Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Δημοσκόπηση "Ανατροπών"

Η δημοσκόπηση της ALCO για το newsit περιέχει ευρήματα που με την πρώτη ματιά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σοκαριστικά.
Αν όμως αναλογιστεί κανείς όλα όσα γράφουμε εδώ και καιρό για τις ανατροπές που έχουν προκληθεί σε όλες τις χώρες από τις οποίες "πέρασε" το ΔΝΤ και οι πολίτες τους υπέστησαν τις βίαιες εισοδηματικές αλλαγές που περνούν τώρα οι Ελληνες δε θα πρέπει να εκπλαγεί καθόλου. 
Τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα εξουσίας καταγράφουν τα χαμηλότερα δημοσκοπικά ποσοστά της ιστορίας τους.Τα υπόλοιπα όχι μόνο δεν καταφέρνουν να καρπωθούν τις απώλειες των μεγάλων αλλά βλέπουν και αυτά τα ποσοστά τους να μειώνονται.
Ενώ κυοφορούμενες προσπάθειες όπως αυτή του Φ. Κουβέλη στο χώρο της αριστεράς ή της Ντ. Μπακογιάννη στο χώρο της κεντροδεξιάς συγκεντρώνουν υψηλότατα ποσοστά. 
Το γεγονός ότι αυτά τα κόμματα δεν υπάρχουν καν στον πολιτικό χάρτη,έστω και αν ...
θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα θα αναγγελθούν και επισήμως -άλλωστε ο Φ. Κουβέλης ήδη δήλωσε ότι θα κάνει την επίσημη ανακοίνωση του νέου φορέα την επόμενη Τετάρτη-και δεν έχουν ακόμα πρόγραμμα,στελέχη και ταυτότητα αποδεικνύει την ανάγκη των πολιτών για νέα σχήματα. 

Το υπαρκτό κομματικό κατεστημένο φαίνεται ότι στα μάτια των Ελλήνων έχει καταρρεύσει.
Αναζητούν εναγωνίως κάτι καινούργιο.
Είναι δε τόσο εναγώνια η αναζήτηση που στρέφονται ακόμα και σε πιθανές πρωτοβουλίες πολιτικών που έχουν υπάρξει μέρος της κρίσης όπως η Ντ. Μπακογιάννη!

Με απλά λόγια "νέο να 'ναι κι ότι να 'ναι"!

Είναι προφανές ότι όποιος βιαστεί να θεωρήσει αυτά τα νούμερα ως πιθανό αποτέλεσμα εκλογικής αναμέτρησης θα κάνει μεγάλο λάθος.Αποτυπώνουν τη σημερινή ψυχολογία του εκλογικού σώματος που ακόμα δεν έχει πληροφορηθεί και το σύνολο των δραματικών μέτρων αφού εργασιακό και ασφαλιστικό θα πάνε στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και θα περιέχουν δραματικές αλλαγές όπως η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και στον ιδιωτικό τομέα όπως πρώτο αποκάλυψε το newsit.

Τα ευρύματα αυτά αποτελούν προάγγελο της διάθεσης των Ελλήνων για όσους διαχειρίστηκαν τα πολιτικά πράγματα τις τελευταιές δεκαετίες.Και όπως πολλές φορές έχουμε γράψει και αποδεικνύει η δημοσκόπηση καταλογίζουν ευθύνες ακόμα και στα κόμματα που δεν κυβέρνησαν.

Τέλος είναι αυτονόητο ότι ακόμα και αν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ εισηγούνταν στο Γ. Παπανδρέου προώρες εκλογές...μάλλον δε θα το ξανακάνουν.
Με τα δεδομένα που καταγράφονται η αυτοδυναμία μοιάζει ακατόρθωτη για το πρώτο κόμμα ακόμα και αν το δεύτερο δεν θα ξεπερνά το 15%. 
Εν κατακλείδι οι Ελληνες πολιτικοί ίσως θα πρέπει να προετοιμαστούν για πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις και οι Ελληνες πολίτες για ένα τελείως νέο πολυσπερματικό πολιτικό τοπίο.
Νίκος Ευαγγελάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: