Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Έγινε ‘πρόβλημα’ ο Πεταλωτής ( Δείτε το video )!

Οι επικοινωνιολόγοι, εκείνοι που συνοδεύουν τον επαγγελματικό αυτοπροσδιορισμό τους και από ακαδημαϊκό τίτλο, όχι δηλαδή οι διαφημιστές και οι πλασιέ ‘έξυπνων ιδεών’ που περιφέρουν την ημιμάθειά τους στους προθαλάμους των πολιτικών γραφείων, ζητώντας ‘μια συμβασούλα’, είναι προφανώς εξαιρετικά ευτυχείς για το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η πολιτική εξαϋλώθηκε μπροστά στην επικοινωνία.
Ακόμη και στην Ελλάδα της Α’ εποχής του Μνημονίου, δεν αφήσαμε πίσω μας το δήθεν. 
Την επιφανειακή εντύπωση
Την χωρίς βάθος και περιεχόμενο εικόνα. 
Έτσι, σημασία δεν έχει μονάχα τι λέει κάποιος, αλλά, κυρίως, ποιος είναι αυτός που το λέει. 
Και ακόμη πιο προχωρημένα… πως είναι εκείνος που το λέει.
Σε επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης, το κρίσιμο μέγεθος για μια Κυβέρνηση, πέρα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της, που παραδοσιακά είναι το γερό χαρτί, μέχρι να αποδομηθεί και εκείνος, είναι φυσικά ο spokesman. Στην Ελλάδα μάλιστα, συναντά την απόλυτα ακριβή μετάφραση του αγγλικού όρου, καθώς γυναίκα δεν βάλαμε ποτέ σε θέση εκπροσώπου Κυβέρνησης. Μια spokeswoman, δεν είχαμε ούτε για δείγμα.
Η Νέα Αλλαγή που ευαγγελίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, είχε ως πρώτο κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Γιώργο Πεταλωτή. Άγνωστος στους περισσότερους, όπως και άλλες προσωπικές επιλογές του Παπανδρέου. Συμπαθής στους ψηφοφόρους του, και με συμπαγείς γνώσεις του νομικού λειτουργήματος, όπως λένε εκείνοι που τον γνωρίζουν. Νέος άνθρωπος, άφθαρτο πρόσωπο. Πάμε, που θα έλεγε και ο Πρωθυπουργός.
Ένα μήνα προτού το ΠΑΣΟΚ κλείσει έναν χρόνο στη διακυβέρνηση του τόπου, μετά τη δημοσκόπηση της GPO, όσο κι αν κάποιος εξακολουθεί να προσεγγίζει τις μετρήσεις με καχυποψία, αν όχι απαξίωση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να ξανακοίταξε τους αριθμούς που είδε. Ο Γιώργος Πεταλωτής έχει μονοψήφιο βαθμό αποδοχής από τους πολίτες. 9,5%. Κάτω από τη βάση, που δυστυχώς για τους συναδέλφους της, η Άννα Διαμαντοπούλου κατήργησε μονάχα για την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, και όχι και για την αξιολόγηση του υπουργικού συμβουλίου.
Πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για την προτίμησή του προς την Αμερική. Το βέβαιο όμως είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι… ‘αμερικανάκι’. Η διαδρομή του από το 2004 μέχρι σήμερα άλλωστε, απέδειξε πως είναι tough enough for the job. Δεν μπορεί λοιπόν να περιμένει από κάποιον επικοινωνιολόγο να του πει το αυτονόητο: Ότι η Κυβέρνησή του δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά με εκπρόσωπο που… κόβεται στο μάθημα της αξιολόγησης από τους πολίτες. Όσο συμπαθής και φιλότιμος κι αν είναι ο Γιώργος Πεταλωτής.
Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός κάνει μια ακόμη πιο προχωρημένη ‘ανάγνωση’ της αλήθειας των αριθμών: Γιατί να αλλάξει τον ‘μετεξεταστέο’ εκπρόσωπο, όταν ολόκληρος αντιπρόεδρος βρίσκεται λίγο πριν το… 0,9; Με το οποίο οι μαθητές της ‘εποχής Διαμαντοπούλου’ μπήκαν στα ΤΕΙ;
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ιστοριοδίφης. Γράφει όμως και για την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: