Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Δεν έχει μπέσα ο Γιώργος Παπανδρέου...

Στο πρόσφατο παρελθόν κάθε συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά στο Μαξίμου διακρινόταν απο μίαν αμηχανία. 
Στην πρώτη τους συνάντηση αμέσως μετά την εκλογή του Μεσσήνιου στην αρχηγία της φιλελεύθερης παράταξης, ο Παπανδρέου έκανε κάτι που αιφνιδίασε τον παλαιό συγκάτοικο του.
Έβαλε αμέσως τις κάμερες στο γραφείο του και έγιναν δηλώσεις πρίν κάν αρχίσει η μεταξύ τους συζήτηση.
Και ο Σαμαράς που δεν είχε ετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κατελήφθη εξ απίνης.
Σταδιακά στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών προστέθηκε ένα ακόμη στοιχείο.
Της καχυποψίας.
Η διαρροή της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης η οποία έγινε μιά μέρα πρίν το Ζάππειο εξόργισε τον Πρόεδρο της ΝΔ γιατί δεν είχε ... αποδώσει ιδιαίτερη σημασία σε εκείνο το τηλεφώνημα.
Ο Σαμαράς έκανε εκείνη την ημέρα ένα τελευταίο <<χτένισμα>> στην ομιλία του.
Διαμόρφωνε την κατάληξη της , παραφράζοντας ο ίδιος έναν όχι πολύ γνωστό στίχο του Σεφέρη ο οποίος έγραφε με τον απαισιόδοξο τόνο που τον διέκρινε << για έναν σπόρο που πεθαίνει>>.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρόσθετε εκείνη την στιγμή ένα δικό του <<δέν>> στην φράση, για να πεί ότι <<οι Έλληνες είναι ο σπόρος που δεν πεθαίνει>>.
Ξαφνικά χτύπησε το απόρρητο προσωπικό του κινητό, αυτό που αποτελεί την απευθείας κόκκινη γραμμή μεταξύ των δύο ηγετών σε έκτακτες περιστάσεις.
-Απο το Μαξίμου τηλεφωνούμε, μπορείτε να μιλήσετε με τον πρωθυπουργό?, τον ρώτησε η γραμματέας του Παπανδρέου.Όταν έλαβε θετική απάντηση , τον συνέδεσε.
Ο Παπανδρέου του είπε την γνωστή πλέον φράση <<Αντώνη, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη>> και η συνδιάλεξη κράτησε σκάρτα δύο λεπτά και όχι περισσότερο, όπως διέρρευσε η κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς που νόμισε ότι ο Παπανδρέου φοβόταν ότι την επομένη θα πλειοδοτούσε σε παροχές, τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα ανακοίνωνε παροχές και η κουβέντα έκλεισε εκεί.
Όταν όμως είδε την διαρροή της επαφής τους στον <<Κόσμο του Επενδυτή>> αντελήφθη πως το τηεφώνημα ήταν σκηνοθετημένο για να δημιουργηθεί σκηνικό συναίνεσης.
Κι όταν άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για υπερβάσεις απο το Διδυμότειχο, κατάλαβε ότι στο ραντεβού που θα είχαν στην Ηρώδου Αττικού θα βρισκόταν μπροστά σε παραινέσεις για συννενόηση.
Για να μην αιφνιδιαστεί λοιπόν, μετά απο την χλιαρή χειραψία τους μπροστά στις κάμερες, μόλις κάθισε στον καναπέ της Προεδρίας πήρε πρώτος τον λόγο και έθεσε τις προυποθέσεις για την συναίνεση όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος.
Και τούτο ώστε να μην επιτρέψει στον Πρόεδρο να κάνει παιχνίδι αν το αποπειράτο, όπως εκτιμούσαν κάποιοι συνεργάτες του.
Παραδόξως , οι διάλογοι του με τον Κάρολο Παπούλια με εξαίρεση αυτό το <<Οι καιροί ου μενετοί>> με το οποίο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος δεν μεταδόθηκαν απο τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί η αποψη- μπορεί σωστά, μπορεί και λανθασμένα όμως- ότι η περίφημη πίεση για συναίνεση με την απειλή διακοπής της πέμπτης δόσης και οι φήμες για εκλογές συνιστούν μιά μεγάλη μπλόφα προκειμένου να μοιραστεί η αντιπολίτευση συνυπευθυνότητα για την αποτυχία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.
Δεν διέλαθε δέ της προσοχής τους ότι η πρώτη τοποθέτηση Ρέν περί συναίνεσης έγινε κατόπιν ερώτησης που υπέβαλλε στο ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά ενώ προεδρεύων στην συνεδρίαση όταν εδόθη απάντηση ,ήταν ο στενός συνεργάτης του Παπανδρέου Σταύρος Λαμπρινίδης.

Και επειδή δεν έχουν ακόμα πειστεί , πως τελική κατάληξη αυτής της διαδρομής θα είναι οι κάλπες δεν πείθονται και απο τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του Παπανδρέου για συναίνεση.

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς χωρίς να αποκλείει τις εκλογές για τις οποίες και ετοιμάζεται , πιστεύει ότι έξωθεν δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα διακυβεύονται, δε θα επιτρέψουν στον Παπανδρέου να πάει σε κάλπες και στο τέλος θα δοθεί λύση στο θρίλερ της πέμπτης δόσης χωρίς συνυπευθυνότητα της αντιπολίτευσης.

Στην Συγγρού για παράδειγμα αξιολογούν με προσοχή πληροφορίες που φέρουν τις ΗΠΑ ριζικά αντίθετες σε μιά αναδιάρθρωση τώρα, γιατί οι ιδιωτικές τράπεζες τους θα κληθούν να πληρώσουν τεράστια στοιχήματα σε ασφάλιστρα κινδύνου, τα οποία δε αντέχουν και σε μιά τέτοια περίπτωση θα απαιτείτο εκ νέου εθνικοποίηση τους με χρήματα των φορολογουμένων..

Αυτό όμως είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσαν σε προεκλογική χρονιά τόσο ο Πρόεδρος Ομπάμα όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Αυτό που ίσως δεν έχει μετρήσει το επιτελείο Σαμαρά σωστά είναι ότι οι Ευρωπαίοι <<σπρώχνουν>> τα πράγματα σε εκλογές με την προσδοκία ότι θα προκύψει κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού επειδή βλέπουν ότι ο Παπανδρέου δεν τα καταφέρνει πλέον μόνος του.

Έχοντας αυτές τις σκέψεις και εκτιμήσεις στο πίσω μέρος του μυαλού του θα μεταβεί αύριο στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς. Περίπτωση να δώσει λευκή εξουσιοδότηση στον Παπανδρέου, τον οποίο δεν εμπιστεύεται στις εξηγήσεις του ,δεν υπάρχει.

Ναί όμως στην ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην κατ άρθρον συζήτηση θα δώσει και μάλιστα σε αρκετά κεφάλαια του .

Τώρα αν στην κυβέρνηση δεν θέλουν εκλογές όπως εκτιμά το επιτελείο Σαμαρά και θεωρήσουν συναίνεση αυτές τις θετικές ψήφους , αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί....


http://www.iefimerida.gr/news/ 
politika-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: