Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Θα αποχωρήσει το ΔΝΤ από την Ελλάδα αν δεν υπάρξει συναίνεση;

Συμπληρώνεται περίπου ένας μήνας απ' όταν έφτασε  μία πληροφορία / άποψη βόμβα η πηγή της οποίας ήταν ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, η οποία δε δημοσιεύτηκε τότε για ευνόητους λόγους. 
Σύμφωνα με αυτήν, το ΔΝΤ ήταν απογοητευμένο από την πορεία της υλοποίησης του Μνημονίου και την αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μέτρα που το ΔΝΤ και η Τρόικα θεωρούσαν απολύτως απαραίτητα, με την κυβέρνηση να αποτυγχάνει να κάμψει τις αντιστάσεις που αντιμετώπιζε από το εσωτερικό της χώρας.
Έτσι, σύμφωνα με την ...
πλρηφορία, αν η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν και δεν επιτυγχάνονταν απόλυτη συναίνεση από ελληνικής πλευράς, το ΔΝΤ σε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 θα ανακοίνωνε πως δεν θα προχωρούσε στην εκταμίευση μίας δόσης και πως θα αποχωρούσε από την Ελλάδα, τονίζοντας πως όταν η χώρα θα ήταν έτοιμη θα μπορούσε να το καλέσει και πάλι για να προχωρήσει το πρόγραμμα που θα είχε συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με την πηγή της πληροφορίας το πρόγραμμα δανειοδότησης δε θα ακυρωνόταν αλλά θα πάγωνε και αυτό θα ήταν αρκετό για να δημιουργήσει μία κατάσταση απόλυτης αναστάστωσης στην Ελλάδα μέσω της οποίας το ΔΝΤ θα φιλοδοξούσε να πετύχει την κάμψη κάθε μορφής αντίδρασης απέναντι στο πρόγραμμα που πρότεινε. Μόλις αυτό συνέβαινε και η ελληνική πλευρά προσκαλούσε  το ΔΝΤ να επιστρέψει στην Ελλάδα, θα γινόταν 'refacing' των δόσεων πιθανώς με την ενίσχυση του πακέτου με νέο δάνειο και η Ελλάδα θα προχωρούσε πια χωρίς αντιστάσεις στην υλοποίηση όλων όσων θα επέβαλλε το ΔΝΤ.
Με την Τρόικα, πλέον, να έχει θέσει θέμα πολιτικής συναίνεσης την οποία και έχει συνδέσει με την εκταμίευση ή μη της πέμπτης δόσης και με την απαγοήτευση της για την πορεία της υλοποίησης του μνημονίου αλλά και του σχεδιασμού για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να έχει εκδηλωθεί ποικιλοτρόπως αλλά και με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει ξεκαθαρίσει αν πρόκειται να συναινέσει ή όχι, γεννιέται εύλογα το ερώτημα τί θα συμβεί στο ενδεχόμενο που η πολιτική συναίνεση δεν επιτευχθεί και αν σε μία τέτοια περίπτωση το ΔΝΤ αρνηθεί πράγματι να εκταμιεύσει την πέμπτη δόση και θέσει όντως θέμα προσωρινής αποχώρησης του από την Ελλάδα. 
Μέσα στα πλαίσια αυτού του ερωτήματος θεωρήσαμε σωστό να δημοσιοποιήσουμε σήμερα την πληροφορία/άποψη του πρώην στελέχους του ΔΝΤ καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται να επιβεβαιώνεται σε αξιόλογο βαθμό. Υπάρχουν και άλλες πληροφορίες σχετικά με το θέμα τις οποίες δε δημοσιεύουμε αλλά και που δεν αλλάζουν όσα σημειώθηκαν παραπάνω.
XrimaNews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: