Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κάφροι



Το πιο πιθανό είναι είναι ότι σήμερα θα γεμίσει η μιντιακή πολιτική επικαιρότητα από το είδος εκείνο των πολιτικών με την εμφανώς διχασμένη προσωπικότητα που ευδοκιμεί εδώ και αρκετούς μήνες στη χώρα μας.

Είναι τα κυβερνητικά εκείνα στελέχη τα οποία το πρωί «φορούν» την περιβολή του υπουργού ή άλλου υψηλόβαθμου που συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας, συναποφασίζει για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου, ζητεί και παίρνει ...
χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις δαπάνες -μισθολογικές και άλλες που αφορούν το υπουργείο του- και το βράδυ, με το ένδυμα της επανάστασης, επιτίθεται με πάθος κατά κάθε «αντιλαϊκού μέτρου» που απειλεί να υποσκάψει την επίπλαστη μακαριότητα πολλών ετών δημόσιας κακοδιοίκησης.

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο επιχειρείται να επιτευχθεί μια «εσωτερική» κυβερνητική συναίνεση η επίτευξη της οποίας δείχνει πλέον πολύ δυσκολότερη από τη διακομματική συναίνεση την οποία θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός.

Το δεύτερο στοιχείο που θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα θα είναι όλες εκείνες οι αναφορές που υποκύπτουν -και χρησιμοποιούν ταυτόχρονα- στη σαγήνη των θεωριών συνωμοσίας οι οποίες τάχα απεργάζονται υποχθόνια σχέδια πολιτικής και οικονομικής υποδούλωσης της χώρας μας καθώς και υφαρπαγής των χρυσοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων.

Ολες εκείνες οι αναφορές οι οποίες προερχόμενες από ποικίλες και ετερόκλητες πηγές, ηθελημένα αγνοούν ή αποκρύπτουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή τουλάχιστον κανένα σχέδιο που να μην στηρίζεται στην εγχώρια διαχρονική ανικανότητα κυβερνώντων και κυβερνούμενων να δομήσουν μια χρηστή δημόσια διοίκηση και να στήσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται σε μια αξιόπιστη παραγωγική μηχανή και όχι στην ανακύκλωση επιδοτήσεων και την ακατάσχετη κατανάλωση.

Οποιος θεωρεί ότι σε αυτό το πολιτικό σκηνικό θα είναι δυνατόν να ληφθούν νέα δύσκολα μέτρα, να προχωρήσει γοργά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και να μειωθεί αισθητά ο δημόσιος τομέας διεκδικεί βραβείο υπέρμετρης αισιοδοξίας. 
Προφανώς την επόμενη δόση του δανείου στήριξης θα την πάρουμε γιατί προς το παρόν ουδείς δείχνει αποφασισμένος στην Ενωση να μας οδηγήσει άμεσα στη χρεοκοπία. 
Εκείνο που δεν φαίνεται βέβαιο ότι θα πάρουμε είναι μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση. Αν και κανείς στη χώρα μας δεν έχει δείξει ποτέ να ενδιαφέρεται σοβαρά για σχεδιασμό μακροβιότερο του εφήμερου.


ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: