Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Εκκληση για διεθνή βοήθεια

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λίγο αργότερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν κοινή στάση στο θέμα της Λιβύης.

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση, "ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα"...
"Αν δεν υπάρξει διεθνής επέμβαση, ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα μας και αυτό είναι το ίδιο με το να πεθαίνουν άνθρωποι", τόνισε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων.

"Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε...Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη", επισήμανε.

Την Τρίτη, σε ομιλία του προς τους ευρωβουλευτές, ένας από τους εκπροσώπους του συμβουλίου των αντικαθεστωτικών, ο Μαχμούντ Τζεμπρίλ είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Ο ίδιος είχε επίσης τονίζει πως περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει το συντομότερο δυνατόν την λιβυκή αντιπολίτευση ως τη μόνη νόμιμη αρχή.

Όμως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον αρνήθηκε χθες Τετάρτη να δεσμευτεί. Συγκεκριμένα αρνήθηκε να στηρίζει το αίτημα για αναγνώριση του συμβουλίου και εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για την σκοπιμότητα μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού.
Κοινή στάση στην κρίση της Λιβύης αναζητούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ και οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λίγο αργότερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να υιοθετήσουν κοινή στάση στο θέμα της Λιβύης.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ που θα συναντηθούν σε γεύμα εργασίας στις 11:30 ώρα Ελλάδας, θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: θα πρέπει ή όχι να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού και αν ναι, θα είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ; Είναι νόμιμο το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης; Η νομιμότητά του θα πρέπει να αναγνωριστεί;

Στις ίδιες ερωτήσεις θα πρέπει να απαντήσουν και οι 28 υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα συνεδριάσουν στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Οι Δυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά πως η παραμικρή αδεξιότητα από την πλευρά τους θα πλήξει την περηφάνια του αραβικού κόσμου και θα συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της νότιας Μεσογείου.

Σε αυτό προστίθεται και ο φόβος για ένα μαζικό κύμα μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, αλλά και ο κίνδυνος έκρηξης των τιμών του πετρελαίου.

Σε περίπτωση συμφωνίας για τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού και μόνο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στηρίξει αυτήν την λύση, η Ουάσινγκτον θα επιθυμούσε τις επιχειρήσεις να τις αναλάβει το ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο το ΝΑΤΟ, χώρες όπως η Γαλλία, ακόμα και αν έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη από κοινού με τη Βρετανία σχέδιο απόφασης, αρνείται το ενδεχόμενο η Ατλαντική Συμμαχία να αναλάβει μια στρατιωτικού χαρακτήρα επέμβαση σε αραβική χώρα.

Το Παρίσι, που έχει ζητήσει επανειλημμένα την αποχώρηση του Καντάφι, τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους αντικαθεστωτικούς.

Το Λονδίνο και το Βερολίνο σε κοινή επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μάργκαρετ Αστον τονίζουν πως ο Καντάφι πρέπει να παραιτηθεί για να υπάρξει πραγματική δημοκρατική μετάβαση στη Λιβύη.

Οι Ευρωπαίοι, αντίθετα, τάσσονται ομόφωνα υπέρ της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον λιβυκό λαό.

Αύριο Παρασκευή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν την κρίση στη Λιβύη, στη διάρκεια έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με στόχο να στείλουν "ένα σαφές και θετικό μήνυμα" στη Βόρεια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: