Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σαμαράς: «Αυτοδυναμία και Επαναδιαπραγμάτευση» - Δείτε το video...

 
Το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα των εκλογών
έθεσε το βράδυ της Μεγ. Δευτέρας ο κ. Αντ. Σαμαράς ξεκαθαρίζοντας, με συνέντευξή του στο Mega και στην εκπομπή «Ανατροπή», ότι ο νέος πρωθυπουργός της όποιας κυβέρνησης προκύψει, θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα.
Λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη κήρυξη των εκλογών και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε, όπως ήταν φυσιολογικό, στο στόχο της αυτοδυναμίας και εξέπληξε και πάλι, εμμένοντας στη θέση του, ότι εάν δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές...

«Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα επιβληθούν από τα πράγματα επαναληπτικές εκλογές γιατί η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη» τόνισε, αδιαφορώντας από την κριτική που του ασκείται γι' αυτή τη στάση.
Ο κ. Σαμαράς, απαντώντας στα ερωτήματα του δημοσιογράφου κ. Ι. Πρετεντέρη, έβγαλε από τη φαρέτρα του και έθεσε και πάλι στο δημόσιο διάλογο, την υπόσχεση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα «για να αποφευχθούν τα χειρότερα» και εμφανίστηκε κάθετα αρνητικός στο ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ιδιοκατοίκηση.
«Μπαίνω στο γήπεδο, όπως όλες οι μεγάλες ομάδες, για τη νίκη. Ούτε για την ισοπαλία, ούτε για την ήττα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να τονώσει και το ηθικό των ψηφοφόρων, στελεχών και βουλευτών του κόμματός του.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να προκύψει νικητής με αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να λάβει κυβερνητική εντολή με λυμένα χέρια.
«Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή του ΠαΣοΚ»
Ο κ. Σαμαράς εξήγησε με πολλά παραδείγματα για ποιους λόγους αρνείται το ενδεχόμενο να υπάρξει την επόμενη των εκλογών κυβέρνηση συνεργασίας.
Σε αυτή τη λογική προέταξε το επιχείρημα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα στερούσε από την επόμενη ηγεσία την απαραίτητη ισχύ να προχωρήσει σε γρήγορες και ισχυρές αποφάσεις. «Θέλω την εντολή του λαού, όχι την ανοχή το ΠαΣοΚ» είπε με ένταση.
Ακόμη επιχείρησε να σταματήσει και τη συζήτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του με άλλα κόμματα (ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία και Ανεξάρτητοι Έλληνες) που «βγήκαν από τη μήτρα της Ν.Δ.», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σημείωσε ότι στήριξη σε αυτούς τους μηχανισμούς, είναι «ψήφος ασυλίας» και «φιλί» στο ΠαΣοΚ, ενώ επιχειρώντας να τους ακυρώσει, είπε: «Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχουν κόμματα διαμαρτυρίας χωρίς θέσεις και ιδεολογία».

Συμφέροντα επιθυμούν κυβερνητική αστάθεια
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε, όπως και στην ομιλία του στο Αιγάλεω το περασμένο Σάββατο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 6 Μαϊου, παρ' ότι, όπως υποστήριξε κάποιοι δεν θέλουν και άφησε την αιχμή του για συγκεκριμένα συμφέροντα που επιθυμούν κυβερνητική αστάθεια.

«Τις αδύναμες κυβερνήσεις με ασθενείς ηγεσίες, τις θέλουν εκείνοι που εκφράζουν ένα φαύλο σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θέλω να έχω λυμένα τα χέρια του για να μπορώ να πάρω τις αναγκαίες αποφάσεις».

Επίσης, στο ερώτημα πως σχολιάζει την ερμηνεία ότι η άποψή του για προσφυγή σε νέες κάλπες θεωρείται εκβιασμός στους πολίτες, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως όλα εξαρτώνται από την ετυμηγορία του λαού και όχι από τον ίδιο, τονίζοντας ότι «εκβιαστικό θα ήταν αν τον υποχρέωναν να συγκυβερνήσω με το ΠαΣοΚ».

Στη συνέχεια, αν και είπε ότι δεν έχει τίποτε προσωπικά με τον πρόεδρό του κ. Ευ. Βενιζέλο, διευκρίνισε πως δεν εμπιστεύεται το ΠαΣοΚ, ενώ επανέλαβε ότι θα κάνει εξεταστική για το πως οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

«Τι θα γίνει αν στον κ. Βενιζέλο βάλει όρους το ΠαΣοΚ; Θα είμαι εγώ όμηρος του ΠαΣοΚ;. Εγώ θέλω να αλλάξω την Ελλάδα δεν θέλω την ανοχή του ΠαΣοΚ» ήταν η χαρακτηριστική του φράση που επιδέχεται όμως ερμηνείες βέβαια για το τι θα γίνει στην περίπτωση που το ΠαΣοΚ δεν θέσει όρο και δώσει ουσιαστικά ψήφο ανοχής στη Ν.Δ.

Επιστροφή στο Ζάππειο ΙΙ
Ο κ. Σαμαράς επέστρεψε στο Ζάππειο ΙΙ και θύμισε ότι τότε είχε προτείνει μέτρα 18,4 δισ. ευρώ για την περικοπή της δημόσιας σπατάλης και την εξεύρεση πόρων, θέλοντας να αποδυναμώσει την κριτική ότι θα χρειαστεί να ψηφιστούν τον Ιούνιο μέτρα 11,5-12 δισ. ευρώ που θα προέλθουν, μεταξύ άλλων, και από την μείωση μισθών και συντάξεων.

«Από τότε (σ.σ. Ζάππειο ΙΙ, το Μάιο του 2011) έχουν ορισμένα πραγματικά εκτιμηθεί και τα έχουν πάρει και έχουν μειώσει τις σπατάλες του Δημοσίου. Περισσεύουν αυτή τη στιγμή περίπου 13. Εμείς τα 9 από αυτά τα έχουμε κοστολογημένα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά είναι απολύτως φυσιολογικό ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας να θελήσει ν' αλλάξει ορισμένα μέτρα, από τη στιγμή που ο στόχος είναι κοινός.

«Εγώ τους έγραψα για την τροποποίηση. Τους είπα ότι θ' αλλάξουμε ορισμένα πράγματα. Και βεβαίως οφείλουμε κι εμείς να βρούμε ισοδύναμα. Εμείς λοιπόν γι' αυτά τα οποία έχουμε ήδη δεσμευθεί, δηλαδή άμεσα μέτρα, τα οποία είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι και κτηνοτρόφοι, αυτούς έχω πει, αν τα προσθέσετε είναι 350 εκατομμύρια» ανέφερε.

Επανέλαβε την υπόσχεση για κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, λέγοντας ότι το πόσο των 355 εκατ. ευρώ θα προέλθει, π.χ. από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τη νέα αυξημένη φορολογία στα κέρδη των ηλεκτρονικών παιγνίων, κ.α.

Εμμονή στην επαναδιαπραγμάτευση
Στη διευκρίνιση του δημοσιογράφου, ότι γι' αυτά πρέπει να ερωτηθεί και η τρόικα με την οποία ο ίδιος συνεργάστηκε, ο κ. Σαμαράς το αρνήθηκε και είπε ότι απλά εμείς ως κόμμα ακούγαμε τις μας έλεγαν και διευκρίνισε πως η Ν.Δ. δεν πήρε καμία απόφαση.

«Η τρόικα ερχόταν και από την αρχή με το μνημόνιο, εγώ φώναζα ότι δε διαπραγματευόμαστε τίποτα. Και αυτή ήταν η αλήθεια. Πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε βρει ισοδύναμα, δεν το κάναμε. Δεν υπήρχε οργανωμένη αντιμετώπιση της τρόικας με επιχειρηματολογία όπως έπρεπε εξαρχής» είπε.

Στην επίμονη ερώτηση τι θα πράξει εάν δεν αποδεχθεί τις προτάσεις της Ν.Δ. η τρόικα, ο κ. Σαμαράς είπε: «Ρωτήστε την τρόικα κ. Πρετεντέρη». Στην διευκρινιστική ερώτηση, πως θα γίνουν όσα λέει η Ν.Δ. ο πρόεδρός της υποστήριξε: «Μα σας λέω και σας απαντώ, ότι πρέπει ν' αποδεχθεί διότι είναι ισοδύναμα. Έχουμε βάλει τον κανόνα του ισοδύναμου».
Επίσης, ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε ότι υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέμα για θέσπιση φόρου ιδιοκατοίκησης. «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» είπε, αρνήθηκε οποιαδήποτε ενδεχόμενο υιοθέτησης τέτοιου μέτρου και επανέλαβε τη δέσμευσή του -και μάλιστα σε πρώτο ενικό- για εξάντληση κάθε δυνατότητας για να χτυπηθεί η δημόσια σπατάλη και όχι οι συντάξεις και να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, ενώ επέμεινε και στην ανάγκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς μείωση φόρων. Θα διαπραγματευθώ το χρονοδιάγραμμα της μείωσης των φόρων» είπε χαρακτηριστικά.

Όμως προσπάθησε να μη δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη των εκλογών και κινήθηκε σε ρεαλιστικό δρόμο, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας: «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα αποφύγουμε τα πάντα αλλά θα προσπαθήσω να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Γιατί ψήφισα το δεύτερο μνημόνιο
Για μια ακόμη φορά υπερασπίστηκε τη θετική ψήφο της Ν.Δ. στο δεύτερο μνημόνιο και επέμεινε ότι δεν είχε σχέση με το πρώτο.

«Φώναζα λοιπόν εγώ όλο αυτό το διάστημα όπως το παραδέχεστε: «προσοχή, πάτε την Ελλάδα στο γκρεμό, πάτε στην Ελλάδα στο γκρεμό». Έφτασε η Ελλάδα με τις φτέρνες στο γκρεμό. Εγώ τι έπρεπε, να τη ρίξω; Για να ικανοποιήσω ορισμένες φωνές σήμερα ανόητες οι οποίες θα ήθελαν εγώ να κερδίσω ορισμένα χειροκροτήματα στην κηδεία της Ελλάδας; Δε θα το έκανα ποτέ αυτό» είπε και συμπλήρωσε: «Δε θα το έκανα ποτέ, άλλωστε εγώ έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου για τη δική μου εικόνα της Ελλάδας, Μακεδονία τότε, για το δικό μου τρόπο που βλέπω την πατρίδα μου. Δε θα την έριχνα ποτέ την πατρίδα μου στον Καιάδα».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι «στις κρίσιμες αποφάσεις που πήραμε κάποιοι τις άντεξαν και κάποιοι όχι», ενώ ανέφερε ότι ο ίδιος δικαιώθηκε από την Ευρώπη για την επιμονή του για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι είναι «άλλο το μνημόνιο, άλλο η δανειακή σύμβαση».

Επίσης, μίλησε για «γκάφα» του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι οι εταίροι ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη.

«Δεν θα έριχνα ποτέ την Ελλάδα στον Καιάδα» ανέφερε. Έφυγε ο κ. Παπανδρέου, θα φύγει τώρα και το ΠαΣοΚ» τόνισε και επανέλαβε ότι θα γίνει μία εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκε η Ελλάδα στο πρώτο μνημόνιο.

Επίθεση στον Βενιζέλο
Στα πλαίσια της πόλωσης με το ΠαΣοΚ, ώστε να επιτευχθεί και η συσπείρωση της κομματικής βάσης, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον κ. Βενιζέλο, τονίζοντας ότι αυτός κρύφτηκε όταν είπε ότι έβαλε πάτο στο βαρέλι και μετά μας έφερε το χαράτσι.

Παράλληλα, σχολίασε την μοναδική υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ ότι έμοιαζε με διαδικασία «σοβιετικού μοντέλου».

Κατά τον κ. Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και έθεσε πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και το εξής: «Είναι άμοιρος ευθυνών, μπορεί να πει ότι κάπου διαφώνησε με το μνημόνιο; Ο κ. Παπακωνσταντίνου -με συγχωρείτε για την έκφραση- τον κάρφωσε λέγοντας ότι "αυτός ήξερε τα πάντα για το μνημόνιο"».

Αιχμές για τις δημοσκοπήσεις
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πρώτη δημόσια αναφορά του κ. Σαμαρά στον τρόπο που διεξάγονται οι δημοσκοπήσεις και οι αιχμές που άφησε για τα αποτελέσματα των ερευνών.

Ξεκινώντας με την επισήμανση, ότι πολλοί δεν θέλουν την αυτοδυναμία της Ν.Δ. και θα την πολεμήσουν, ανέφερε ότι παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις, ορισμένα, όπως τα χαρακτήρισε, «περίεργα πράγματα».

«Ξεφουσκώνω-φουσκώνω. Εγώ σας ρωτώ, μόνο για τη ΔΗΜΑΡ πως είναι δυνατόν να είχε προ δυο εβδομάδων 18% και τώρα να έχει 4%; Είναι τεράστια αυξομείωση, που το θεωρώ τουλάχιστον αφύσικο. Εδώ δεν είναι ποιος θα φουσκώσει και ποιος θα ξεφουσκώσει» υποστήριξε και έριξε το καρφί του προς κάθε κατεύθυνση: «Είναι τόσο αφύσικο που το καταλαβαίνει και ο τελευταίος ότι είναι σκόπιμο».


Πηγή TO BHMA 


Δεν υπάρχουν σχόλια: