Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

"Κυβερνητική Διάλυση" ενώ η οικονομία καταρρέει - Bravo Giorgo!

* -  Συνάντηση εκτάκτως θα έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός με τον Κάρολο Παπούλια
* - Ο Λοβέρδος ζήτα ευθέως από τον πρωθυπουργό ανασχηματισμό και ξεκάθαρες πολιτικές
* - Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ λένε ότι δεν ψηφίζουν τα νέα μέτρα και μιλούν ανοιχτά για πρόωρες εκλογές
* - Και την ίδια στιγμή η S&P υποβάθμιζε κι άλλο την ελληνική οικονομία ,ενώ τα δημοσιεύματα για έξοδο μας από το ευρώ γίνονταν τσουνάμι

Τη χειρότερη στιγμή για την οικονομία μας, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στα χειρότερα της.
Ένας πρωτοκλασσάτος υπουργός όπως ο κύριος Λοβέρδος εμφανίζεται να παραδίδει μαθήματα διακυβέρνησης στον πρωθυπουργό αμφισβητώντας τον δηλαδή ευθέως.
Δηλαδή την ώρα που ...η οικονομία μας ψυχοραγεί επιλέγει ο υπουργός Υγείας να κάνει πολιτική παρέμβαση και υποδείξεις στο Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα έπρεπε όλοι να μοχθήσουν για να σωθεί η χώρα.
Τον Α. Λοβέρδο ακολούθησαν αμέσως μετά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ζητούν εν χορώ εκλογές σαν να μην καταλαβαίνουν πως το καράβι φαίνεται να έχει πάρει αναπότρεπτη πορεία προς τα βράχια.
Δεν μπορούν όπως λένε να διαχειριστούν αυτά που έρχονται και πρέπει να πάμε σε εκλογές, ενώ είναι παραπάνω από σαφές πως αυτή την ώρα περιττεύουν οι δηλώσεις και αντιθέτως είναι ανάγκη να πειθαρχήσουν και να δουλέψουν όλοι.
Πότε γίνονται όλα αυτά; 
Λίγα 24ωρα μετά το θρίλερ του Λουξεμβούργου που όλοι ζήσαμε. Συμβαίνουν την ώρα που δεχόμαστε καταιγισμό δημοσιευμάτων και δηλώσεων που μας δείχνουν ακόμα ακόμα και την έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, την ώρα που ξένες κυβερνήσεις μαζί με κοινοτικούς αξιωματούχους ψάχνουν εναγωνίως λύσεις για εμάς γιατί εμείς αναλωνόμαστε σε ...υψηλή πολιτική!
Κάτω από αυτό το πρίσμα ως φυσιολογική συνέπεια πήραμε από τις αγορές αυτό που αξίζει στην εικόνα μας, δηλαδή το νέο χαστούκι-υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο S&P που μας απειλεί μάλιστα ότι τα χειρότερα έρχονται.
Για αυτό και το Χρηματιστήριο μας συντρίβει καθημερινά προς τα κάτω κάθε ρεκόρ και έφτασε ο τραπεζικός κλάδος να συγκρίνεται με το 1997, δηλαδή γύρισε πίσω 14 ολόκληρα χρόνια.
NewsIt
Η δήλωση βόμβα του κ. Λοβέρδου

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, Εργασίας Λ.Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο Ανδρέας Λοβέρδος πέταξε μία πολιτική βόμβα για το Μνημόνιο και την οικονομία η οποία αναμένεται να προκαλέσει θύελλα στη κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας διατύπωσε σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση,  τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να εγκρίνονται τα κείμενα για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης από αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει θέση σε νεφελώδεις πολιτικές, θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όλα τα κείμενα -ό,τι απορρέει δηλαδή από την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό διάσωσης- πρέπει να υπογράφονται από το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και να εγκρίνονται από αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.
«Πρέπει να υπάρχει ενότητα», τόνισε ο υπουργός, και «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί» όπως είπε, σχολιάζοντας και τη διαφοροποίηση υπουργών εντός της κυβέρνησης.
«Δίνουμε έναν πόλεμο σε καιρό ειρήνης, οι ημέρες που περνάμε είναι κρίσιμες» είπε ο κ. Λοβέρδος.
«Πρέπει να άρουμε αμέσως τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί εκτός συνόρων και να συνειδητοποιήσουμε εντός συνόρων ότι ο αγώνας είναι μπροστά. Πρέπει να πολεμήσουμε ομόφωνοι, ορκισμένοι, δυνατοί και αποφασισμένοι. Ενοχικές τάσεις και αμφισημίες δεν χωράνε» σημείωσε.
Μάλιστα, σημείωσε ότι «για να σταλεί το κατάλληλο μήνυμα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόμου πρέπει να ψηφιστεί μέσα από μία δημιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του όμως, θα πρέπει να ζητήσουμε αυξημένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής, μπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγματική, αλλά τη διερυμένη πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου νόμου. Αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις, δήλωσε ότι στις παρούσες συνθήκες και αν δεν τηρηθεί αυτός ο όρος ο ίδιος «δεν έχει θέση σε νεφελώδεις τακτικές», σημειώνοντας ότι «βρίσκεται πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Αφού ξεκαθάρισε ότι είναι "στρατιώτης" στο πλευρό του πρωθυπουργού και στην προσπάθεια που γίνεται για να βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε επί λέξει "σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές δεν έχω θέση, σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού".
Η τελευταία αποστροφή του προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν υπάρχει θέμα παραμονής του στην κυβέρνηση ή όχι και οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ευθέως αν τα λόγια του δείχνουν ότι θα επιθυμούσε να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.
Ο ίδιος ήταν εξίσου ξεκάθαρος λέγοντας ότι «αν ήθελα να παραιτηθώ θα το έλεγα ανοιχτά και καθαρά όπως μιλώ πάντα για όλα τα θέματα».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στα χνάρια του Σημίτη… και με το βλέμμα στραμμένο στον Βενιζέλο. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς κωδικοποιημένα τη σημερινή κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου, να εξωτερικεύσει ανησυχίες και προβληματισμούς, που συμμερίζονται πολλοί στο ΠΑΣΟΚ και την Κυβέρνηση, και την ίδια στιγμή να πυροδοτήσει μια ατέρμονη συζήτηση περί των πραγματικών προθέσεων και των βαθύτερων στοχεύσεών του.

Ο Υπουργός Υγείας, επιχειρεί να βγει απέναντι από το πρόβλημα, να ανανεώσει τη βούλησή του να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζοντας ωστόσο ένα διαφορετικό πλαίσιο. Μια «πλατφόρμα διαφορετικότητας», που είτε θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο θα κινηθεί η Κυβέρνηση σε μια συγκυρία κρίσιμη και οριακή, είτε θα τον καταστήσει «τον Σημίτη του Γιώργου», στα χνάρια του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε κάνει με τη σειρά του τη ρήξη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, βγήκε εκτός κυβέρνησης, και η δική του «πλατφόρμα διαφορετικότητας» μετεξελίχτηκε στο ρεύμα του εκσυγχρονισμού, που έμελλε να τον οδηγήσει στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Ανδρέας Λοβέρδος δείχνει να έχει στην οπτική γωνία της… άκρης του ματιού του, τις μελλοντικές κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλευρό του οποίου βρέθηκε ο σημερινός Υπουργός Υγείας στο παρελθόν, ως «υπασπιστής», ξεκινώντας από την κοινή ακαδημαϊκή διαδρομή, κάνοντας μια… στάση στην Αναθεώρηση του Συντάγματος στη δεύτερη τετραετία Σημίτη, και φτάνοντας μέχρι την αμφισβήτηση του imperium του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τις χαμένες εκλογές του 2007.

Από τότε, είναι αλήθεια ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Και ο Ανδρέας Λοβέρδος διεκδικεί για τον εαυτό του το δικαίωμα να… αλλάξει βαθμίδα. Στις εκλογές του 2009 βγήκε πρώτος βουλευτής στη Β’ Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης. Στη δε δημοσκόπηση της «Marc» για το «Έθνος της Κυριακής», εμφανίζεται πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της Κυβέρνησης, όχι μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Επιβεβαιώνοντας έτσι έναν… άγραφο νόμο περί της «κρυφής γοητείας» που ασκεί στο εκλογικό σώμα ο κατά περίοδο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Υγείας, καίτοι το ΕΣΥ… ασθενεί. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος παραμένει υπερκομματικά δημοφιλής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απολαμβάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοφιλίας στον χώρο της Κεντροδεξιάς, με ευρύτερη κοινωνική απήχηση, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης εξαργύρωσε τη θητεία του στην οδό Αριστοτέλους με μια πανηγυρική και άνετη εκλογή στον Δήμο Αθηναίων, το 2006, και ενώ ήταν ο δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή.

Για να μην ξεχνιόμαστε μάλιστα, να θυμίσουμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κρατούσε, από τη θητεία του στο υπουργείο Εργασίας κιόλας, μια στάση διακριτικών αποστάσεων, από τον πυρήνα της πολιτικής της Κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Ενώ στις αρχές του έτους, είχε προαναγγείλει την παραίτησή του, εντός της άνοιξης, εφόσον διαπίστωνε ότι «το πράγμα δεν βγαίνει», για να θυμηθούμε τη Βάσω Παπανδρέου.

Φυσικά, υπάρχει και μια άλλη διάσταση της σημερινής παρέμβασης του Ανδρέα Λοβέρδου, εφόσον την προσεγγίσει κανείς υπό το πρίσμα των θεσμικού περιεχομένου πτυχών της. Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Και ταυτόχρονα, πρότεινε να συνυπογράφουν όλοι οι υπουργοί, και όχι μόνο ο εκάστοτε «τσάρος» της οικονομίας, τα επικαιροποιημένα μνημόνια και τα σχέδια νόμου. Έτσι ώστε η ευθύνη να βαρύνει όλους, και να μην υπάρχουν εκπτώσεις στην ολόθερμη αφοσίωση κάποιου στον κοινό αγώνα.

Με αυτή την τελευταία αποστροφή της παρέμβασής του, ο Ανδρέας Λοβέρδος μοιάζει να… δίνει πάσα στον Γιώργο Παπανδρέου για το επόμενο πολιτικό βήμα: Είτε για δομικό ανασχηματισμό «προθύμων και αποφασισμένων», είτε για εκλογές, αναφορικά με την οδό που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Και με ποιόν στο τιμόνι…