Η κυβέρνηση επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι, αλλά ήδη η αγορά και ο πολιτικός κόσμος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία.
«Καταστροφικό» χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς.
Με την επιλεκτική χρεοκοπία, «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος των τόκων πλέον» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο Στέφανος Μάνος. Κατά τον κ. Μάνο, η μετάθεση της αποπληρωμής ομολόγων «σημαίνει ανταλλαγή με ομόλογα που θα έχουν διπλάσιο επιτόκιο»...
Ο υπουργός Οικονομικών Ευαγγ. Βενιζέλος προετοιμάζει το κλίμα και οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν ποια παραλλαγή της χρεοκοπίας (επιλεκτική, προσωρινή, ελεγχόμενη) θα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα. Οι επιπτώσεις από μια επιλεκτική χρεοκοπία, όπως εκτιμάται ότι θα βαπτιστεί η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος, είναι αδύνατον να προεξοφληθούν. Και αυτό γιατί ουδείς γνωρίζει τη συνολική ρύθμιση στην οποία θα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι, αλλά και το διάστημα στο οποίο θα παραμείνει η χώρα μας υπό το συγκεκριμένο καθεστώς.
Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα έχουν προβλήματα οι καταθέτες, καθώς θα υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Γι' αυτόν τον λόγο χθες δεν παρατηρήθηκε αυξημένη κινητικότητα στα γκισέ. Ούτως ή άλλως οι μεγαλοκαταθέτες έχουν προ πολλού εγκαταλείψει το παραπαίον ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για να μην την πληρώσουν οι μικροκαταθέτες που δεν μετέφεραν τους κόπους τους σε Ελβετία, Κύπρο ή αλλού, αρκετοί προβλέπουν ότι θα εξασφαλιστεί η επιβίωση των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει ήδη εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ιρλανδικά πιστωτικά ιδρύματα.
Μεσοπρόθεσμα, το μέλλον των τραπεζών συνδέεται με το πόσο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα» που θα συνοδεύσει την επιλεκτική χρεοκοπία. Θα συμπιεστεί περαιτέρω η αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους και στην ουσία θα οδηγηθούν σε αναγκαστικούς «γάμους» (κυρίως με ξένους ομίλους) προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή.
Σοβαρό πρόβλημα θα έχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς διαθέτουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων. Το «κούρεμα» των ομολόγων θα περιορίσει σημαντικά την αξία της περιουσίας τους, αλλά είναι αδύνατο να υπολογιστούν σήμερα οι συνέπειες για τους συνταξιούχους. Ακόμα και τώρα πολλά ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και κάποια (όπως το ΙΚΑ) έλαβαν πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις.
Αυτό, βέβαια, είναι το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας για σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αν η χώρα μας παραμείνει σε τέτοιο καθεστώς για πολλούς μήνες, το χτύπημα στην πραγματική οικονομία θα είναι σοβαρό.
Σιγά σιγά η αγορά θα «στεγνώνει» από ρευστότητα, επιχειρήσεις θα κλείνουν, ακόμα και οι εισαγωγές θα δυσκολεύονται, αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα.
Φώτης Κόλλιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου