Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Επιμένει για Αιγαίο και casus belli ο Νταβούτογλου

Θετική προσέγγιση των δύο χωρών με... ελληνικές υποχωρήσεις ευαγγελίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. 
Μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν αναχωρήσει από την Αθήνα για τη Θράκη, εμφανίστηκε πιστός στις πάγιες θέσεις της τουρκικής διπλωματίας, παρά την επίθεση φιλίας στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε μεγάλο λάθος το γεγονός ότι  πριν την επίσκεψη Καραμανλή, το 2008, Έλληνας πρωθυπουργός είχε να επισκεφθεί την Άγκυρα 49 χρόνια και αποκάλεσε «μεγάλη χειρονομία» και «σημείο καμπής», την... επίσκεψη του Γ/ Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία. 
Έκανε λόγο για "θετικό μομέντουμ" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από τα στερεότυπα για τη σύγκρουση δύο εθνοτήτων και δύο θρησκειών.
Την ίδια όμως στιγμή, έθεσε ως προϋπόθεση για την άρση του casus belli την απόσυρση από την ελληνική Βουλή της εξουσιοδότησης προς την κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.  
«Το Αιγαίο δεν είναι όλο δικό σας. Αυτό δεν είναι δίκαιο», είπε.
Ερωτηθείς για τη διέλευση τουρκικών πλοίων κοντά στις ελληνικές ακτές δεν αποτελεί κίνηση κατά της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν έχει καμιά φιλοδοξία στα ελληνικά νησιά ή «τη δική σας πλευρά του Αιγαίου».
Ο Αχμ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι βασική κατεύθυνση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι η σταθερότητα και ανέφερε ως απόδειξη το γεγονός ότι κατά τη δεκαετία του 1990 δεν εκμεταλλεύθηκε ευκαιρίες αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Αναφορικά με το Κυπριακό εκτίμησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση σύντομα, γιατί οι νεώτερες γενιές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων απομακρύνονται από την κοινή κουλτούρα και αδιαφορούν για λύση.
Σχετικά με τις μειονότητες. ο Τούρκος αξιωματούχος σημείωσε ότι ο κόσμος ήταν πολυπολιτισμικός ήδη από την αρχαιότητα, φέροντας ως παράδειγμα την Αθήνα και τους μετοίκους και αναφέρθηκε σε πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, όπως η  επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: