Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Ξανά πύρινος εφιάλτης στην Β.Α. Αττική

Ισχυρά είναι τα πύρινα μέτωπα από τη Λ. Μαραθώνα προς Αγ. Στέφανο, από το Διόνυσο προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, από το Γραμματικό προς Σέσι, από το Γραμματικό προς Άνω Σούλι, από Βαρνάβα προς Καπανδρίτι και στο Λύδειο Ίδρυμα Κοντά στην Καλλιτεχνούπολη.


Νωρίτερα οι φλόγες πλησίασαν τη Μονή Πεντέλης, όπου μετέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ενώ εκκενώθηκε και η παλιά Πλατεία Πεντέλης, καθώς η φωτιά έχει φθάσει στον κεντρικό οικισμό της περιοχής. Η πυρκαγιά απείλησε και το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που έχει εκκενωθεί από χθες.


Δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες σε πολλές περιοχές.


Στην Παλλήνη η φωτιά έφτασε ως τη λεωφόρο Μαραθώνος και προσέγγισε τον κεντρικό οικισμό της Παλλήνης. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Μαραθώνα, από το Ανω και το Κάτω Σούλι, στο Διόνυσο, τη Ροδόπολη και τη Σταμάτα. Σε εξέλιξη είναι τα μέτωπα και στις περιοχές του Βαρνάβα και του Γραμματικού.


Η ένταση των άνεμων σε συνδυασμό με τη συνεχή αλλαγή της κατεύθυνσής τους ευνοούν την περαιτέρω επέκταση της πυρκαγιάς.


Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.


Περίπου 50 υλοτόμοι από τη Χαλκιδική θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C - 130 από αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης προκειμένου να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών [Βλέπε άρθρο] .


Έργο των εξειδικευμένων αυτών υλοτόμων, που είχαν λάβει πρόσφατα μέρος στις μεγάλες πυρκαγιές της Χαλκιδικής, θα είναι η διάνοιξη -με ειδικά μηχανήματα- δρόμων στις δύσβατες περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές.


Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από αέρος επιχειρούν στην Αττική 13 ελληνικά και δυο ιταλικά καναντέρ, ενώ αναμένεται σύντομα να φτάσουν και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη, καθώς και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο. Η Κύπρος πρόκειται να στείλει επίσης τέσσερα οχήματα και 60 πυροσβέστες. Δύο ακόμη γαλλικά αεροσκάφη θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί από τη βάση τους στη Μασσαλία και εκτιμάται ότι θα αφιχθούν στην Ελευσίνα στις 11.30 π.μ. το πρωί.


Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα αναμένεται να στείλει και η Αυστρία [Βλέπε άρθρο] , ενώ την την ετοιμότητα της Βουλγαρίας να συνδράμει την Ελλάδα σε πυροσβεστικά οχήματα, εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνικά μέσα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ [Βλέπε άρθρο] .


Δεδομένου ότι η πυρκαγιά εξελίσσεται κοντά σε κύριους οδικούς άξονες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης κάλεσε τους οδηγούς να ακολουθήσουν με τις υποδείξεις των αρχών.


Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία κάλεσε τους οδηγούς να αναβάλουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους [Βλέπε άρθρο] .


Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο, οι δύο πυρκαγιές στη Σκύρο, στη Λιοβαδόστρα του δήμου Πλαταιών και στο δημοτικό διαμέρισμα Ελαιοχωρίου, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα, ενώ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Πέτα στα Καλύβια, κοντά στην Κερατέα, τέθηκε υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο.


Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη Χασιά, πλησίον της Μονής Αγ. Κυπριανού, η οποία τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο.


Επιπλέον, σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στην περιοχή του Αίαντα, στη Σαλαμίνα, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Αίγινα.


Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί συνολικά περισσότερες από 80 δασικές πυρκαγιές ανά την Επικράτεια.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: