Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Το (πλούσιο) παρασκήνιο των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα



Καμία διάθεση συμβιβασμού δεν έδειξαν και εξακολουθούν να μην δείχνουν οι επικεφαλείς της τρόϊκας στις συζητήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ποτέ για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγές στα συμφωνηθέντα και πολύ περισσότερο δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεση τους για κάτι ....τέτοιο.
Ετσι, διέψευσαν, μεταξύ άλλων ότι είχαν συναινέσει στη μη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και στην αντικατάσταση του από την κεφαλική εισφορά επί του εισοδήματος.
Την ίδια ώρα, όμως, στην Αθήνα είχε δημιουργηθεί η αίσθηση πως οι όποιες μεταβοολές στο αρχικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, είχαν τις ευλογίες του κ.Πόουλ Τόουμσεν και των συν αυτώ.
Ο ίδιος, όμως, το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Και γι αυτό χθες το πρωί προκλήθηκε η αναστάτωση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον νέο υπουργό Οικονομικών, ενώ νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά της τρόικας ζητήθηκε να μελετηθεί αναλυτικά το σύνολο του κειμένου, για να εντοπιστούν τυχόν νέες, επιπλεον, αλλαγές, πέραν των φορολογικών. 
Κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι ο κ.Βενιζέλος δεν μετέβη τελικώς στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Η απαίτηση της τρόικας ήταν να συνεχιστούν οι συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει το πρωί, έως ό,τι ώρα χρειαστεί.
Κατά συνέπεια, η φυσική παρουσία του κ.Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, κρίνονταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Αλλωστε, αν ο αιφνιδιασμός της τρόικας δεν ήταν πραγματικός, τότε δεν θα χρειάζονταν να έλθει εσπευσμένα στην Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ, μετά το μήνυμα που έλαβε από τους τεχνοκράτες της αποστολής ότι "το κείμενο έχει αλλάξει...".

Δεν υπάρχουν σχόλια: