Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η απολογία Μαντέλη και τι δρομολογεί

Δύο χρόνια μετά την άσκηση ποινικών διώξεων για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η ελληνική Δικαιοσύνη καλεί για πρώτη φορά πολιτικό ως κατηγορούμενο στην υπόθεση, αποστέλλοντας κλήση για απολογία στον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη.  
Κατ' αυτόν τον τρόπο δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση του πολυσυζητημένου σκανδάλου, το οποίο λαμβάνει πλέον άλλες διαστάσεις.
Οι εφέτες ανακριτές ετοιμάζουν ήδη το κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό -η απολογία του θα έχει οριστεί πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός- ενώ οι δικαστικές αρχές φέρονται αποφασισμένες να ...ενισχύσουν και να διευρύνουν τη νομική φόρμουλα που επέλεξαν για να απαγγείλουν κατηγορία κατά του πρώην υπουργού. 
Κατ' αυτόν τον τρόπο, πέραν όλων των άλλων, θα κάνουν προσπάθεια να τους δοθεί και η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραγραφή και σε άλλες περιπτώσεις πρώην υπουργών που θα βρεθούν μπλεγμένοι σε σκάνδαλα.
Η έκδοση και δεύτερης απόφασης-βουλεύματος από το Συμβούλιο των Εφετών, που θα κληθεί να κρίνει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για τον επιχειρηματία κ. Γ. Τσουγκράνη, ο οποίος, ως γνωστόν, διευκόλυνε τον κ. Μαντέλη με το άνοιγμα λογαριασμού στο εξωτερικό, εκτιμούν δικαστικές πηγές ότι θα ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο της Δικαιοσύνης για ενδεχόμενες διώξεις πρώην υπουργών. Σε αυτό το νομικό οπλοστάσιο και τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία μας για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι της παραγραφής για πρώην υπουργούς σε υποθέσεις σκανδάλων, αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης, δίνοντας το στίγμα και των κυβερνητικών προθέσεων για το επίμαχο και ακανθώδες θέμα της παραγραφής.
Κι ενώ η κλήση Μαντέλη σε απολογία είναι πλέον θέμα χρόνου, ο δικηγόρος του κ. Γ. Ηρειώτης, με δήλωσή του στην «Κ», σημειώνει με νόημα πως ο πελάτης του «επιθυμεί δικαίως να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει ότι δεν έχει δωροδοκηθεί». Παράλληλα διαβεβαιώνει πως ο Τάσος Μαντέλης έχει λάβει την απόφαση να αντιμετωπίσει την εις βάρος του κατηγορία, ότι δηλαδή πήρε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, και να πείσει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ότι επρόκειτο για προεκλογική χορηγία και όχι για «μίζα».
Με δρομολογημένη, πάντως, τη δίωξη Μαντέλη, μετά την επικύρωσή της κι από το Συμβούλιο των Εφετών, έπειτα από καιρό, περνάμε σε στάδιο απολογιών, έστω και για μια πτυχή της όλης υπόθεσης, ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο στις δικαστικές εξελίξεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η κρίση της Δικαιοσύνης και στην περίπτωση του επιχειρηματία Γ. Τσουγκράνη, που διώκεται ως συνεργός του πρώην υπουργού, ενώ του έχει απαγορευθεί η έξοδός του από τη χώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο συνήγορός του κ. Ηλ. Αναγνωστόπουλος, αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα για λογαριασμό του πελάτη του στο συμβούλιο εφετών, όπου με σκληρή γλώσσα θα διαμαρτύρεται για την αντιμετώπιση του Γ. Τσουγκράνη, καθώς ήταν εκείνος που αποκάλυψε την υπόθεση Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή, δρομολογώντας τις δικαστικές εξελίξεις.
Το υπόμνημα
«Αν η τιμωρία μου, που θα αναφέρεται στο υπόμνημα, για τη συνεργασία μου με τις αρχές είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τότε μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ τι πραγματικά επιθυμεί η Δικαιοσύνη που αναζητεί την αλήθεια» σημειώνει.
Πάντως, τόσο ο Γ. Τσουγκράνης, όσο και ο Τ. Μαντέλης, που θα κληθούν σε απολογία, θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμία πολλών ημερών προκειμένου να μελετηθεί η ογκωδέστατη δικογραφία από τους συνηγόρους τους, με αποτέλεσμα οι απολογίες τους να μετατεθούν χρονικά μέσα στον Ιούλιο. Ετσι, κι αλλιώς η ανάκριση θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι και μάλιστα θα επιχειρηθεί να «τρέξουν» οι έρευνες μετά τον ορισμό και τρίτου εφέτη, του κ. Νικ. Πιπιλίγκα, που θα συνδράμει το δύσκολο ανακριτικό έργο που ακόμα έχει να διανύσει πολλά στάδια...
Πηγή: 
Tης Ιωαννας Μανδρου, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: