Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Η Γερμανία προετοιμάζεται για ελληνική πτώχευση από το 2010

Ο γαλλογερμανικός όμιλος Dexia, όπως και ορισμένες ιταλικές τράπεζες αλλά και η Credit Agricole φαίνεται να έχουν πει «ναι» στην επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι συζητήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Welt, άρχισαν την Τετάρτη και διακόπηκαν για την αργία της Πέμπτης.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως η Γερμανία έχει ήδη παράσχει μυστικά διευκολύνσεις στις γερμανικές τράπεζες «διασώζοντάς» τες με έμμεσο τρόπο και... μεταφέροντας τα χρέη τους στο κράτος, μέσω ενός φορολογικού νόμου που ισχύει από το 2010, με βάση τον οποίο εκπίπτουν από την εφορία οι απώλειες από ελληνικά ομόλογα. Ήδη στις φορολογικές δηλώσεις των τραπεζών έχουν αφαιρεθεί απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα το 2010.

Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί ακόμη και μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως μία ελληνική χρεοκοπία αποκλείεται και έτσι αποκλείονταν και οι απώλειες από ελληνικά ομόλογα, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται αναδιάρθρωση και άρα μίας μορφής χρεοκοπία.

Ωστόσο φαίνεται πως οι Γερμανοί άλλα λένε στην Ελλάδα και στον κόσμο και άλλα εννοούν και ήδη από το 2010 έχουν νομοθετήσει ώστε οι γερμανικές τράπεζες να είναι περισσότερο έτοιμες για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης.

Το 2009 οι γερμανικές τράπεζες δεν μπορούσαν να βγάλουν καμία απώλεια από ελληνικά ομόλογα από την εφορία, κάτι που άλλαξε το 2010, όταν επετράπη να βγάλουν το 10%. Οι τράπεζες έκαναν, φυσικά, εφαρμογή αυτής της δυνατότητας στις 31.12.2010 σύμφωνα με πληροφορίες της Welt.

Αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσπάθησε να το κρατήσει απόρρητο. Η αιτία είναι πως δείχνει ότι οι Γερμανοί ετοιμάζονται ήδη από το 2010 για μία ελληνική αναδιάρθρωση, η οποία, φυσικά, θα πλήξει και τους υπόλοιπους δανειστές της Ελλάδας, κάτι που θα εξασφαλίσει αυτό που θέλει η Μέρκελ, δηλαδή τη συμμετοχή των δανειστών στο κόστος της ελληνικής διάσωσης.

Τότε, βέβαια, οι οίκοι θα κηρύξουν την Ελλάδα σε πτώχευση, αλλά αυτό ίσως είναι το λιγότερο μπροστά στις εξελίξεις που θα προκύψουν από μία τέτοια κίνηση.
Από το XrimaNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: