Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Χτύπημα κάτω από τη μέση" στην Ελλάδα

“Η Ευρωζώνη περνά τον Ρουβίκωνα δίχως οι ηγέτες της να το συνειδητοποιούν”.
Μια φράση βρετανού οικονομολόγου που απεικονίζει άριστα την σημερινή πραγματικότητα εν όψει μάλιστα και του ανοίγματος των αγορών τη Δευτέρα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Σίτι του Λονδίνου, το ευρώ θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία ενώ τα ομόλογα και τα ασφάλιστρα κινδύνου των χωρών της περιφέρειας θα χτυπήσουν κόκκινο. 
“Η πτώση του ευρώ το τελευταίο 24ωρο είναι ο απώτερος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης που ...μπορεί να διαρρηγνύει τα ιμάτια της για αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσιεύματα, σαν του Σπίγκελ, αλλά παρασκηνιακά τα προωθεί η ίδια”, σχολιάζει o Τζόναθαν Λέιν οικονομολόγος της  Capital Economics (Κάπιταλ Εκονόμικς). 
“Το Βερολίνο επιθυμεί ένα ευρώ ισότιμο με το δολάριο, στόχος καθόλα θεμιτός που ωστόσο προωθείται με αθέμιτα μέσα”, προσθέτει ο οικονομολόγος Τζέραρντ Λάιονς της επενδυτικής τράπεζας Santdard Chartered.
 
To δίκαιο αίτημα της Αθήνας
 
“Κτυπήματα κάτω από τη ζώνη όπως αυτό του Σπίγκελ εξυπηρετούν τους ευσεβείς πόθους κάποιων που επένδυσαν όχι μόνο στη χρεοκοπία της Ελλάδος, της Ιρλανδίας ή της Πορτογαλίας αλλά και της Ισπανίας”, επισημαίνει στην Observer ο οικονομολόγος Ερικ Μπρίτον, χαρακτηρίζοντας ως εμπειρική την πολιτική των αρνήσεων και υπαναχωρήσεων των Βρυξελλών τον τελευταίο χρόνο. 
Γενική πάντως είναι η εκτίμηση μεταξύ των βρετανών αναλυτών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη θα ακολουθηθεί και από άλλες χώρες με τελικό αποτέλεσμα της διάλυση της. Εκ των υστέρων, επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής της Observer, το σαθρό δημοσίευμα του Σπίγκελ εξυπηρέτησε άριστα τα συμφέροντα της Ελλάδος, αφού έφερε και πάλι στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το δίκαιο αίτημα της Αθήνας για χαλάρωση των όρων του μνημονίου και επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους
Οι Ευρωπαίοι καλό είναι να εμπεδώσουν ότι η χρεοκοπία και η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτή ζημιά σε όλη την Ευρώπη, καταλήγει το σχόλιο της βρετανικής εφημερίδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: