Μερικούς μήνες μετά την υπογραφή του πακέτου στήριξης και ενώ η Ελλάδα έχει λάβει εξαιρετικά σκληρά δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν την οικονομία της να ανασυνταχθεί, εξακολουθεί να είναι δύσκολο έως αδύνατο να πειστούν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να να κρατήσουν τη θέση τους σε αυτά και να μην τα πουλήσουν ή να μην τα καταθέσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, ενώ δεν τίθεται καν θέμα προσέλκυσης νέων κεφαλαίων προς αγορά ελληνικού χρέους, αφού η τάση τους είναι τόσο έντονα πτωτική που η πιθανότητα απώλειας είναι πάρα πολύ αυξημένη.
Συγκεκριμένα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για διάστημα 10 ετών, δηλαδή το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έχει απογειωθεί στο 11,68%, διεκδικώντας την 1η θέση στον κόσμο μεταξύ των 50 πιο αναπτυγμένων κρατών.
Αντίθετα, η Ισπανία, με όλα τα προβλήματα που... αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να δανείζεται με 4,09% στον ορίζοντα της 10ετίας, ενώ ακόμη και η έντονα προβληματική Πορτογαλία αντιμετωπίζει επιτόκιο της τάξης του 5,62%, περίπου μισό από το ελληνικό.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σεπτέμβριο του 2009, πριν το ξέσπασμα της ‘ελληνικής κρίσης’, η χώρα μπορούσε να δανειστεί με επιτόκιο κατά τι μεγαλύτερο του 4%, το οποίο σήμερα φαντάζει άπιαστο όνειρο.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πλησιάζει και πάλι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 και πλέον ετών, βρισκόμενο σε σταθερά ανοδική τάση από το Μάιο και μετά, με τις αγορές να αδιαφορούν παντελώς για την δημοσιονομική ‘πρόοδο’ και την προοπτική βελτίωσης της οικονομίας από το 2011 και μετά.
Πέρα από αυτό, οι τιμές των ασφαλίστρων ελληνικού χρέους για την περίπτωση πτώχευσης στα επόμενα 5 χρόνια (CDS) έχουν απογειωθεί και πάλι πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που θέλουν να τα ασφαλίσουν πρέπει να πληρώσουν πάνω από 900 χιλιάδες δολάρια το χρόνο για κάθε 10 εκ επένδυσης, δηλαδή περίπου το 50% της θέσης τους σε διάστημα 5 ετών, ποσό που κάνει την διακράτηση ελληνικών ομολόγων απαγορευτική επενδυτική πρακτική.
Επιπλέον, με βάση τις τιμές των CDS η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας είναι, σήμερα, 53,75%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν προ της υπογραφής του πακέτου στήριξης. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η χρηματοπιστωτική εταιρία που διαχειρίζεται τα ασφάλιστρα κρατικούς χρέους έχει ζητήσει εδώ και 2 μήνες να διεξαχθεί έρευνα με τη διακριτική συμμετοχή 8 μεγάλων τραπεζών, για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην περίπτωση αποχώρησης ενός κράτους μέλους από την ΕΕ,
Είναι, λοιπόν, φανερό, πως, χρηματοπιστωτικά, οι αγορές συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους και δεν πείθονται για τίποτε από αυτά για τα οποία η Ελλάδα προσπαθεί να τις πείσει.
Το ερώτημα είναι αν είναι οι αγορές που υποτιμούν την ελληνική προσπάθεια και τις πραγματικές προοπτικές αυτής ή αν η Ελλάδα υπερεκτιμά, για άλλη μία φορά, τις δυνατότητες της και αρνείται να δει αυτό που βλέπουν όλοι οι υπόλοιποι.
Πάνος Παναγιώτου – διευθυντής ΕΚΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου