Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Βόμβα Commerzbank:Η Ελλάδα δανείστηκε 13,2 δις περισσότερα το 2010


XRIMANEWS.GRΜία σοβαρή έρευενα της Commerzbank που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην Handesblat υποστηρίζει πως το ΔΝΤ και η ΕΕ έδωσαν το 2010 στην Ελλάδα 13,2 δις ευρώ περισσότερα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί για εκείνο το έτος καθώς η κατάσταση ήταν πάρα πολύ κρίσιμη με αποτέλεσμα αυτό το ποσό να λείπει.

Αλλά και το έλλειμμα θα έπρεπε το 2011 να ήταν στο 7,6% του ΑΕΠ προκειμένου τα δάνεια να είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας κάτι που δεν έχει συμβεί γεγονός που...
δημιουργεί επιπλέον τρύπα.
Για να κλείσουν οι τρύπες αυτές συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προχωρήσει στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων γράφει η Handesblat, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Αλλά η τρύπα από την αρχή του 2011 μεγάλες περισσότερο και λείπουν επιπλέον 1,2 δις από τη φορολογία με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2011 η τρύπα αυτή να αυξηθεί στα 8 δις ευρώ. Ήδη, η ελλειμματική 'κληρονομιά' από το 2010 ήταν 3,5 δις ευρώ και τελικά μέσα στο 2011 η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί επιπλέον πακέτο στήριξης των 12 δις ευρώ λέει η Commerzbank.
Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα πτώχευσης το 2012 αν δε μπορέσει να βγει στις αγορές και δε λάβει νέο πακέτο στήριξης αλλά το 2011!
Έτσι, η Commerzbank θεωρεί πως μία ήπια αναδιάρθρωση (αναδιάταξη) δε θα βοηθούσε γιατί ακόμη και η Ελλάδα τα κατάφερνε το 2011 τα προβλήματα θα γινόταν σοβαρότερα το 2012. Γι' αυτό η Commerzbank πιστεύει πως χωρίς νέο πακέτο από την ΕΕ η Ελλάδα θα πτωχεύσει το 2011 και προβλέπει μία αναδιάταξη για τον Ιούνιο του 2011.
Αν και το πιο πιθανό είναι μία επιμήκυνση κάτι τέτοιο δε θα είναι απαραίτητα εύκολο γιατί οι ιδιώτες επενδυτές θα ζητήσουν την εγγύηση των νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά από την ΕΕ, κάτι που δε θα το δεχτούν τα κράτη της ευρωζώνης.
Αν προχωρήσει, τελικά η αναδιάταξη τότε θα είναι απλά το στόλισμα ενός νέου πακέτου βοήθειας που θα μετατρέψει την ΕΕ σε Ένωση μεταφορά χρέους στους φορολογούμενους, καταλήγει η Commerzbank.


Πρώτη δημοσίευση στην Ελλάδα: XrimaNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: