Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ΤΤ και ΑΤΕ


1.--- Η πληροφορία είναι καλά διασταυρωμένη και εφόσον δρομολογηθεί στην πράξη, τότε θα ανατρέψει κατά 100% το σημερινό status quo στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως τείνει να δημιουργηθεί.  
Τι αναφέρει; 
Ότι στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν το σοβαρό ενδεχόμενο να προχωρήσουν τελικώς σε διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην Αγροτική Τράπεζα. 
Μέχρι σήμερα, αυτό το οποίο γνωρίζαμε ήταν ότι η κυβέρνηση έχει προσλάβει τους ξένους ...
συμβούλους για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, προκειμένου να μελετήσουν και να αποτιμήσουν την προσφορά που κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς για τις συγκεκριμένες δύο περιπτώσεις. Φαίνεται, όμως, ότι οι πραγματικές προθέσεις του κ.Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συν αυτώ είναι άλλες και συγκεκριμένα ένα πλειοδοτικό beat, για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων προσφορών.
2.--- Οι συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, που έκαναν γνωστές  τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου, διευκρίνισαν επίσης ότι σε αυτή τη φάση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ακόμα αν ο διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί θα αφορά και στις δύο συμμετοχές ταυτόχρονα ή θα γίνουν διαφορετικοί, ένας για κάθε περίπτωση (δηλαδή για Ταμιευτήριο και για Αγροτική). Οι εισηγήσεις που κατατίθενται στο γραφείο του υπουργού είναι πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες και στο τέλος θα κληθεί αυτός να πάρει την τελική απόφαση. Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, ως πιθανότερο ενδεχόμενο κρίνεται αυτό της πώλησης μόνο του ΤΤ, καθώς εκτιμάται ότι «θα πιάσει» και καλή τιμή. Αντιθέτως, για την περίπτωση της Αγροτικής, το ενδιαφέρον που εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί θα είναι από μικρό έως ανύπαρκτο, οπότε, μάλλον, ως προς αυτό το μέτωπο, η προσπάθεια θα εγκαταλειφτεί.
3.--- Πάντως και για να «ευλογήσει τα γένια της» η στήλη, θα πρέπει να σας υπενθυμίσει ότι ήδη από τα μέσα Αυγούστου σας είχε ενημερώσει για τα συγκεκριμένα ονόματα των ξένων συμβούλων, που θα αναλάμβαναν το project της αποκρατικοποίησης του ΤΤ και της ΑΤΕ, για λογαριασμό του δημοσίου, όταν στην αγορά ακούγονταν πολλά και διάφορα. Σας είχε πει επίσης ότι τίποτα δεν είχε ακόμα κριθεί και σας είχε προετοιμάσει για ένα ενδεχόμενο που ακόμα εξακολουθεί να «παίζει». Ποιο είναι; Αυτό της κατάθεσης και βελτιωμένης προσφοράς από την πλευρά της Πειραιώς, για τις περιπτώσεις των δύο συγκεκριμένων τραπεζών. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι και η ίδια θα κάνει την απαραίτητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα της επιτρέψει: α) και τη δική της κεφαλαιακή επάρκεια να βελτιώσει αλλά β) και την βελτιωμένη πρόταση να καταθέσει. 
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το σχετικό σχέδιο δράσης έχει καταρτισθεί και στην Πειραιώς βρίσκονται εν αναμονή της εφαρμογής του.
4.---ΚΟΥΙΖ: και θα κλείσουμε τη σημερινή πρώτη - μετά τις διακοπές - δημοσίευση με ένα κουίζ από τον χώρο των εκδόσεων. 
Δύο προσφορές κατατέθηκαν σε εκδότη κεντροδεξιάς εφημερίδας, για να πουλήσει το «μαγαζί», αλλά και στις δύο απάντησε αρνητικά. Τη μια από αυτές, μάλιστα, την κατέθεσε δημοσιογράφος, ο οποίος έχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις μεγάλων ΜΜΕ κατά καιρούς και ο οποίος τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει και ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα (εκτός χώρου). Ο ίδιος λοιπόν έλεγε στο περιβάλλον του ότι «του κατέθεσα την προσφορά, την απέρριψε και μου ζήτησε ένα ...τρελό ποσό, γιατί προφανώς αυτό χρειάζεται»
Εννοείται ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, κάθε συζήτηση «κόπηκε μαχαίρι». 
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: