της Ρούλας Κοτσέτα
Με τίτλο "Παγιδευμένη στην ευρωζώνη" (Schuldenstaat Griechenland Gefangen in der Euro-Zone) η ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel επανέρχεται σήμερα στις 10:06 και πάλι στο ζήτημα του ελληνικού χρέους η κάνοντας αναφορά και στα προηγούμενα δύο άρθρα αλλά και στις επιπτώσεις που θα εχει στη Γερμανία η επιστροφή στην δραχμή και γενικότερα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Αναλυτικότερα, το ...
σημερινό δημοσίευμα είναι πιο "ήπιο" από τα προηγουμένα και επισημαίνει πως "οι σκέψεις της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ, έφερε πιο κοντά τους Ευρωπαίους, γιατί αν βγεί η χώρα μας από την ΕΕ, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα έχουν τεράστιο πρόβλημα".Το άρθρο ενισχύει το σενάριο μη εξόδου και υποστηρίζει πως μια επιστροφή στην δραχμή θα έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο για την Ελλάδα, που θα αναγκαστεί να κάνει αποπληρωμή χρέους με μια υποτιμημένη δραχμή της τάξης 50-80%( (κι αυτό σημαίνει που με μια υποτιμημένη δραχμή το παρόν χρέος σε ευρώ, θα γίνει δυσβάστακτο για την Ελλάδα).
Επιπλέον, τονίζει πως θα είναι τεράστιο το κόστος και για τις γερμανικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με το δημοσίευμα εκτιμάται πως η Γερμανία θα ζημειωθεί έως και 90 δισ. ευρώ.
Το άρθρο κάνει αναφορά στο χρέος των 400 δισ. ευρώ, που χρωστούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, σε τράπεζες του εξωτερικού, από αυτά, τα 40 δισ. ευρώ σε γερμανικές τράπεζες, και τυχόν «κούρεμα» αυτού του χρέους κατά 50% θα είχε «δραματικές συνέπειες» και κόστος οχι μόνο για Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ.
Ειδικά οι γερμανικές τράπεζες, όπως επισημαίνεται, δεν θα άντεχαν αυτό το σοκ χωρίς κρατική βοήθεια.
Παράλληλα, αναφέρει πως το μήνυμα πρός τις παγκόσμιες αγορές σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν απαισιόδοξο, θα παρουσίαζε μια ευρωζώνη ανίσχυρη που δραματικές επιπτώσεις στο χρηματοοικοκονικό σύστημα.
Τέλος, αναφέρει πως η Ελλάδα, δεν θα κέρδιζε ούτε από την προώθηση των εξαγωγών της (που θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικές χωρίς το σκληρό νόμισμα) καθώς θα αναγκαζόταν να πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές της, όπως το πετρέλαιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου