Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«Déjà vu α λα ελληνικά»

«Déjà vu α λα ελληνικά»
είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου σχολίου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times:  
«Οι χώρες της ευρωζώνης είχαν προειδοποιηθεί. Η υπαγόρευση αυστηρών όρων μπορεί να ακούγεται καλά στους Γερμανούς, στους Γάλλους ή τους Φινλανδούς ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι δεν μπορούν όμως να μειώσουν τα δεινά της Ελλάδας και της ευρωζώνης, όπως διαπιστώνουμε όλοι τώρα.
Οι δραστικές περικοπές έβαλαν απλώς φρένο στην ...ανάπτυξη (της ελληνικής οικονομίας) και οδήγησαν σε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, που είναι απαραίτητα για τη μείωση του χρέους.»
 
«Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν όμως να δώσουν επιτέλους απάντηση πως θα εξυγιανθεί πραγματικά η χώρα. Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας μπορεί ακόμη και οι πιο παράλογες προτάσεις να προκαλέσουν ανασφάλεια στις αγορές, όπως π.χ. η ιδέα να βγουν οι Έλληνες από το ευρώ, αν και κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κατάστασή τους, επειδή το χρέος θα παραμείνει σε ευρώ ή επίσης η ιδέα ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους, της οποίας οι συνέπειες είναι μη προβλέψιμες και θα μπορούσαν να κλονίσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπως η χρεοκοπία της Lehmann Brothers το 2008. 
Δεν λείπουν ασφαλώς και οι ρεαλιστικές προτάσεις: όπως η επαναγορά του δημοσίου χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα μακροπρόθεσμα προγράμματα αναδιάρθρωσης ή η χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα σαν αυτή που έγινε στη Γερμανία με την χρηματοοικονομική εξισορρόπηση.»
dw-world.de/ xrima news

Δεν υπάρχουν σχόλια: