Σε παραλυσία βρίσκεται η κυβέρνηση,
με ανοιχτές συγκρούσεις υπουργών και κυβερνητικά στελέχη που κατηγορούνται ακόμη και για «λευκή απεργία».
Ασθμαίνοντας η κυβέρνηση οδηγείται στην Σύνοδο Κορυφής, στις 25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί ο «ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης» και κατά συνέπεια το μέλλον του ελληνικού δανεισμού. Δεδομένου των εξελίξεων, ο Γιώργος Παπανδρέου χαράζει τις επόμενες κινήσεις. Τα σενάρια ανασχηματισμού φουντώνουν, ωστόσο και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει τους οπαδούς της στην κυβέρνηση, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει μειωθεί αισθητά.
Τα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου τύπου είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης....«Γιώργο αλλάζεις ή βουλιάζεις», αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», ενώ η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» κάνει λόγο για «Συμπληγάδες και Διλήμματα». Η «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει βρεθεί στην πιο δύσκολη καμπή της πρωθυπουργικής του θητείας, με τον τίτλο να αναφέρει: «Ο Παπανδρέου εγκλωβισμένος σε εμφυλίους των υπουργών του». Ακόμη και πιστοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, όπως το Έθνος, ανεβάζουν τους τόνους. «Δεν πάει άλλο», αναφέρει στον τίτλο του και σημειώνει ότι «κορυφαίοι εισηγούνται στον Γιώργο ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση». Τέλος, το «Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με τον τίτλο «Έχετε παραλύσει».
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, τα στοιχεία δεν δημιουργούν αισιοδοξία. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους 18 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2014, ενώ για το 2015 προβλέπονται μέτρα 4 δις ευρώ. Για το 2011 προβλέπονται επιπλέον έσοδα 1,7 δις ευρώ. Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί μέτρα αξίας 38,8 δις ευρώ και έπονται νέα ύψους 26,6 δις. Βρισκόμαστε «ένα βήμα πίσω από τους στόχους του μνημονίου», τονίζει η εφημερίδα στο σχετικό δημοσίευμα. Για το 2010, τόσο στο θέμα των δαπανών, όσο και στο θέμα των εσόδων η πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνει τις κυβερνητικές προβλέψεις και τους στόχους.
Πέρα από την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα, υπάρχουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις. Υψηλόβαθμο στέλεχος της τρόικας φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», πως «από την ημέρα που φύγαμε από την Αθήνα δεν γίνεται τίποτα». Ειδικότερα, η τρόικα καταλογίζει στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστική κόπωση», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «η σύνοδος της 25ης Μαρτίου αναδείχτηκε σε ορόσημο χωρίς λόγο». «Η λύση είναι η εφαρμογή του μνημονίου», τονίζεται από την τρόικα και επισημαίνεται ότι «είναι λάθος να επιζητεί η Ελλάδα φιλική αναδιάρθρωση, καθώς θα οδηγήσει σε αυστηρότερο μνημόνιο»
Την ίδια στιγμή, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει «χείρα βοηθείας», εμμένοντας στην αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής των υπερχρεωμένων και με μεγάλο έλλειμμα κρατών. Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεδρίαζε στην Αθήνα και ζητούσε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου για Ελλάδα και Ιρλανδία, αλλά και μείωση των επιτοκίων, προτάσεις που έκανε και Όλι Ρεν, οι ηγέτες των συντηρητικών κομμάτων συνεδρίαζαν στο Ελσίνκι και συμφωνούσαν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στην επιβολή σκληρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις υπερχρεωμένες χώρες, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια στην αποπληρωμή χρεών από τον μηχανισμό στήριξης.
Παράλληλα, οι αρχηγοί των κεντροδεξιών κομμάτων ενέκριναν την Γαλλογερμανική πρόταση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» και μια πρόταση να τεθούν ορισμένοι συγκεκριμένοι στόχοι στο πόσο σύντομα μπορούν να μειώσουν τα χρέη τους οι υπερχρεωμένες χώρες. «Η συνάντηση της Παρασκευής υπογράμμισε τον σαφή διαχωρισμό «Βορρά» και «Νότου» ή των «Πλουσίων» και «Φτωχών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street.
Οι εν λόγω αποφάσεις ουσιαστικά βυθίζουν την Ελλάδα σε περαιτέρω λιτότητα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαίνεται να αλλάζει στάση στο θέμα της επαναγοράς του χρέους από τις υπερχρεωμένες χώρες. Η Άνγκελα Μέρκελ ερωτηθείσα σχετικά, άφησε πίσω την αδιάλλακτη στάση της, την οποία ζητούν και οι βουλευτές του γερμανικού συνασπισμού, και άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά, ούτε ναι, ούτε όχι. Πολλά στοιχεία είναι υπό συζήτηση και θα πρέπει τα δει κανείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακόμη όμως και εάν η γερμανία τελικά εγκρίνει την επαναγορά ομολόγων, κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι αβεβαίο κατά πόσο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να διαχειριστεί την εσωτερική κρίση και τις διενέξεις των υπουργών. Από τη μία η αντιπολίτευση έχει απορρίψει τη συναίνεση. Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ότι η εποχή της συναίνεσης ήταν πέρυσι και ότι τώρα προέχει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και η αλλαγή πολιτικής.
Από την άλλη, στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι ανοιχτές συγκρούσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Στο τελευταίο ενδοκυβερνητικό επεισόδιο, που αφορούσε το θέμα των 300 απεργών πείνας, πρωταγωνιστές ήταν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Ραγκούσης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» αυτή η σύγκρουση αποτελεί απλώς την «κορυφή του παγόβουνου» στις ενδοκυβερνητικές διενέξεις. Στα χαρακώματα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, είναι επίσης οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με τους Δημήτρη Ρέππα, Χάρη Καστανίδη και Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Προβληματική είναι επίσης και η συνεργασία της Τίνας Μπιρμπίλη με αρκετούς συναδέλφους της, μεταξύ των οποίων είναι και ο Χάρης Παμπούκης. Τέλος, ένταση υπάρχει και μεταξύ των Χρήστο Παπουτσή και Γιάννη Ραγκούση, ενώ το κλίμα αντιπαράθεσης στην κυβέρνηση εντείνεται και από την πρόσφατη παραδοχή του Θεόδωρου Πάγκαλου για έλλειμμα συντονισμού.
Εκτός όμως από τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις υπάρχουν και οι διαφοροποιήσεις ορισμένων υπουργών από την οικονομική πολιτική. Η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στον «Τύπο της Κυριάκης», κάνει λόγο για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα για αλλαγές στο μνημόνιο. Άλλοι υπουργοί επιλέγουν να μένουν στην αφάνεια ώστε να μην ταυτιστούν με την μνημονιακή πολιτική. Στελέχη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι «αξιολογητές των υπουργών», όπως αναφέρει το «Έθνος», κάνουν λόγο για «λευκή απεργία» των υπουργών. Ενδεικτικά, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, χαρακτηρίστηκε ως «άφαντος» από συνεργάτη του πρωθυπουργού, σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου.
«Θυμίζει διάλυση» υποστηρίζουν υπουργοί σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ενώ κυβερνητικό παράγοντας, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, φέρεται να αναφέρει ότι «ο Βεζούβιος θα εκραγεί μετά την 25η Μάρτη».
Το σενάριο του ανασχηματισμού είναι πάνω στο τραπέζι, όμως λόγω «ελλείψεων στον πάγκο», δεν αποκλείεται ένας ριζικός ανασχηματισμός, από τον οποίο θα προκύψει ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.
Αυτό φαίνεται να είναι και το πλάνο που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ανάλογες εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό πληθαίνουν.
Τέλος ανοιχτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ο Γιώργος Παπανδρέου επίσημα διαψεύδει, ωστόσο, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι οπαδοί της λύσης των εκλογών τονίζουν ότι οι κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί και πως ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες κάλπες θα βρουν απροετοίμαστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μικραίνει, ενώ η πιθανότητα πλήρους ακυβερνησίας παραμένει μεγάλη, έτσι κι αλλιώς.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου