Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τι σκέφτεται ο Παπανδρέου και τι έχει συζητήσει με τον Παπούλια


Δεν έχει εισαχθεί τίτλος

Τα σενάρια και ο στόχος της συγκυβέρνησης 

Από την ώρα που έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αποφάσισε να συγκαλέσει αύριο έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια στα δημοσιογραφικά (και όχι μόνο) γραφεία. 
Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο η σύσκεψη έγινε κατόπιν συνεννόησης του Κάρολου Παπούλια με τον Γιώργο Παπανδρέου
Ο πρώτος μάλιστα γνωρίζει τις ...
προθέσεις του δεύτερου. 
Κατά την σύσκεψη τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός θα ζητήσουν από τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν σ’ ένα κοινό πλαίσιο δράσης.

Εφόσον επιτευχθεί αυτό, ο Παπανδρέου, δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει (χωρίς εκλογές) στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης
Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εξασφαλίσει την συγκατάθεση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρας Μπακογιάννη και του προέδρου της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτη Κουβέλη.  
Μένει να πεισθεί και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

Στη περίπτωση που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμείνει στην μέχρι τώρα στάση του, ο πρωθυπουργός, σκέφτεται σοβαρά να παραδώσει την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την άμεση διενέργεια εκλογών
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που έχει να κάνει με την επίτευξη συναίνεσης σε μια σειρά από θέματα. 
Ωστόσο, είναι το πιο αδύναμο, αφού το ζητούμενο είναι να υπάρξουν θαρραλέες αποφάσεις που είναι δύσκολο να τις λάβει όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση Παπανδρέου.
parapolitika

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την αυξανόμενη αδυναμία της κυβέρνησης, μπροστά και στις πιέσεις των ξένων δανειστών για ευρύτερη συναίνεση, να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο διακυβέρνησης, εκφράζει η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο τελευταίος φαίνεται να κάνει μια ύστατη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας μινιμουμ συμφωνίας που θα κατεύναζε τις Βρυξέλλες, αλλά, με την εξαίρεση του ΛΑΟΣ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι δεν συναινούν στην κυβερνητική πολιτική.


Το κρίσιμο θέμα είναι η τελική επιλογή του Γ.Παπανδρέου : αν συνεχίσει όπως σήμερα , αναλαμβάνει να ξεπεράσει μόνος τη κρίση, πράγμα όλο και πιο δύσκολο. Αν αντίθετα, αξιοποιώντας και επικοινωνιακά τα πιθανώς πενιχρά αποτελέσματα της σημερινής συνεδριάσης, επιλέξει τις πρόωρες εκλογές. θα παραδεχθεί και τυπικά ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, τουλάχιστον μόνος του.

Η σημερινή συνεδρίαση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Σε μια μακροσκελή ανταπόκριση από την Αθήνα, το πρακτορείο REUTERS επικαλείται στελέχη της κυβέρνησης που δηλώνουν ότι ο Πρωθυπουργός, γνωρίζει πλήρως πως οι πρόωρες εκλογές μπορεί να μην οδηγήσουν σε απόλυτη πλειοψηφία και θέλει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. «Υπάρχουν ορισμένοι που προωθούν την ιδέα μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς να συνειδητοποιούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο. Αυτή η επιλογή θα χρησίμευε μόνο σε όσους προτιμούν το χάος και την ανομία», δηλώνει μέλος της κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις όμως, συνεχίζει η ανταπόκριση, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές, που σίγουρα θα οξύνουν την κρίση άν απ αυτές προκύψει αδύναμη κυβέρνηση, εξαρτώνται από το κατά πόσο ο Παπανδρέου είναι σίγουρος ότι μπορεί να ξεπεράσει από μόνος του την κρίση. «Εάν πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει τότε δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Εάν θεωρεί ότι δεν μπορεί, τότε θα κατηγορήσει τη Νέα Δημοκρατία για το αδιέξοδο και θα προχωρήσει σε εκλογική αναμέτρηση», δηλώνει ο K Παναγόπουλος, της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πραγματοποιείται το μεσημέρι της Παρασκευής (12:30) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Το συμβούλιο πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά τις κατ' ιδίαν επαφές του Γ.Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τις οποίες δεν προέκυψε η επιθυμητή συναίνεση.

Παρόντες στη σύσκεψη θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλες τις πτυχές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών προκειμένου να καθοριστεί η στάση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα υιοθέτησης προτάσεων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με συναίνεση και ρεαλιστικές θέσεις, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευτεί με την τρόικα ακόμα και τα φορολογικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα της συναίνεσης, είτε αυτό εκφραστεί με στήριξη του νέου πακέτου μέτρων είτε ακόμη και με συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα προσώπων κοινής αποδοχής.

Ανώνυμος είπε...

Έκτακτο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ο κ. Παπούλιας θέλει να ρωτήσει τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα τον πάρουν μαζί τους ή αν θα πρέπει να βρει τρόπο διαφυγής μόνος του.