Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Έκοψε το βήχα ο Σαμαράς στους Ευρωπαίους: -Τις παπαριές στο Γιωργάκη, όχι σε μένα!

« Μου ζητούν να στηρίξω το ίδιο φάρμακο για κάποιον που πεθαίνει από αυτό το φάρμακο. Δεν θα το κάνω», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς,
σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, χθες Τετάρτη, και θα αναδημοσιευθεί στην σημερινή έντυπο έκδοση.
Παραθέτουμε ολόκληρο το δημοσίευμα, από το οποίο κατά την γνώμη μας προκύπτει σαφέστατα ότι στην Ευρώπη αρχίζουν και καταλαβαίνουν το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν στην Ελλάδα .  
Αρχίζουν επίσης να “καταλαβαίνουν” τι λέει ο Σαμαράς:
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τα μέτρα λιτότητας που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, εξανεμίζοντας επί της ουσίας τις ελπίδες των ξένων πιστωτών, οι οποίοι ήλπιζαν ότι οι πολιτικές τάξεις της Ελλάδος θα ενωνόντουσαν, σε μια τελευταία προσπάθεια για να αποφευχθεί η μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ μέρους της χώρας.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση πρόκειται να θεσπίσει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 28 δις ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει περικοπές δαπανών και αύξηση της φορολογίας, ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση ύψους 12 δις ευρώ, από το διεθνές δάνειο των 110 δις εύρω, το οποίο σύναψε για να αποφύγει την πτώχευση.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, απηύθυναν δημόσια έκκληση σε όλα τα κόμματα της Ελλάδος, να στηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι η εθνική ενότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.

Όμως, οι συνομιλίες που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά ,οι οποίες είχαν ως στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν ευόδωσαν και ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τον δρόμο του ανασχηματισμού του υπουργικού του συμβουλίου.

Η κυβέρνηση κατέχει μια ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 θέσεων, όμως και τα 155 μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η ΝΔ ψήφισε κατά της κυβερνήσεως.

Παρόλο που η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δείχνει πως θα καταφέρει να περάσει το πακέτο λιτότητας την ερχόμενη εβδομάδα, οι διεθνείς πιστωτές ανησυχούν ιδιαίτερα για το πολιτικό κλίμα της Ελλάδας, το οποίο φλέγεται.

Η φοβία τους έγκειται στο γεγονός, ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί η αθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και ενός ισχυρού σοκ στο διεθνές οικονομικό σύστημα, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν παραμερίσουν τις διαφορές τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση που διανύει η χώρα ως ζήτημα εθνικής σημασίας.

Ο κ. Σαμαράς, είπε, ότι η βασική του διαφωνία με την κυβερνητική πολιτική, είναι πως με το να αυξάνει την φορολογική επιβάρυνση την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, καταστρέφει την αναπτυξιακή πορεία της. Η πολιτική αυτή, αποθαρρύνει τον κόσμο , καθώς ήδη υποφέρει από την υψηλή ανεργία και τις περικοπές των μισθών, και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, την φοροδιαφυγή και την εγκατάλειψη της χώρας από πόλους πολίτες.

« Όταν, παρά τις θυσίες που έχεις κάνει, δεν βλέπεις φως στο τούνελ, εκνευρίζεσαι, και εκνευρίζεσαι με το σύστημα, όχι μόνο με συγκεκριμένους πολιτικούς και κόμματα. Αυτό είναι επικίνδυνο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Η ρευστότητα είναι το κορυφαίο πρόβλημα της οικονομίας. Φανταστείτε τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία όταν δεν υπάρχουν ιδιωτικές δαπάνες, δεν υπάρχουν δημόσιες δαπάνες και δεν υπάρχουν άμεσες διεθνείς επενδύσεις. Τα πάντα κλείνουν. Δημιουργείται μία «εξάντληση εγκεφάλων»
μορφωμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το φόρο προστιθέμενης αξίας,
να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή επί των εταιρικών κερδών και να προβεί στο κόψιμο των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης των εργοδοτών, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη, σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης που γράφτηκε από εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες εποπτεύουν την συμμόρφωση της Ελλάδος με τους όρους του δανείου που έχει συνάψει, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για φορολογικές περικοπές είναι «μη ρεαλιστική και μη συμβατή με τους γενικούς στόχους του προγράμματος προσαρμογής”

Όμως, ο κ.Σαμαράς επεσήμανε, ότι θα ήταν “αντί-ελληνικό και αντί-ευρωπαϊκό» να εξακολουθούν να επιβάλλονται πολιτικές, οι οποίες ούτε καν επιφέρουν αρκετά έσοδα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. “ Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να χάσουμε την φιλο-ευρωπαϊκή μας ταυτότητα. ”

Παρά τις βαθιές διαφορές του με το κ.Παπανδρέου, ο κ Σαμαράς τόνισε, ότι συμφωνεί με τον βασικό στόχο της κυβέρνησης για την εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος και την μείωση του δημοσίου χρέους σε βιώσιμο επίπεδο για την αποφυγή της αναδιάρθρωσης του. « Για εμένα, η λέξη αναδιάρθρωση είναι απαγορευμένη», είπε ο κ.Σαμαράς.

Τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων της Ευρωζώνης και δήλωσε ότι εκτιμά τον ουσιαστικό ρόλο της ΕΚΤ στην παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, πράγμα που οδήγησε να μην αποκλειστούν από τις κεφαλαιαγορές. 
”Εάν η ΕΚΤ ήταν να κόψει αυτή την προέλευση των κεφαλαίων, θα ήταν το τέλος της οικονομίας μας, διότι δεν έχουμε καμία διατραπεζική αγορά», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 
http://www.antinews.gr/2011/06/23/108201/ 
politika-gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: