Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η… απαγορευμένη λέξη “εκλογές”




Το τρέχον και το αυριανό εικοσιτετράωρο, θα είναι προφανώς εξαιρετικά κρίσιμα για το μέλλον, σε σχέση με τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και αναφορικά με τις αποφάσεις που θα δρομολογηθούν στον τομέα της οικονομίας.  
Αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και συνεχίζοντας αύριο με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ευκαιρία να κάνει πολιτικό «touch and go»
Δηλαδή, να κάνει τις υποχωρήσεις που εκτιμά ο ίδιος ότι αντέχει πολιτικά και ιδεολογικά, και στη συνέχεια να ...
επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί το πολιτικό πλαίσιο για να υλοποιηθούν μέτρα τα οποία κρίνονται ως προαπαιτούμενα για να δοθεί η 5η δόση που προβλέπει το Μνημόνιο.
Για τις επόμενες, όπως και για το νέο Μνημόνιο, έχουμε καιρό.
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου στο «Έθνος της Κυριακής» προσφέρεται για περιγραφικά συμπεράσματα, ως προ το που κινείται η σκέψη, του Πρωθυπουργού. Όπως και η ψυχολογία του!
Ο Πρωθυπουργός λοιπόν μοιάζει έτοιμος να μπολιάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με ισχυρές δόσεις από το «Ζάππειο 2» και τις προτάσεις που ανέλυσε εκεί ο Αντώνης Σαμαράς, για την υπέρβαση της κρίσης.
Δείχνει ακόμη έτοιμος να συζητήσει με το «όλον ΠΑΣΟΚ», όχι τόσο για να υποχωρήσει από τις αποφάσεις που ήδη φαίνεται να έχει λάβει, αλλά κυρίως για να βρεθεί από κοινού η πολιτική επιχειρηματολογία, που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κυκλοφορούν… άφοβα στην κοινωνία.
Εκείνο ωστόσο για το οποίο δεν δείχνει ακόμη έτοιμος ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι για να εκστομίσει την… απαγορευμένη λέξη «εκλογές». Ο Πρωθυπουργός, που μάλλον γνωρίζει εκ των έσω την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση η οποία επικρατεί στα δημοσιονομικά της χώρας, ξέρει ότι οι πρόωρες εκλογές θα υποθήκευαν εκ των προτέρων τις προσπάθειες που θα ξεκινούσαν αμέσως μετά τις κάλπες. Όποια κυβέρνηση κι αν έχει εκλεγεί.
Μια παραδοχή, με την οποία φαίνεται ότι συμφωνούν και οι Βρυξέλλες, που πάτησαν φρένο στις πιέσεις τους προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση για συναίνεση, μόλις κατάλαβαν ότι… σπρώχνουν την Ελλάδα σε εκλογές.
ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: