Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σκέφτεται απόσυρση ο Γιώργος!

Η είδηση είναι απολύτως εξακριβωμένη και μεταφέρεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, προ των αδιεξόδων, έχει αρχίσει να σκέφτεται ακόμη και την «απόσυρση», μέσω προσφυγής σε κάλπες.
Ως αιτία προβάλλεται το αδιέξοδο που επικρατεί σχετικά με το νέο δάνειο της Ελλάδας.
Αυτό προκύπτει από τη ριζική διαφωνία της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον τρόπο που θα καλυφθεί ο δανεισμός.
Η Μέρκελ, έχοντας την απόφαση της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, επιμένει στην... συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαφωνεί, δεδομένου ότι υπολογίζει σοβαρά
τις αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι κάθε ιδιωτική συμμετοχή θα χαρακτηριστεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Συνεπώς, φοβάται ότι είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί τέτοια κατάσταση, που θα οδηγήσει σε πραγματική χρεοκοπία την Ελλάδα, η οποία θα δημιουργήσει ντόμινο στην Ευρωζώνη.
Ταυτοχρόνως, όμως, ακολουθώντας τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα δέχεται ως εγγυήσεις ελληνικά ομόλογα, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχει κάνει την πρόταση –αναφορικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους- για επαναγορά των ελληνικών ομολόγων (από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFSF), κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν δέχεται η Μέρκελ, αφού θα πέσει η κυβέρνησή της αν συναινέσει, ενώ κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αρνούνται, ειδικά από την Βόρεια Ευρώπη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει, ότι όλες αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και επιπλέον η Ελλάδα δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία, αφού η κυβέρνησή του δεν έχει κάνει απολύτως καμιά μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ούτως ώστε να αλλάξει το κλίμα στη Ευρώπη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, γνωρίζει ακόμη, ότι είναι πολύ πιθανόν τον Σεπτέμβριο να έχουμε νέο θρίλερ με την έκτη δόση, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχουν προχωρήσει όσα πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό, αλλά και να μην υπάρχει συμφωνία για τον νέο δανεισμό.
Συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι σταθμίζει τα δεδομένα.
Ακόμη και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ακυβερνησία, αφού δημοσκοπικά καταδεικνύεται η κατάρρευση του κόμματός του, ενώ υπάρχει και αχτίδα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.
Στην κυβέρνηση, υπάρχουν φωνές, που ισχυρίζονται ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος, πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και υπάρξει κυβερνητική αυτοδυναμία. «Ας πάμε με άλλη πολιτική», λένε κάποιοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.
Ήδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει δηλώσει ότι « καμιά δέσμη μέτρων δεν μπορεί να υλοποιηθεί όταν η κοινωνία είναι αντίθετη»….

Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: