Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Economist: «Το ευρώ στο χείλος του γκρεμού»

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό τείχος γύρω από τον πυρήνα της ευρωζώνης επισημαίνει ο Economist σε άρθρο του με τον τίτλο «Στο χείλος του γκρεμού».  
Στο δημοσίευμα, ο Economist προτείνει στρατηγική τριών σημείων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η μετριοπαθής διαχείριση της κρίσης θα πρέπει να σταματήσει
Η Ευρώπη, αναφέρει το περιοδικό, θα πρέπει να στηρίξει μια στηρίξει μια στρατηγική που θα βασίζεται...
στη μείωση του υπέρογκου χρέους των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της, στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα πληγούν από την παραπάνω αναδιάρθρωση με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός τείχους προστασίας μεταξύ των υπερχρεωμένων κρατών και των υπολοίπων.
Βέβαια, η προσπάθεια μείωσης του χρέους θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα, που αναπόφευκτα θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας. 
Γι αυτό, θα πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα πληγούν σοβαρά από την αναδιάρθρωση, αρχής γενομένης από τις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια που θα χρειαστούν θα φανεί από τα αποτελέσματα των stress tests. Επίσης, το δημοσίευμα εκτιμά ως ιδιαίτερα πιθανή και μια αναδιάρθρωση χρέους σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει ένα προστατευτικό τείχος γύρω από τον πυρήνα της ευρωζώνης, που περιλαμβάνει και την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ιταλία θα πρέπει να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα αντέχουν στο χρόνο αλλά θα επιτύχουν και την αναζωπύρωση της ανάπτυξης.
Πέραν της βραχυπρόθεσμης στήριξης που μπορεί να χρειαστεί να δώσει η ΕΚΤ, αγοράζοντας ιταλικά ομόλογα, το επόμενο διάστημα, υποστηρίζει το περιοδικό, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια διεύρυνση του EFSF, ώστε να μπορεί να εκδίδει ευρωομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: