Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το κατά ΔΝΤ ευαγγέλιο!

Το κατά ΔΝΤ ευαγγέλιο!Τρόπους για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαφθοράς υπογραμμίζει σε έκθεσή του το ΔΝΤ... 

Ελέγξτε συστηματικά τα περιουσιακά στοιχεία των εφοριακών, φροντίστε να μετακινούνται συνέχεια για να μην αναπτύσσουν πελατειακές σχέσεις, στήστε μία Ομάδα Δράσης κατά της διαφθοράς και εκπαιδεύστε τους πολίτες για να μην την ανέχονται!  
Οι συστάσεις αυτές περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ και την συνυπογράφουν όλα τα μέλη της τρόικας για τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να την εφαρμόσει, μάλιστα ...
τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει κάνει και ορισμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Τα Νέα", στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και της διαφθοράς της φορολογικής διοίκησης. 
Η τρόικα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι η πρόοδος στον τομέα αυτό ήταν τα περασμένα χρόνια πολύ αργή, ενώ η διαφθορά εξακολουθεί να διαπερνά τον διοικητικό μηχανισμό. 
Για την αντιμετώπισή της, η έκθεση αφιερώνει εκτενές κεφάλαιο με 21 συστάσεις για δράση και σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:
- Το στήσιμο ενός μηχανισμού που θα οργανώνει τις διαδικασίες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς και θα ελέγχει την εφαρμογή τους. 
- Έλεγχος εφοριακών. Πρέπει να ενταθεί ο έλεγχος υπόπτων καταναλωτικών συμπεριφορών και να εντοπιστεί το διεφθαρμένο προσωπικό από την IAD, σημειώνεται, όπως επίσης να αναληφθούν σκληρές και γρήγορες δράσεις για την τιμωρία τους. Τον σχετικό ρόλο του ελέγχου πρέπει να τον έχει η Διεύθυνση Ελέγχου και να μην αναμειγνύεται το ΣΔΟΕ. 
- Νέο, απλούστερο, θεσμικό πλαίσιο. Η έκθεση ζητά να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. "Απειλές για μεγάλα πρόστιμα για μικρά λάθη στην τήρηση βιβλίων επιτρέπουν στους αξιωματούχους να αποσπούν χρηματικά ποσά, ως δωροδοκία", αναφέρει η έκθεση. 
- Οργανωτικές αλλαγές. Η έκθεση υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθεί η επαφή εφοριακών και φορολογούμενων, με σκοπό να αποφεύγονται τα πελατειακά φαινόμενα. 
Ο αριθμός των ΔΟΥ θα έπρεπε να μειωθεί από 331 σε 80 έως την λήξη της φετινής χρονιάς, αλλά στην πράξη έκλεισαν μόνο 50.  
Επίσης, πρέπει να καταργηθεί η περιφερειακή δικαιοδοσία των εφοριακών, οι οποίοι επιπλέον θα πρέπει να μετακινούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδική ομάδα ελεγκτών σε υψηλό επίπεδο.
Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: