίσει αυτός και οι αρμόδιοι υπουργοί του προκειμένου να προωθηθούν πολιτικές επενδύσεων και ανάπτυξης για τη χώρα μας.  Τόνισε ότι... μετά από έντονη συζήτηση, αλλά και αναγκαίους συμβιβασμούς, προέκυψε πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής και οικονομικής ένωσης.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, οι αντιρρήσεις που ακόμα υπάρχουν αφορούν στη χρηματοδότηση, στο πώς δεν θα δημιουργήσουν αντικίνητρα και ακαμψίες και στο πώς θα αντιμετωπιστεί γενικότερα το θέμα του χρέους», είπε. 

Επίσης προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί στην Αθήνα με εκπροσώπους μεγάλωνεπιχειρήσεων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με αντικείμενο τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Περνάμε στη φάση της απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, γιατί χωρίς επενδύσεις στη χώρα δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη» σημείωσε.  «Στα παρασκήνια της Συνόδου όλοι οι ηγέτες εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό για τις προσπάθειες της κυβέρνησης από τη μια αλλά κυρίως για τις θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε ο κ. πρωθυπουργός.  «Αντιλαμβάνονται ότι η επιτυχία για την Ελλάδα ταυτόχρονα γίνεται επιτυχία για την Ευρώπη» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι πλέον βέβαιη, κάτι το οποίο ουσιαστικά επιτεύχθηκε την τελευταία στιγμή: «μόλις το προλάβαμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε. 

Σχετικά με τα χρήματα της δόσης που θα έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα αποκτά μια μεγάλη ευκαιρία που πλέον είναι στο χέρι της να αξιοποιήσει.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προσπάθειες εμβάθυνσης της Ε.Ε», επισημαίνοντας ωστόσο πως όλο και περισσότερες χώρες πλήττονται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης. 

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «τα πράγματα δείχνουν καλά» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη. «Σας έχω πει ότι μία επιτυχής έκβαση για την Ελλάδα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό είναι άλλη ιστορία. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει. Σήμερα ήταν ημέρα αλληλεγγύης για την Ευρώπη».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Η δόση θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα αλλά και στην ελπίδα των νέων που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες». «Σε πολλούς αυτή η εξέλιξη θα φέρει άμεσα ανακούφιση και σε ακόμα περισσότερους θα αλλάξει την ψυχολογία. Χωρίς την απόφαση δεν θα είχαμε καμία ελπίδα», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό, λέγοντας ότι «η ΕΕ επανέλαβε την απόφαση του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια ότι προυπόθεση για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η συναινετική λύση στο θέμα της ονομασίας και η εγκατάληψη του αλυτρωτισμού». 

Για το θέμα της Συρίας ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Εκεί υπάρχει μία αντιπολίτευση που αποκτά ταυτότητα και ανοίγει ο δρόμος για πολιτική λύση, πλησιάζει η πτώστη του καθεστώτος Άσαντ και θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση για τις μειονότητες και για τη μεγάλη χριστιανική μειονότητα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δοκιμάστηκε ο λαός μας από την αύξηση κατά 1000% των μεταναστών από την Συρία. Ενώ κλείσαμε τα χερσαία σύνορα αυξήθηκε η πίεση στα θαλάσσια σύνορα. Παρακάλεσα τους πρωθυπουργούς να γίνουν δεκτές οι μετακινήσεις πληθυσμών από τη Συρία για να αποφευχθεί μία νέα κρίση». 

Ικανοποίηση από Ρομπάι και Μπαρόζο

Εξάλλου, την ικανοποίησή τους για τις θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup εξέφρασαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. «Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

Ο κ. Ρομπάι δήλωσε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι η απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Αποδεικνύει ότι το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμα» δήλωσε ο Χ. Ρομπάι.

Ικανοποίηση για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

«Αν συμβεί αυτό τότε θα μπορούν οι τράπεζες μελλοντικά να ανακεφαλοποιούνται χωρίς να επιβαρύνουν τα κράτη και τους φορολούμενους», τόνισε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στην τραπεζική εποπτεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: