Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Η ώρα του σκληρού απολογισμού πλησιάζει..

Εκτός από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος από την πύρινη λαίλαπα, οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής στην Πρωτεύουσα δείχνουν σε πρώτη αξιολόγηση ανυπολόγιστες.



Το φυσικό περιβάλλον και μέρος του παγίου κεφαλαίου της Βορειοανατολικής Αττικής, από το Γραμματικό, το Μαραθώνα και τον Άγιο Στέφανο μέχρι την Παλλήνη, το Πικέρμι και τα Σπάτα πρέπει να θεωρείται πλέον ολική απώλεια, αν και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές η φωτιά συνέχιζε το καταστρεπτικό της έργο.


Βέβαια είναι πολύ νωρίς για να γίνει ο οικονομικός απολογισμός των ζημιών, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κράτος θα κληθεί να μεριμνήσει και φυσικά να δαπανήσει σημαντικά κονδύλια για την αποκατάσταση της ζωτικής για την πρωτεύουσα αυτής περιοχής.



Και δεν χρειάζεται να... σημειώσουμε εδώ ότι οι οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού είναι, όχι απλώς ανύπαρκτες, αλλά απόλυτα αρνητικές.
Ωστόσο με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση δανείζεται για να προσλάβει νέες στρατιές υπαλλήλων, θα προχωρήσει σε αυξημένο δανεισμό και για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της περιοχής. Και δεν είναι ακόμα σαφές αν η αποκατάσταση αυτή θα περιλαμβάνει τα «τριχίλιαρα» και τα «δεκαχίλιαρα» της Ηλείας, αλλά μόνο η μέριμνα για τις καμένες δασικές εκτάσεις και τις υποδομές θα χρειασθεί σημαντικότατους πόρους.


Δυστυχώς ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός ουδέποτε περιελάμβανε ουσιαστικές προβλέψεις για ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές και οι δαπάνες που προκύπτουν απλώς προστίθενται στο ετήσιο έλλειμμα. Προφανώς αυτό θα συμβεί και τώρα. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους που επλήγησαν στην τύχη τους και η υποστήριξή τους θα υλοποιηθεί με κάθε μέσο.
Εκτός όμως από το τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος από την πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο Γραμματικό, οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής στην Πρωτεύουσα δείχνουν σε πρώτη αξιολόγηση ανυπολόγιστες. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως το Λεκανοπέδιο «αερίζεται» από την περιοχή αυτή, όπου οι δασικές εκτάσεις λειτουργούν ως φυσικό μέγα-κλιματιστικό. Οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές αμέσως.


Τέλος να εκφράσουμε την απορία μας για το πώς πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις η φωτιά. Ως γνωστόν η αρχική εστία ξεκίνησε ως ελάχιστη απειλή από την περιοχή του Γραμματικού, που όπως φαίνεται μάλλον υποτιμήθηκε.
"Ν"



Δεν υπάρχουν σχόλια: