Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το κρίσιμο πέναλτι και η απουσία του … τερματοφύλακα

Παρασκευή απόγευμα. 
Η ημέρα και η ώρα που χρησιμοποιούνται για τα ….μεγάλα κόλπα.

Φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα που παίζει την παραμονή της στην «Ευρωπαϊκή» κατηγορία σε έναν αγώνα εναντίον του ισχυρότερου δυνατού αντιπάλου, ας πούμε της… «Mεικτής Kερδοσκόπων» όπως λέει και ο Γιώργος Μαύρος, με διαιτητικό τρίο τη γνωστή «τρόικα» (ΔNT, EKT, Kομισιόν)....

O αγώνας είναι στις καθυστερήσεις και ο διαιτητής (η τρόικα) έχει μόλις σφυρίξει πέναλτι σε βάρος της Eλλάδας. Aν η τελευταία δεχτεί γκολ υποβιβάζεται, αν όχι παραμένει στην κατηγορία.

H ευθύνη για τη σωτηρία της Eλλάδας πέφτει στους ώμους του τερματοφύλακα, ο οποίος ας πούμε ότι είναι ο…. Γ. Παπανδρέου. Ποια είναι η καλύτερη επιλογή που έχει για να πιάσει το πέναλτι και να σώσει τη χώρα;

Όποια απάντηση και να δώσετε στο παραπάνω ερώτημα θα χάσετε. Γιατί πολύ απλά ο τερματοφύλακας δεν είναι στην θέση του κάτω από τα γκολπόστ. Έχει φύγει και απολαμβάνει το long weekend του σε ένα μικρό ήρεμο νησί του Ιονίου, κάνοντας …κανό!

Tο διακύβευμα – δισεκατομμύρια ευρώ – είναι τεράστιο. Όπως τεράστια είναι και η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία μας. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια οργιάζουν . Τις επόμενες ημέρες λήγουν CDS στα ελληνικά ομόλογα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναστάτωση που προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel την Παρασκευή το απόγευμα, επιτάθηκε από την απουσία της …κυβέρνησης. Επί ώρες οι δημοσιογράφοι αναζητούσαν τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ο γενικός γραμματέας του, Γιάννης Καπελέρης, βεβαίωνε ότι βρισκόταν στο… διπλανό γραφείο!!!! Όμως, όσοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον κ. Παπακωνσταντίνου (ακόμα και υπουργοί ) διαπίστωσαν ότι ο τηλεφωνητής του κινητού του απαντούσε στα γαλλικά, πράγμα που σήμαινε ότι βρισκόταν σε γαλλόφωνη χώρα! Απίστευτο; Όπως επιβεβαιώθηκε μετά από πολλές ώρες ο υπουργός ήταν πράγματι στο Λουξεμβούργο και όχι στο …. διπλανό γραφείο!

Μόνο δύο άνθρωποι από την κυβέρνηση γνώριζαν το συγκεκριμένο ραντεβού. Ο Πρωθυπουργός ,που απολάμβανε το …κανό του στο Μεγανήσι και ο Υπουργός Οικονομικών, που όπως είπαμε βρισκόταν ήδη στο …Λουξεμβούργο!

Το Spiegel ήξερε ότι γίνεται υπόγεια συνάντηση για την πορεία του ελληνικού χρέους. Και όταν «ανέβασε» το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του σελίδα γνώριζε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε φθάσει (μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) στο Λουξεμβούργο .. Το περιοδικό λοιπόν πρόσθεσε την ιστορία της εξόδου από το ευρώ και την επιστροφή της Ελλάδος στη δραχμή.

Το παιχνίδι χόντραινε. Η αξιοπιστία του κ.Γ.Παπανδρέου στις διεθνείς αγορές ήταν ήδη καταρρακωμένη. Την ιστορία με τις υπόγειες διεργασίες με τον Στρος Καν μπορεί εμείς να την πληροφορηθήκαμε τώρα , αλλά στις διεθνείς αγορές ήταν γνωστή εδώ και πολύ καιρό.

Η «κίνηση» στην οικονομική σκακιέρα μιας μερίδας της Γερμανικής ελίτ (που «ελέγχει» και το Spiegel ) ήταν σαφής. Μπορεί στην Ευρώπη να ήταν Παρασκευή απόγευμα, αλλά σε άλλα μέρη του πλανήτη οι αγορές ήταν ακόμη ανοικτές (αλλά και στην Ευρώπη οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά γίνονται και εκτός ωραρίου).

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ,όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε πανικό στους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτοι που τρέχουν να πουλήσουν είναι οι μικροεπενδυτές. Έτσι και έγινε… Με δεδομένο δε ότι στις διεθνείς αγορές επιτρέπεται να υπάρχουν επενδυτές που τοποθετούν ποσά σε ασφάλιστρα κινδύνου χωρίς να διαθέτουν ομόλογα τα οποία ασφαλίζουν (είναι τα λεγόμενα γυμνά CDS), το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ύποπτο και, φυσικά, ακόμη πιο ….κερδοφόρο για κάποιους!

Φυσικά δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η «φαγούρα» των Γερμανών (κυρίως) να ρίξουν την ισοτιμία Ευρώ/ δολαρίου. Και πραγματικά, μετά το δημοσίευμα του «Der Spiegel» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε αισθητά.

Μια επιθετική κίνηση ενός Ηγέτη θα ήταν άμα τη εμφανίσει του δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού να «διατάξει» την άμεση και χωρίς ουδεμία χρονοτριβή επιστροφή του υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα ( με ιδιωτικό αεροσκάφος ταξίδευε άλλωστε) ,αφήνοντας τους πάντες (συνομιλητές και κερδοσκόπους) στα κρύα του λουτρού.

Έτσι σε 2-2,5 ώρες , αργά δηλαδή το απόγευμα, να παρουσιαστεί μαζί του σε διάγγελμα με φόντο τον ιστορικό βράχο της Ακρόπολης, καταγγέλλοντας το δημοσίευμα και την δράση των κερδοσκόπων.

Με αυτή την κίνηση του θα έστελνε μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο (εντός και εκτός ΕΕ) ότι η χώρα δεν είναι … μπανανία! Συγχρόνως θα έθετε προ των ευθυνών τους όλους τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί εξαιρετικά βλαπτικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το ίδιο το ευρώ.

Αυτή θα ήταν η απόκρουση στο πέναλτι του τερματοφύλακα της Ελλάδας. Αν ήταν στην θέση του και εάν …ήθελε να αποκρούσει φυσικά!

Αλλά αποδείχθηκε ότι ούτε το ένα ούτε το άλλο συνέβη. Όλα αυτά που συνέβησαν την Παρασκευή μοιάζουν απίστευτα, αλλά δυστυχώς είναι αληθινά. Η χώρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα και η πολιτική της ηγεσία είναι απούσα και ανίκανη να την προστατεύσει.

Αν τώρα την Δευτέρα το πρωί παρουσιαστεί ένα τσουνάμι πανικοβλημένων απλών καταθετών που αποσύρουν άρον- άρον τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες (που φυσικά το απεύχομαι) , οδηγώντας την οικονομία μας στα τάρταρα , τις τράπεζες στην «χρεοκοπία» και την χώρα σε συνθήκες μεταπολεμικής περιόδου, όλοι θα γνωρίζουν τον ένοχο.

Και αυτός δεν θα είναι ο κάθε κερδοσκόπος……

ΥΓ. Με αυτά και αυτά το επόμενο δεκαήμερο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο.Οι πλέον καχύποπτοι δεν αποκλείουν την επιστροφή και των εκλογικών σεναρίων «εάν αποδειχθεί ότι οι ….πιέσεις μας ξεπερνούν» ή ενός απρόσμενου ανασχηματισμού με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων. Επικαλούνται προς τούτο την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού «θα προχωρήσω με όλους εκείνους …. άσχετα από τη θέση τους στην ελληνική κοινωνία και την κομματική ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητά τους»…
politis-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: