Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Όλη η ομιλία του Σαμαρά στο Αιγάλεω

Την κατηγορηματική άρνηση της ΝΔ σε νέα μετάθεση των εκλογών, 

έστω και κατά μία εβδομάδα (από τις 6 Μαΐου στις 13 Μαΐου), διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω . «Οι εκλογές θα γίνουν 6 Μαΐου θέλουν δεν θέλουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε για τη ΝΔ, σε σχέση με την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, ότι είναι «η μόνη δύναμη που μένει όρθια όταν οι άλλοι καταρρέουν»...

«Πριν από 2,5 χρόνια μας είχαν για τελειωμένους… Καταφέραμε μέσα σε 2,5 χρόνια να διώξουμε τον Γιώργο Παπανδρέου, τώρα θα διώξουμε και το ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος για μία ακόμη φορά τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου νέας συγκυβέρνησης και ζήτησε εντολή αυτοδυναμίας.

«Μπορώ να διώξω ένα υπουργό που δεν μου κάνει εάν πρόκειται να ανατρέψω τις ισορροπίες μια συγκυβέρνησης; … Μπορώ να κάνω εξεταστική για το πως φτάσαμε στο Μνημόνιο, μαζί με αυτούς που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο;» διερωτήθηκε, ενώ άφησε αιχμές ότι την συγκυβέρνηση την επιδιώκουν δυνάμεις που βρίσκονται έξω από την Ελλάδα.

«Κάποιο λένε ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε αρχηγό, μάλλον αφελείς λένε ότι έγινε καλύτερο. Μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου δημαγωγούσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ότι λεφτά υπάρχουν… Δεν είναι αυτός που έλεγε πέρσι ότι μπήκε πάτος στο βαρέλι και μετά μας έβαζε το χαράτσι;» διερωτήθηκε επίσης ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άφησε αιχμές για «κομματίδια» και για «ευκαιριακούς τυχοδιώκτες» αναφερόμενος -χωρίς να το κατανομάσει - στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που «ρίχνουν σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ και κλείνουν το μάτι στη διαπλοκή» όπως υποστήριξε, προκειμένου να αποτραπεί η αυτοδυναμία του δικού του κόμματος και να υπάρχει «πρωθυπουργός-μαριονέτα».

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε να υπάρξουν ρυθμίσεις των τραπεζικών δανείων, ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών και να βρεθεί λύση για τους μικροεπενδυτές ομολογιούχους που υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά από το κούρεμα.

«Έχετέ μου εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα τα καταφέρει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, που έδωσε την ίδια διαβεβαίωση για έξοδο από την κρίση και σε άλλα σημεία της ομιλίας του.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά στο Αιγάλεω

Φίλες και φίλοι,
Είμαι συγκλονισμένος απ’ αυτόν τον απίστευτο κόσμο. Εγώ ήλθα να σας δώσω μήνυμα νίκης. Και μου το δίνετε πρώτοι εσείς! Αυτός είναι ο κόσμος της παράταξής μας. Αυτή είναι η νεολαία μας. Όρθιοι! Μπροστά! Για να ξαναφτιάξουμε μαζί την Ελλάδα - γιατί η Ελλάδα θα τα καταφέρει! Αυτό είναι το μήνυμά μας. Αλλά αυτό είναι και το μεγάλο μας χρέος. 6 Μαΐου, οι εκλογές έρχονται. Θέλουν δεν θέλουν κάποιοι.
Εμείς δεν φοβόμαστε το λαό. Άλλοι κρύβονται?
Φίλες και φίλοι,
Πριν δυόμισι χρόνια ήμασταν όχι μόνο ηττημένοι? Μας θεωρούσαν και «τελειωμένους»! Στοιχημάτιζαν ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ ξανά να σηκώσουμε κεφάλι? Κι όμως, σε ενάμιση χρόνο βρεθήκαμε μπροστά! Μας πολέμησαν. Με ψέματα, με μισές αλήθειες, με ύπουλη προπαγάνδα. Μας ειρωνεύθηκαν, προεξόφλησαν πολλές φορές ότι θα διαλυθούμε? Αλλά εμείς αντέξαμε! Κι όχι μόνον αντέξαμε, αλλά είμαστε σήμερα η μοναδική ελπίδα της χώρας, να μπορέσει να κυβερνηθεί. Είμαστε η μόνη δύναμη που μένει όρθια, όταν όλα τα άλλα καταρρέουν.
Και καταφέραμε, σε δύο χρόνια μέσα, να διώξουμε τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτόν που με τα «εγκληματικά του σφάλματα» - όπως καταγγέλλουν σήμερα και οι ίδιοι οι δικοί του - έφερε τη χώρα στην καταστροφή. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον διώξαμε. Τώρα θα διώξουμε και το ΠΑΣΟΚ!
Το λέω ρητά και κατηγορηματικά: Απορρίπτουμε τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τη συγκυβέρνηση την επιδιώκουν τριών ειδών συμφέροντα:
-- Πρώτον, τη θέλει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Για να «πέσει στα μαλακά». Για να μην ψάξουμε τις τεράστιες ευθύνες του που μας πήγε στο Μνημόνιο. Νομίζουν πως θα γλιτώσουν. Αλλά δεν θα γλιτώσουν?
-- Δεύτερον, τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ τη στηρίζουν όλα εκείνα τα συμφέροντα και οι συντεχνίες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στην Ελλάδα. Κι όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στα πράγματα, ακόμα και με δεύτερο ρόλο στην κυβέρνηση, έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Ή έτσι νομίζουν. Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμούνται?
-- Τρίτον, τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ την προτιμούν και όσοι - εντός κι εκτός Ελλάδος - θέλουν την αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας, αδύναμη και ελεγχόμενη. Αυτό επιδιώκουν. Αλλά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι?
Όσοι φοβούνται την ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, όσοι θέλουν συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, είναι για να μην αλλάξει τίποτε. Για να διασωθεί αυτό που χρεοκόπησε. Για να σωθούν κι αυτοί που μας χρεοκόπησαν.

Εμείς, αντίθετα, ζητάμε καθαρή εντολή από τον Ελληνικό λαό, για να αλλάξουμε τα πάντα! Κι αυτό είναι το διακύβευμα, το μεγάλο ζητούμενο των εκλογών αυτών:
Όχι απλά να γίνει μια κυβερνητική αλλαγή.
Αλλά να γίνει η μεγάλη ανατροπή!
Να αλλάξει η χώρα σελίδα.
Να τελειώσουμε με τα φαντάσματα του ΠΑΣΟΚ.
Και να ξεκινήσει η Νέα Μεταπολίτευση.
Αυτά δεν γίνονται με «συγκυβερνήσεις» αταίριαστων συνεταίρων.
Αυτά γίνονται με λαό ενωμένο, να στηρίζει μια κυβέρνηση με σαφή εντολή και με ισχυρή πλειοψηφία.

Φίλες και φίλοι,
Για να καταλάβετε πόσο έχουμε ενοχλήσει και πόσα σχέδια έχουμε χαλάσει ως τώρα, η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που κατηγορείται, γιατί νομίζετε;
Μας κατηγορούν γιατί? είχαμε δίκιο ως τώρα!
Όταν απορρίψαμε το Μνημόνιο, μας κατηγορούσαν όλοι.
Σας θυμίζω ότι στην αρχή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ήλπιζε ότι με το Μνημόνιο η Ελλάδα θα βγει από την κρίση.

Ήμασταν εκείνοι που διαφωνήσαμε τότε. Εντός κι εκτός Ελλάδας. Προειδοποιήσαμε ότι η συνταγή ήταν λάθος. Κι αποδείχθηκε λάθος.
Ότι θα βαθύνει την κρίση και θα μεγαλώσει το χρέος. Είχαμε δίκιο και σε αυτό. Πριν εννέα μήνες, βρέθηκα μόνος μου στις Βρυξέλλες να εξηγώ στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η συνταγή δεν βγαίνει. Και ότι πρέπει να βάλουμε μπροστά την Ανάπτυξη. Τους έλεγα τότε: δεν έχω πρόβλημα με τους στόχους του Προγράμματος. Κι εγώ θέλω να μηδενιστούν τα ελλείμματα της χώρας μου. Κι εγώ θέλω να μειωθεί το χρέος της. Κι εγώ θέλω να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία της. Εγώ το θέλω περισσότερο από σας! Σαν Έλληνας, όμως, δεν δέχομαι να ερχόμαστε κάθε τόσο με το χέρι απλωμένο και να παρακαλάμε για τη δόση μας?

Τα έλεγα μόνος! Γιατί, ΠΑΣΟΚ, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου τους βεβαίωναν όμως ότι το πρόγραμμα δούλευε, και ότι σε ένα χρόνο θα βγαίναμε στις αγορές να δανειστούμε κανονικά? Και με συκοφαντούσαν προσωπικά! Και συστηματικά. Και εμένα και το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διάφορα κόμματα και κομματίδια που είχαν στηρίξει το Μνημόνιο, χαίρονταν τότε που βρέθηκα μόνος στις Βρυξέλλες? Και τα κόμματα της Αριστεράς, που είναι αντίθετα με την Ευρώπη, κάγχαζαν με τον αγώνα που έδινα να εξηγήσω στους Ευρωπαίους ότι η συνταγή δεν βγαίνει. Υπερασπιζόμουν τότε τη χώρα μου από μια συνταγή που της έκανε κακό.
Υπερασπιζόμουν την Ευρώπη, από μια συνταγή που αν επεκτεινόταν και σε άλλες χώρες, θα έκανε κακό και σε όλη την Ευρώπη.
Λίγους μήνες αργότερα και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι το χρέος της Ελλάδας είχε γίνει μη βιώσιμο. Κι ότι έπρεπε να κοπεί.
Κι όταν αποφασίστηκε η περικοπή του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση Παπανδρέου έκανε το μοιραίο σφάλμα:
Αποφάσισε να πάει τη χώρα σε δημοψήφισμα, για το αν θα μείνουμε ή όχι στο ευρώ!
Τότε ολοκληρώθηκε η καταστροφή που είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ δύο χρόνια πριν: Η Ελλάδα απομονώθηκε στην Ευρώπη πλήρως! Και έγινε τότε κυρίαρχη η άποψη να μας βγάλουν από το ευρώ...
Τότε, αρχές Νοέμβρη, παρεμβήκαμε και πήραμε κρίσιμες αποφάσεις:
Σχηματίσαμε μεταβατική κυβέρνηση για να γίνει το κούρεμα και να πάει αμέσως μετά η χώρα σε εκλογές. Τίποτε άλλο?
Δεν ήταν «συγκυβέρνηση». Δεν υπήρχε κοινό πρόγραμμα.
Υπήρχε μόνο η ανάγκη να κουρευτεί το ελληνικό χρέος και να πάει η Ελλάδα ομαλά σε εκλογές.
Τον καιρό εκείνο πολλοί αμφισβήτησαν ότι μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά:
Έλεγαν ότι δεν πρόκειται να κουρευτεί το χρέος.
Κι ότι αν γίνει το κούρεμα δεν θα επιτύχει.
Κι ότι δεν θα πάμε σε εκλογές, ότι ο Παπανδρέου θα μείνει κυρίαρχος του πολιτικού παιγνιδιού...
Σε όλα αυτά έπεσαν έξω:
Τέσσερις μήνες αργότερα ολοκληρώθηκαν όλοι οι στόχοι της μεταβατικής κυβέρνησης και τις επόμενες μέρες διαλύεται η Βουλή.
Τώρα κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία γιατί ψήφισε λέει τη νέα δανειακή σύμβαση.
Ναι, ψηφίσαμε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έγινε ποτέ!
Ψηφίσαμε τη μεγαλύτερη μείωση τόκων που έγινε ποτέ!
Και ψηφίσαμε την μεταφορά της αποπληρωμής του χρέους μέχρι και 30 χρόνια από σήμερα!
Αποτρέψαμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Που ο κίνδυνος ήταν τότε άμεσος και αναπόφευκτος.
Υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εκεί που μας έφεραν?
Στο γκρεμό μας έφεραν?
Όπου επί δύο χρόνια, παρά τις φωνές μας έσπρωχναν την Ελλάδα.
Ξέρετε τι σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία;
Πρωτόγνωρος εφιάλτης που δεν τον έχει ζήσει ποτέ καμία χώρα.
Μπορεί να έχουν χρεοκοπήσει, στο παρελθόν, δεκάδες χώρες.
Όλες τους, όμως, είχαν δικό τους νόμισμα. Καμιά δεν ανήκε σε νομισματική ένωση. Καμιά δεν κινδύνευσε να βρεθεί από την επόμενη μέρα χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς καύσιμα, χωρίς τίποτε. Και χωρίς διεθνή στηρίγματα. Σε πλήρη διεθνή απομόνωση?

Φίλες και φίλοι,
Τον περασμένο Νοέμβριο Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ έφεραν την Ελλάδα μπροστά σε τρία τεράστια προβλήματα:
-- Πρώτο, Χρέος μη βιώσιμο! Δηλαδή χρεοκοπία?
-- Δεύτερο, πρωτοφανή διεθνή απομόνωση.
-- Τρίτο ύφεση! Διάλυση της Οικονομίας χωρίς προηγούμενο.
Από τα τρία αυτά προβλήματα λύσαμε ήδη τα δύο:
-- Το χρέος κουρεύτηκε: μειώθηκε πάνω από 100 δισεκατομμύρια!
-- Ακόμα, η Ελλάδα έπαψε πια να είναι απομονωμένη διεθνώς.
Μένει το τρίτο πρόβλημα. Τα μέτρα της μονομερούς λιτότητας που συνεχίζονται.
Δεν αλλάξαμε την άποψή μας ούτε και σ’ αυτό. Διαμηνύσαμε στους δανειστές μας ότι θα ζητήσουμε να υπάρξει άμεση Ανάκαμψη. Τους το στείλαμε γραπτώς, τους το είπαμε και προφορικά, το καταθέτω και σε άρθρα μου που δημοσιεύονται στον παγκόσμιο τύπο.
Και τώρα πια αρχίζει να ακούγεται η άποψή μας από πολλούς στην Ευρώπη.
Μόλις πριν δύο βδομάδες είχα συνάντηση με τους ηγέτες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Κι αυτοί ζητάνε πλέον Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.
Τώρα πια στην Ευρώπη η άποψή μας δεν είναι «μοναχική». Τώρα αρχίζει να βρίσκει σημαντική υποστήριξη.
Το ΠΑΣΟΚ με τα εγκληματικά του σφάλματα κατέστρεψε τη χώρα.
Εγώ έβαλα φρένο στον κατήφορο, δημιουργώ συμμαχίες στο εξωτερικό και ανοίγω διεξόδους από την κρίση.
Το ΠΑΣΟΚ μας «έδεσε» χειροπόδαρα. Εγώ προσπαθώ να λύσω τα «δεσμά».
Κι εκείνοι που μας κατηγορούν γιατί υπογράψαμε τη νέα δανειακή σύμβαση, οι ίδιοι δεν προτείνουν τίποτε! Ή, όταν προτείνουν, αγγίζουν το κωμικό.
Δεν δίνουμε σημασία σε αυτούς. Αναρωτιόμαστε, όμως:
Εκείνη τη στιγμή τι έπρεπε να κάνουμε;
Μακάρι να μας είχαν ακούσει εγκαίρως.
Ποτέ δεν θάφτανε η χώρα ως εδώ?
Προειδοποιούσαμε για τον γκρεμό?
Τι έπρεπε να γίνει;
Να σπρώξουμε κι εμείς το λαό μας σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και σε άτακτη επιστροφή στη δραχμή;
Να έμενε η χώρα χωρίς στηρίγματα και χωρίς δυνατότητα να πληρώνει τα στοιχειώδη και να εισάγει το παραμικρό;
Να γίνει η Ελλάδα έρμαιο στα χέρια όσων την επιβουλεύονται;
Τότε να δείτε λεηλασία του πλούτου της που θα γινόταν, για ένα κομμάτι ψωμί!
Η Πολιτική που πιστεύω εγώ βλέπει μακριά. Δεν παρασύρεται από τις πιέσεις και τις σκοπιμότητες της στιγμής.
Αποδείχθηκε ότι βλέπαμε μακριά όταν λέγαμε ότι η συνταγή του Μνημονίου δεν βγαίνει. Χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να το καταλάβουν κι όλοι οι υπόλοιποι μέσα στην Ελλάδα?
Το ίδιο μακριά βλέπουμε και τώρα, όταν λέμε πως με το κούρεμα του χρέους, η Ελλάδα κέρδισε χρόνο. Για να βγει οριστικά από την κρίση με Ανάπτυξη.
Αλλά όχι να γυρίσουμε στα ίδια! Να προχωρήσουμε με άλλο αναπτυξιακό μοντέλο και με καλύτερη δημοκρατία.
Έτσι θα ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.
Έχετέ μου εμπιστοσύνη.
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!
Γιατί μπορούμε διαφορετικά?
-- Γιατί δεν είναι δίκαιο ούτε ηθικό λίγες δεκάδες άτομα κάθε μέρα να παραλύουν την ζωή της πόλης.
-- Δεν είναι δίκαιο ούτε δημοκρατικό, λίγες εκατοντάδες κουκουλοφόροι να καίνε τις πόλεις μας κατά βούληση κάθε τόσο, να ξεφτιλίζουν το κράτος, να τρομοκρατούν τους ανθρώπους, να καταστρέφουν περιουσίες και να μην αντιδρά κανείς.
-- Δεν είναι δίκαιο ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο, ούτε λογικό, να υπάρχουν θύλακες εγκληματικότητας μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους.
-- Δεν είναι δίκαιο ούτε ηθικό, ούτε αναπτυξιακό, να πληρώνουν υπέρογκους φόρους και χαράτσια, οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι πιο αδύναμοι, αυτοί που δεν μπορούν να κρυφτούν. Και να γίνεται δίπλα τους πάρτι δισεκατομμυρίων από τους κομματικούς στρατούς του κρατισμού, των προνομιούχων συντεχνιών και της διαπλοκής.
-- Δεν είναι δίκαιο, ούτε ηθικό, ούτε λογικό, να έχουμε νόμους που λειτουργούν ως «μαγνήτης» για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα μας. Να έρχονται ανενόχλητοι εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένοι, φυγάδες από τις χώρες τους, και να καταλαμβάνουν τις πόλεις μας. Και να στοιβάζονται υπό τις πιο απάνθρωπες συνθήκες σε γειτονιές που οι κάτοικοί τους βρίσκονται πια σε απόγνωση.
Τίποτε απ’ όλα αυτά που συνέβαιναν ως τώρα δεν είναι, ούτε δίκαια ούτε ηθικά.
Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Και θα τα αλλάξουμε. Αλλά για να τα αλλάξουμε πρέπει η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της και να λύσει τα δεσμά της.
Κι επειδή οι αντίπαλοί μας ξέρουν ότι θα τα αλλάξουμε όλα, γι’ αυτό μας πολεμούν. Για να μας εμποδίσουν. Για να μην αλλάξει τίποτε?
Όμως εμείς θα τα αλλάξουμε όλα!
Με τη δύναμη που ο λαός θα μας δώσει.
Έχετέ μου εμπιστοσύνη!
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!
Φίλες και φίλοι,
Πριν από όλα πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει τα πάντα!
Έχει φυσικούς πόρους. Έχει ενεργειακούς πόρους. Έχει ορυκτό πλούτο. Έχει απίστευτα πλεονεκτήματα. Μπορεί να παράγει και να εξάγει και να σαρώσει τις διεθνείς αγορές. Έχει ανεξάντλητες φυσικές ομορφιές. Έχει τεράστια δημόσια περιουσία. Έχει Πολιτισμό παγκόσμιας ακτινοβολίας. Κι έχει τα ταλέντα των ανθρώπων της, που παντού στον κόσμο διαπρέπουν και μόνο στον τόπο τους μαραζώνουν?
Όλα αυτά είναι ο Πλούτος της Ελλάδας.
Τι τα συνδέει όλα αυτά; Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής τους;
Ότι είναι όλα αναξιοποίητα.
Έχουμε ανυπολόγιστο Πλούτο, αλλά είμαστε? υπερχρεωμένοι!
Ζούμε σε μια πάμπλουτη? υπερχρεωμένη χώρα!
Αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής περιόδου:
Ότι κατάφερε να οδηγήσει μια χώρα με τέτοιο πλούτο σε τέτοια χρεοκοπία.
Ένα μέρος μόνο απ’ αυτόν τον πλούτο να αξιοποιήσουμε, θα βγούμε από την κρίση και θα μπούμε στο κλάμπ των χωρών με τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης.
Γι’ αυτό σας λέω:
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!
Μπορούμε διαφορετικά.
Έχετέ μου εμπιστοσύνη?
Για να τα επιτύχουμε αυτά χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα:
Πολιτική σταθερότητα, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, κοινωνική συνοχή και την ομπρέλα της Ευρώπης.
Τώρα χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ:
Όπως η Κύπρος προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ, και κατάφερε να αποκαλύψει το δικό της υποθαλάσσιο πλούτο αφότου μπήκε στην Ευρώπη, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε την Ευρώπη για να αποκαλύψουμε το δικό μας υποθαλάσσιο πλούτο.
Αλλά και η Ευρώπη μας χρειάζεται: Γιατί οι μόνες ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας είναι αυτές που ήδη ανακαλύφθηκαν ή πιθανολογούνται στο θαλάσσιο χώρο της Κύπρου και της Ελλάδας.
Προσέξτε: Τώρα εμείς χρειαζόμαστε την Ευρώπη περισσότερο από ποτέ?
Αλλά τώρα και η Ευρώπη μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ?
Πώς θα ήταν, επομένως, δυνατό να αφήσουμε τώρα, να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης;
Η παράταξή μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν γύρω μας διάφοροι κραύγαζαν συνθήματα κατά της Ευρώπης.
Αλλά τώρα όλοι αυτοί έχουν χρεοκοπήσει. Ο λαός έχει αντιληφθεί το ρόλο τους. Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε αποφασιστικά. Χωρίς τους δισταγμούς του παρελθόντος.
Έχουμε ήδη καταθέσει την πιο ριζοσπαστική πρόταση για Συνταγματική μεταρρύθμιση: Που περιλαμβάνει: ασυμβίβαστο βουλευτών-υπουργών. Πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Κατάργηση βουλευτικών προνομίων. Αναθεώρηση της ασυλίας των βουλευτών. Αλλαγή στο πλαίσιο ευθύνης των υπουργών. Ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ρητή πρόβλεψη για προστασία εθνικής ταυτότητας και εθνικής γλώσσας. Θα αλλάξουμε τα πάντα. Με τόλμη. Αλλά και με σχέδιο.
Η Νέα Μεταπολίτευση δεν είναι ένα απλό σύνθημα?
Είναι όραμα για μας.
Είναι και ανάγκη για τη χώρα?
Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω:
Η καρδιά της Ελλάδας ένα βέβαιο δρόμο έχει να ακολουθήσει:
Το δρόμο της Αλήθειας. Και το δρόμο της Ανάπτυξης.
Που μόνο η παράταξή μας εγγυάται.
Φίλες και φίλοι,
Εμείς δεν λέμε στον κόσμο «λεφτά υπάρχουν»!
Λέμε την αλήθεια. Λέμε αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Και λέμε και πως θα τα κάνουμε.
Το άμεσο κυβερνητικό μας πρόγραμμα έχει τέσσερις προτεραιότητες:
-- Πρώτον, Ανάκαμψη το ταχύτερο.
-- Δεύτερον αποκατάσταση ακραίων αδικιών για να υπάρξει κοινωνική συνοχή.
-- Τρίτο προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη, μηδενική ανοχή στο έγκλημα και ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης.
-- Τέλος αίσθημα δικαίου στο λαό. Άμεσα!
* Αρχίζω με τις αδικίες:
-- Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα!
Μπορούμε; Ασφαλώς και μπορούμε!
Ακόμα και οι δανειστές μας έχουν αποδεχθεί, ότι εφ’ όσον δεν θίγονται οι στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Οι δανειολήπτες: Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άμεσα, ιδιαίτερα όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια και βρέθηκαν με λιγότερο εισόδημα ή έχασαν τις δουλειές τους. Άμεση ανακούφιση είναι ότι δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Και υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνει εφικτό και αποδεκτό απ’ όλους.
Τέλος οι ομολογιούχοι που έχασαν αποταμιεύσεις μιας ζωής με το κούρεμα. Πρέπει να αποζημιωθούν! Δεν θα μιλήσουμε τώρα γι’ αυτό. Αλλά υπάρχει τρόπος να γίνει. Να το θυμάστε?
-- Μας ρωτάνε για τα μέτρα του Ιουνίου. Πού θα βρεθούν, λέει τα 11 δισεκατομμύρια περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η απάντηση είναι απλή. Με ισοδύναμα μέτρα και κυρίως από περικοπή σπατάλης. Που υπάρχει άφθονη. Γιατί ως πρόσφατα δεν την άγγιξαν!
Κι όποιος αμφιβάλλει, ας δει τι «πάρτι» αποκαλύφθηκε στο ΙΚΑ τελευταίως. Ή με τα επιδόματα και τις συντάξεις μαϊμού.
Και βρισκόμαστε μόνο στην κορυφή του παγόβουνου.
* Προχωράω στην Ανάκαμψη:
Πώς θα ξεκινήσει η Ανάκαμψη πιο νωρίς;
-- Αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, που περιμένουν αχρησιμοποίητα για το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει.
-- Εξασφαλίζοντας ρευστότητα που το ΠΑΣΟΚ στέγνωσε από την αγορά.
-- Και επιστρέφοντας όσα χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις. Που άντεξαν την κρίση, αλλά κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί το κράτος δεν τις πληρώνει. Με δικές μας συνεχείς πιέσεις από πέρσι, η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι θα αποπληρωθούν μέσα στη χρονιά.
Όλα αυτά θα δώσουν μια πρώτη μεγάλη ανάσα στην οικονομία.
-- Αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτά. Θα προχωρήσουμε σε χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των φόρων.
Δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Αλλά μπορούμε να το προγραμματίσουμε, εφ’ όσον χτυπήσουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Να ξεκινήσουμε με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών στο 15%. Πράγμα που θα αποτελέσει αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα...
Γιατί θα φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Γιατί αν κάτι μας πληγώνει όλους είναι η ανεργία. Και ο πόνος που φέρνει σε κάθε ελληνική οικογένεια.
* Φθάνω τώρα στην ασφάλεια του πολίτη. Θα αλλάξουμε τα πάντα. Θα εφαρμόσουμε ό,τι δουλεύει στις άλλες δημοκρατικές χώρες.
Θα τελειώσω με τους κουκουλοφόρους! Θα τους βγάλω τις κουκούλες. Θα δούμε τα πρόσωπά τους. Θα μάθουμε ποιοι είναι. Αλλά και ποιοι βρίσκονται από πίσω τους!
Θα απομακρύνουμε τα γκέτο των λαθρομεταναστών, θα διώξουμε τις συμμορίες των παρανόμων και τα στέκια των ναρκομανών. Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας.
Θα αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά όλους όσους έχουν ανάγκη. Αλλά ο νόμος θα επιστρέψει στις πόλεις. Και το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.
* Και τέλος θα ικανοποιήσουμε το δημόσιο περί Δικαίου αίσθημα.
-- Θα ερευνήσουμε πλήρως το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974. Από Πρωθυπουργούς μέχρι υφυπουργούς. Με ανεξάρτητη επιτροπή δικαστικών. Τι είχαν όταν μπήκαν και τι όταν βγήκαν από την Πολιτική.
-- Ακόμα θα εξετάσουμε πλήρως πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο. Θα διερευνήσουμε τα «εγκλήματα» που καταγγέλλουν πια και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Θα δούμε και τι συνέβη με το έλλειμμα του 2009.
Όχι για λόγους αντεκδίκησης. Αλλά για να μη διανοηθεί κανείς να φερθεί στο μέλλον τόσο ανεύθυνα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Και για να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει «κουκούλωμα». Ότι όλα επιτέλους αλλάζουν?

Φίλες και φίλοι,
Σας είπα με λίγα λόγια τι θέλουμε να κάνουμε:
Και τώρα σας ρωτώ: Τι απ’ όλα αυτά μπορώ να κάνω μαζί με το ΠΑΣΟΚ;
-- Μπορώ να μειώσω το κράτος, αν πρέπει να μοιράζουμε υπουργεία με άλλα κόμματα σε συγκυβέρνηση;
-- Μπορώ να διώχνω ένα υπουργό που δεν κάνει, αν πρόκειται να ανατρέψω τις ισορροπίες της συγκυβέρνησης;
-- Μπορώ να κινηθώ με την ταχύτητα που χρειάζεται - γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται, πρέπει να τρέξει από δω και μπρος - αν πρέπει για κάθε βήμα να υπάρχει «σπασμένο τηλέφωνο» ατέλειωτων συνεννοήσεων με άλλους πολιτικούς αρχηγούς σε μια συγκυβέρνηση;
-- Μπορώ να μειώσω τους φόρους, μαζί με εκείνους που αύξαναν τους φόρους;
-- Μπορώ να ελέγξω την λαθρομετανάστευση, μαζί με εκείνους που οργάνωσαν την Υπατεία;
-- Μπορώ να κάνω την Εξεταστική για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, μαζί με εκείνους που μας έβαλαν στο Μνημόνιο;
-- Μπορώ να διαπραγματευθώ αποφασιστικά έξω από την Ελλάδα, μαζί με εκείνους που επί δύο χρόνια έλεγαν ναι σε όλα και υλοποιούσαν ελάχιστα;
-- Μπορώ να δώσω προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με εκείνους που έφεραν την ατέλειωτη ύφεση;
-- Μπορώ να λέω αλήθειες στο λαό, μαζί με εκείνους που κορόιδευαν τον κόσμο;
-- Μπορώ να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μαζί με εκείνους που απομόνωσαν την Ελλάδα;
Κάποιοι μας λένε, ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε αρχηγό, άρα μπορεί να είναι καλύτερο?
Μόνο αφελείς μπορούν να πιστεύουν τέτοια πράγματα.
Μαζί με τον κ. Παπανδρέου δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος όταν καταδημαγωγούσαν τον Ελληνικό λαό ότι «λεφτά υπάρχουν»;
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν από τους βασικούς συντάκτες του Μνημονίου, που έφερε τη χώρα ως εδώ;
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν που προέβλεπε ότι πέρσι «μπήκε πάτος» στο βαρέλι; Και στη συνέχεια διαλύθηκαν όλα; Και μετά μας έβαλε το «χαράτσι»;
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν που βγήκε και πρώτος στήριξε την ολέθρια πρωτοβουλία Παπανδρέου για δημοψήφισμα; Και στη συνέχεια άλλαξε γνώμη μόνο αφότου έγινε η ζημιά;
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος δεν είναι απολύτως μέσα στο κάδρο όλων εκείνων των «εγκλημάτων» που καταγγέλλουν σήμερα ακόμα και ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ;
Ακούστε: σήμερα μιλάνε για «αυτοδύναμη» Ελλάδα εκείνοι που γονάτισαν την Ελλάδα.
Εμείς μιλάμε για αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της.
Ως εδώ η διαφθορά, η ταπείνωση, η παρακμή?
Ο Έλληνας θέλει Αξιοπρέπεια.
Αυτοί που γονάτισαν τη χώρα δεν μπορούν να τη σηκώσουν, δεν μπορούν να την κάνουν «αυτοδύναμη», κ. Βενιζέλο?

Φίλες και φίλοι,
* Απευθύνομαι στη μεσαία τάξη. Στην πληγωμένη μεσαία τάξη που πρώτα εκείνη χτύπησε η θύελλα της ύφεσης. Που μας έφερε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Βενιζέλο.
Γνωρίζω τον πόνο που νιώθουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, που βλέπουν τα μαγαζιά ή τις εταιρίες τους να κλείνουν ή να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο. Η ανεργία είναι η χειρότερη αρρώστια μιας κοινωνίας.
Αλλά γνωρίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν χτυπήθηκαν μόνο οικονομικά. Η κρίση τους τραυμάτισε ηθικά και ψυχολογικά. Γιατί μαζί με την επιχείρηση βούλιαξε και ένα όνειρο. Πολλές φορές και μια οικογενειακή παράδοση πολλών δεκαετιών.
Άνθρωποι που είχαν βάλει ό,τι είχαν και δεν είχαν σε ένα μαγαζί, μια βιοτεχνία, σε ένα προσωπικό στοίχημα, βλέπουν τώρα να χάνεται η γή κάτω από τα πόδια τους.
Γι’ αυτό τόσο καιρό φώναζα για την ύφεση. Γι’ αυτό τώρα βάζω προτεραιότητα στην Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη.
Σας υπόσχομαι ότι πρώτο μέλημά μου αύριο είναι να ξαναφτιάξουμε κάθε βιοτεχνία, κάθε μαγαζί, κάθε επιχείρηση, με όπλο μας την Ανάπτυξη.
Ξέρω ότι θέλετε τη σταθερότητα. Όμως σας έφεραν στην αστάθεια και τον ίλιγγο.
Ξέρω ότι αναζητάτε την αλήθεια. Όμως σας έφεραν το ψέμα και την κοροϊδία.
Θα προχωρήσουμε μαζί. Η μοίρα το έχει, η παράταξή μας να καλείται από την πατρίδα να ξαναχτίσει εκείνα που άλλοι γκρέμισαν.
Θα προχωρήσουμε μαζί γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και γιατί μπορούμε διαφορετικά να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα.
* Απευθύνομαι, ακόμα, στη νεολαία μας, την Ελπίδα της Ελλάδας? Την Ελπίδα κάθε πατρίδας.
Ξέρω πόσο απόγνωση νιώθετε. Ξέρω πόσο σας έχει απογοητεύσει η γενιά των γονιών σας. Αντί για ένα κόσμο καλύτερο, σας παραδίδει ένα χρέος τεράστιο και την πιο αποκρουστική ανεργία που γνώρισε ποτέ ο τόπος.
Ξέρω ότι εκείνο που δίνει δύναμη σε ένα νέο άνθρωπο είναι το όνειρό του. Κι εσείς βλέπετε να σας σκοτώνουν το όνειρο.
Ξέρω ότι πολλοί σκέφτεστε να φύγετε από την Ελλάδα.
Σας υπόσχομαι ότι αυτός ο τόπος σύντομα θα ανθίσει και πάλι. Ότι θα μετατραπεί από ένα νεκροταφείο σπασμένων ονείρων σε μια χώρα αληθινών ευκαιριών για κάθε δημιουργικό άνθρωπο.
Μην απελπίζεστε από τα λάθη της δικής μας γενιάς. Διδαχθείτε απ’ αυτά.
Βοηθήστε μας να τα διορθώσουμε και προσέξτε εσείς να μην τα επαναλάβετε.
Ξέρω πολύ καλά τι σας λέω. Βρέθηκα πολλά χρόνια κι εγώ μακριά από την ενεργό πολιτική κι είδα αυτό που τώρα βλέπετε εσείς.
Σας λέω μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Κι όλα θα τα αλλάξουμε.
Η χώρα μας είναι ευλογημένος τόπος.
Μαζί μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα που σας αξίζει.
Μπορούμε διαφορετικά.
Έχετε μου εμπιστοσύνη?
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει?

Φίλες και φίλοι,
Το πολιτικό σύστημα απέτυχε. Αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Πολλοί από μας το έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε ίδιοι.
Και ο τρόπος που μας χτυπάνε, το επιβεβαιώνει ότι δεν είμαστε ίδιοι.
Υπάρχουν σήμερα πολλά κόμματα.
-- Άλλα επιδιώκουν να διασωθούν από την κρίση. Όπως το ΠΑΣΟΚ?
-- Άλλα απλώς τζογάρουν στην κρίση. Όπως η Αριστερά?
Γιατί πάντα η Αριστερά περιμένει την κρίση για να μεγαλώσει την επιρροή της. Από την δυστυχία της χώρας περιμένει να δυναμώσει η ίδια. Κι όταν υπάρχει κρίση και πρόσκαιρα εμφανίζεται άνοδος της Αριστεράς, τότε? πολύ-διασπάται!
Κι όσο πιο ισχυρή νιώθει - έστω και προσωρινά - τόσο περισσότερα? κομμάτια γίνεται και τόσο δυσκολότερο να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Και στο μόνο που είναι ενωμένοι είναι να? διώχνουν επιχειρήσεις και να χαλάνε δουλειές. Όπως τώρα στον Πειραιά, που χαλάνε το Πάσχα του κόσμου και σκοτώνουν τον Τουρισμό. Αυτά για την Αριστερά?
-- Υπάρχουν ακόμα και οι ευκαιριακοί τυχοδιώκτες της Πολιτικής. Που δεν είναι αριστεροί, αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες συνήθειες των αριστερών:
Ψαρεύουν σε θολά νερά, χτυπάνε την Ευρώπη, θέλουν έξοδο από το ευρώ, ή θέλουν εντός κι εκτός του ευρώ, ή δεν ξέρουν τι θέλουν?
Μοναδική τους προτεραιότητα να επωφεληθούν από την κρίση για να επιβιώσουν ή για να φτιάξουν το κόμμα τους.
Περιμένουν ή εύχονται το χάος για να αποκτήσουν ρόλο μέσα στο χάος.
Κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Για να βγει Πρωθυπουργός μαριονέτα.
Και ρίχνουν «σωσίβιο» στο ΠΑΣΟΚ που βουλιάζει, κλείνοντας έτσι το μάτι και στη διαπλοκή?
Άλλοι εμφανίζονται κατά της δανειακής σύμβασής τώρα, κι ας στήριζαν με κάθε τρόπο το Μνημόνιο και τον κ. Παπανδρέου επί δύο ολόκληρα χρόνια.
Κι άλλοι έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν έτοιμοι για? γάμο με το ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από κάθε σοβαρότητα.
Ο καιροσκοπισμός έγινε Επιστήμη. Η ανευθυνότητα, θρησκεία. Και ο λαϊκισμός σημαία?
Κι όλοι τους μόνιμο στόχο έχουν να βλάψουν την παράταξή μας.
Αλλά ο κόσμος τους έχει καταλάβει?
Εμάς μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί διαφορετικά, μπορεί καλύτερα.
Γι’ αυτό και το μήνυμά μας είναι μήνυμα Ενότητας.
Θα αγκαλιάσουμε όλους τους Έλληνες.
Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει γρήγορα παράδειγμα προς μίμηση. Εκεί που σήμερα τη δείχνουν με το δάχτυλο?
Στο επίκεντρο της Πολιτικής μας είναι η χώρα μας. Και πως θα τη ξανά-στήσουμε στα πόδια της.
Γι’ αυτό ξεκινάμε σήμερα. Ζητώ από τον καθένα σας, από το σύνολο του κόμματος και της νεολαίας μας, από εσάς τους πρωτοπόρους αγωνιστές να σηκώσετε τη σημαία της Αξιοπρέπειας και του Αγώνα.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες:
Στην καρδιά αλλά και στη σύνεση και τη λογική του κάθε πατριώτη.
Και στη συνείδησή του.
-- Απευθυνόμαστε και σε εκείνους που μας ψήφισαν παλαιότερα.
-- Και σε εκείνους που κάποτε ψήφιζαν την παράταξή μας κι ύστερα απογοητεύθηκαν.
-- Και σε εκείνους που περίμεναν ώρες στην ουρά για να εκλέξουν το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
-- Απευθύνομαι ακόμα και σε εκείνους που δεν μας ψήφισαν ποτέ. Που ψήφιζαν άλλα κόμματα στο παρελθόν. Αλλά τώρα βλέπουν ότι η αξιοπρέπεια της χώρας, η σταθερότητά της, η ασφάλειά της και η προκοπή της, απαιτούν κάποιους που πιστεύουν στην Ελλάδα, που πιστεύουν στις δυνατότητες της χώρας και στη δύναμη του Έλληνα.
Που μπορούν να τολμήσουν μεταρρυθμίσεις επειδή τις πιστεύουν, όχι επειδή τους τις επιβάλλουν.
Που μπορούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα στο εξωτερικό.
Που μπορούν να ξανακτίσουν τη χώρα.
Δεν ζητάμε απλώς να μας ψηφίσουν.
Ζητάμε μαζί να δείξουμε ότι η χώρα αυτά μπορεί διαφορετικά.
Ζητάμε μαζί να παλέψουμε ώστε η Ελλάδα να τα καταφέρει.
Και να ’στε σίγουροι: θα τα καταφέρει!
Όλοι οι άλλοι ποντάρουν στο φόβο και στη μισαλλοδοξία.
Εμείς όπλο και μήνυμά μας, έχουμε την Ελπίδα!
Να θυμάστε: Η Ελπίδα νικάει πάντα το Φόβο!
Το μίσος πληγώνει. Αλλά η Ελπίδα ενώνει.
Ο φόβος δείχνει αδυναμία. Το μίσος είναι αδυναμία.
Η Ελπίδα είναι δύναμη!
Δώστε μου τη δύναμη ενός Έθνους.
Για να κερδίσουμε τη μάχη της Πατρίδας!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Koινως μπουρδες .