Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Μαθαίνουμε από ηγέτες που παρέλαβαν ερείπια και έδωσαν ξανά δύναμη στη χώρα τους

samaras-mathainoyme-apo-igetes-poy-parelavan-ereipia-kai-edosan-ksana-dunami-sti-xora-toys

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την ιστορία μας, αλλά μαθαίνουμε κι από την ιστορία των άλλων» 

ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε, στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Ίδρυμα Konrad Adenauer και το Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τα επίσημα εγκαίνια της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος στην Αθήνα...

O κ. Σαμαράς χαιρέτισε την επιστροφή του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για την αναβάθμιση ενός σημαντικού πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Για τον πρόεδρο του ιδρύματος, τον Χάνς Γκέρτ Πέτερινγκ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι άνθρωπος που ενσαρκώνει τα ιδανικά της μεγάλης ευρωπαϊκής παράταξης, ενώ έκανε αναφορά σε παραδείγματα πολιτικών ηγετών οι οποίοι, όπως είπε, μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν μοναδικά επιτεύγματα.

Συγκεκριμένα, μίλησε για δύο γερμανούς πολιτικούς τον Κόνραντ Αντενάουερ, πρώτο καγκελάριο της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας από το 1949 ως το 1963, και τον Γκούσταβ Στέεσσεμαν, ο οποίος επίσης διετέλεσε καγκελάριος - για τρεισήμισι μήνες μόνο – το 1923 αλλά στη συνέχεια και μέχρι το θάνατό του, το 1929, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δύο αυτοί γερμανοί ηγέτες ανέλαβαν τις τύχες των χωρών τους μέσα σε συνθήκες εσωτερικής κατάρρευσης και εξωτερικής απομόνωσης, έθεσαν ως προτεραιότητα να αναστυλώσουν την αξιοπιστία των χωρών τους στο εξωτερικό και να αποκαταστήσουν την κοινωνική συνοχή στο εσωτερικό ενώ είδαν την ηττημένη χώρα τους σύντομα να στέκεται ξανά στα πόδια της και να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Στο μεταξύ, όμως, επεσήμανε ότι και οι δύο κατηγορήθηκαν και στο εσωτερικό των χωρών τους και στο εξωτερικό ότι είχαν αποδεχθεί τους όρους των «ξένων δυναστών» και ότι έβαζαν το συμφέρον των χωρών τους πάνω από όλα.

«Κατά καιρούς υποστηρίζουν κάποιοι ότι εμείς οι Έλληνες παράγουμε τόσο πολλή ιστορία οι ίδιοι, που αδιαφορούμε για την Ιστορία των άλλων λαών. Σήμερα προσπάθησα να διαψεύσω αυτόν τον ισχυρισμό. Ναι, είμαστε πολύ υπερήφανοι για την Ιστορία μας, αλλά μαθαίνουμε κι από την ιστορία των άλλων. Ιδιαίτερα από ηγέτες που παρέλαβαν ερείπια κι έδωσαν ξανά αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και δύναμη στις χώρες τους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: