Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Χέλμουτ Σμιτ: "Στήριξη στην Ελλάδα με κάθε τρόπο"

Χέλμουτ Σμιτ: Στήριξη στην Ελλάδα με κάθε τρόπο
Με άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit και τίτλο «Η Ελλάδα είναι μία από εμάς», ο πρώην.καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, ζητεί «η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο, ακόμη και στην ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της».
Ο πρώην καγκελάριος γράφει ότι «έχουμε κρίση χρέους μεμονωμένων μικρών χωρών της ευρωζώνης και όχι κρίση του ευρώ» και υπογραμμίζει: «Η σύνδεση της Γερμανίας με την ΕΕ είναι σημαντικότερη από τη σύνδεσή μας με το ΝΑΤΟ. Κανένα άλλο έθνος στην Ευρώπη λόγω της ιστορίας του δεν εξαρτάται τόσο από την σύνδεση αυτή. Η Γερμανία δεν πρέπει να είναι απομονωμένη, και ούτε πρέπει να ακολουθεί πολιτική απομόνωσης. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει τόσους γείτονες, όσους εμείς, που είμαστε στο κέντρο της Ευρώπης. Και καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν θα χάσει τόσα πολλά, όσα η Γερμανία, που είναι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη», τονίζει.

Ο Χέλμουτ Σμιτ ζητεί σεβασμό προς την Ελλάδα, «την κοιτίδα της Δημοκρατίας», δηλώνοντας επιγραμματικά ότι «όποιος αντικρύσει έστω μια φορά το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ή την Ακρόπολη δεν μπορεί να το ξεχάσει ποτέ».

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέει ότι πιστεύει πως «οι Έλληνες θα τα καταφέρουν» και πως η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί με τη βοήθεια της ΕΕ.
Διευκρίνισε ωστόσο πως ο γερμανικός λαός έχει υπομονή, εφ’ όσον οι πολιτικοί τον πείσουν για το σωστό:  
«Στο βαθμό που είμαστε πειστικοί ο κόσμος μας ακολουθεί. 
Το ζήτημα δεν είναι η υπομονή. 
Εμείς πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι η καλύτερη λύση για τους Γερμανούς, πολιτικά και οικονομικά».
Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: