Τα "Κλειδιά" της ανάκαμψης είναι οι επενδύσεις
Η Ελλάδα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτόν τον συνδυασμό ύφεσης και αποπληθωρισμού με τις δραματικές συνέπειες που είδαμε να έχει σε άλλες οικονομίες.
Τα άσχημα νέα είναι οι προβλέψεις για ύφεση ίσως και - 4% εφέτος, με ελπίδες μιας αναιμικής ανάπτυξης μόνο από το 2012 και μετά.
Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τόσο που ακόμη και ο πληθωρισμός θα γίνει αρνητικός, με αποτέλεσμα το χρέος να αυξηθεί περαιτέρω ως ποσοστό του ΑΕΠ!
O πληθωρισμός όχι μόνο δεν μηδενίζεται, αλλά ήδη κινείται στο 4,8% λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.
Αργεί αδικαιολόγητα το δραστικό πακέτο αποκρατικοποιήσεων και το ξεμπλοκάρισμα των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, ενώ μπορεί με αυτές τις παρεμβάσεις σε σημαντικό βαθμό να αποφύγουμε την ύφεση και την επόμενη χρονιά να μπούμε σε ανάκαμψη.
Η κατανάλωση έχει μειωθεί εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα τα έσοδα από φόρους και ΦΠΑ, όσο και αν...
αυτά αυξήθηκαν, να μη βρίσκονται στο σημείο όπου θα θέλαμε Επιπλέον, ουσιαστικό αποτέλεσμα ακόμη δεν έχει διαφανεί, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως η διαχείριση των πόρων στην Υγεία, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και η προώθηση των μεγάλων έργων- τρεις τομείς που χαρακτηρίζονται προβληματικοί.
Πρέπει το εθνικό εισόδημα να μην συρρικνωθεί και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να σταθεροποιηθεί κοντά στα επίπεδα όπου βρίσκεται σήμερα.
Αυτή η εξέλιξη είναι η μόνη που μπορεί να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές και γι αυτό το πρόγραμμα ΔΝΤ- ΕΕ πρέπει να προσανατολιστεί πλέον σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις χωρίς την πίεση για συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα που απλώς θα κάνουν την ύφεση πιο απειλητική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου