Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Διαζύγιο Γιώργου – ΠΑΣΟΚ ;

Σαν πρόβατα επί σφαγήν οδηγεί ο Γιώργος Παπανδρέου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι δεν τα χρειάζεται! 
Συνομιλητές του έχουν καταλάβει εδώ και καιρό πως δεν θέλει πια να συνδέεται με το κόμμα του πατέρα του, δεν πιστεύει πως θα έχει πολιτικό όφελος και δεν εκτιμά ότι τον βοηθά σ’ αυτό που σχεδιάζει να πράξει στο μέλλον.
«Αν τα καταφέρει και βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα, θα τον αναδείξει ο κόσμος και δεν έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ. Αν πάλι δεν τα καταφέρει, πάλι δεν θα το έχει ανάγκη, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί να του προσφέρει και άρα η απόφασή του να απαξιώσει το κόμμα θεωρείται δεδομένη», λένε παλιές «καραβάνες» του ΠΑΣΟΚ του 1981, που ισχυρίζονται ότι αντιλαμβάνονται πού το πάει ο Γιώργος…
Τα ίδια στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή η οικονομία δεν ανακάμψει και τα προβλήματα της χώρας επιδεινωθούν, τότε δεν αποκλείεται ακόμη και να φύγει στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας κάποιο διεθνές πόστο.  
Στο… ΝΑΤΟ ενδεχομένως, ίσως και στον ΟΗΕ…

Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι το κόμμα του δεν μπορεί να τον βοηθήσει σε τίποτα. Άλλωστε σε λίγο χρονικό διάστημα τα πάντα θα αλλάξουν εκ των πραγμάτων και ο ίδιος φαίνεται να ξέρει καλά τι θέλει να κάνει. Έχει πειστεί από μια ομάδα συνεργατών του, στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, ότι τα σημερινά κόμματα δεν προσφέρουν, έτσι όπως είναι δομημένα, στην κοινωνία. Πλήττονται από αναξιοπιστία και αδιαφάνεια.
Ο πρωθυπουργός οδηγείται στην απόφαση να απαξιώσει πλήρως το κόμμα μέσω της έξυπνης οδού των Εξεταστικών που λειτουργούν στη Βουλή, κυρίως όμως μέσω αυτής που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς.
Μέχρι στιγμής, ως γνωστόν, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν περισσότερο πράσινη συμμετοχή και λιγότερο γαλάζια.
Το στενό επιτελείο του έχει συμβουλέψει τον Γιώργο πως αν η κατάληξη για τα σκάνδαλα είναι να τιμωρηθούν γαλάζια στελέχη και να μπουν στη φυλακή, θα ερμηνευθεί ως ότι ο ίδιος θέλει να εκδικηθεί τη ΝΔ, αν όμως αποδειχθεί πως πράσινα στελέχη έκλεψαν και πήραν μίζες και μπουν φυλακή, ο ίδιος θα εξυψωθεί στα μάτια της κοινής γνώμης και θα φανεί ότι την περίφημη φράση «θα ματώσουμε για την αλήθεια» την εννοούσε και έκανε πράξη τα όσα διαλαλούσε για τη διαφάνεια που πρέπει να επικρατεί στον δημόσιο βίο. Επομένως και σ’ αυτήν την περίπτωση ο Παπανδρέου κερδίζει πολιτικά και όχι το ΠΑΣΟΚ, λένε…
Η τακτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό του κόμματός του είναι προσωπική και δεν δέχεται από άλλους εισηγήσεις περί του αντιθέτου. Μάλιστα φαίνεται ότι την τακτική αυτή την αποδέχονται πλήρως και την υποστηρίζουν στελέχη που βρίσκονται δίπλα του και έχουν την ίδια αντίληψη.
Συνομιλητής του Μαξίμου, περιγράφοντας ποιοι είναι αυτοί που ταυτίζονται πλήρως με την άποψη του Παπανδρέου για το κόμμα, επισημαίνει πως είναι υπουργοί πρώτης γραμμής, άμεσοι κοντινοί του συνεργάτες. Στον κύκλο αυτόν εντάσσονται οι Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης και Παμπούκης από υπουργούς, ο Κ. Θέος και δύο τρία ακόμη στελέχη νεαρής ηλικίας με σακίδια στον ώμο και λάπτοπ τους οποίους ο πρωθυπουργός ακούει με μεγάλη προσοχή και τους εμπιστεύεται. Θεωρούν μάλιστα ότι αν ο Παπανδρέου προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενδεχομένως τα πρόσωπα αυτά (που απ’ ό,τι λέγεται τώρα μαθαίνουν πώς να κυβερνούν) να κληθούν να αναλάβουν και υπουργικά πόστα.
«Ο Παπανδρέου πληρώνει ένα κόστος χρονικό μέχρι να μάθουν οι νέοι πώς να κυβερνούν, όπως μάθαμε εμείς το 1981, και μετά δεν αποκλείεται μέσα από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να τους δεις και υπουργούς» αναφέρει χαρακτηριστικά σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κοντά στον Παπανδρέου.
Την ίδια άποψη εκφράζουν και άλλα στελέχη ή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που βλέπουν με την εμπειρία που διαθέτουν πού οδηγεί ο πρωθυπουργός το κόμμα και τα στελέχη του με τα οποία δεν θέλει να συνδέεται πολιτικά: «Εγώ τον βοήθησα στα εσωκομματικά. Εκείνη την περίοδο ήμουν στην πρώτη γραμμή και με το που βγήκε πρόεδρος έκλεισε κατευθείαν την πόρτα σε μένα», σημειώνει πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που ξέρει να διαβάζει και να ερμηνεύει τις… σκέψεις του πρωθυπουργού. Στο Μαξίμου πάντως δεν υιοθετούν όλοι την ίδια γνώμη για το διαζύγιο κόμματος και Παπανδρέου και έχουν ενστάσεις για τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα ΓΑΠ. Ο Νίκος Αθανασάκης, που γνωρίζει όσο κανείς άλλος την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ (αφού είναι πάντα δίπλα στους αρχηγούς και πριν από το 1981!), τις συνήθειες, τις αντιλήψεις, τις σκοπιμότητες των πάντων, θεωρεί πως ο κομματικός φορέας δεν πρέπει να απαξιωθεί, αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί και εκτιμά ότι όλα όσα ακούγονται από τρίτους που συνομιλούν με τον Παπανδρέου δεν έχουν καμία βάση και στερούνται πραγματικότητας.
Υπάρχει όμως θέμα με τη λειτουργία του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, επιμένουν άλλοι.
Οι μυστικές συσκέψεις με διάφορα άγνωστα πρόσωπα, ξένους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί στο Μαξίμου, η συμμετοχή συγγενικών του προσώπων χωρίς θεσμική ιδιότητα στη λήψη αποφάσεων συνιστούν για αρκετούς μεγάλο πρόβλημα και θέμα.
Η λειτουργία που έχει εγκαθιδρύσει ο πρωθυπουργός δεν βοηθά, αφού δεν υπάρχει πολλές φορές συνδετικός κρίκος που να συνδέει τις αποφάσεις με τον κομματικό μηχανισμό, ώστε να περνάνε στη βάση και να έχουν αποτελέσματα, και ο ίδιος κινείται σε πολλαπλά επίπεδα, με συνέπεια πολλά θέματα μέσα στην ημέρα να χάνονται… στη μετάφραση!
http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: