Στην καθιερωμένη χθεσινή σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της πόλης και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας (σ.σ: σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη πολιτιστικών φορέων) ο εκνευρισμός ήταν σαφής από αρκετές πλευρές, με προεξάρχοντα και φέτος τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Π. Ψωμιάδη, αλλά όχι μόνο, καθώς το κείμενο του ψηφίσματος που «παραδοσιακά» είχε ετοιμάσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χαρακτηρίστηκε ως πέραν του δέοντος ήπιο από αρκετούς παριστάμενους, παρά τη βασική - ακόμη και σε αυτό - διαπίστωση ότι «η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει» και την κριτική για επικέντρωση της προσοχής της Πολιτείας μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, για το μέγεθος των προβλημάτων που έχει επιφέρει η διεθνής κρίση στην περιοχή και την ανάγκη νέου αναπτυξιακού οράματος η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και της HELEXPO A.E., κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλου, ότι «για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη πωλούνται έξι-επτά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων».
Το ψήφισμα
«Κύριε πρωθυπουργέ - τονίζεται στο ψήφισμα των φορέων - γνωρίζουμε ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.
Γνωρίζουμε ότι είμαστε στο μέσον μιας βαθιάς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ήδη έχει επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.
Παρ' όλα αυτά η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να περιμένει. Έχουμε μπροστά μας το στόχο του 2012, της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την επίτευξη του στόχου αυτού, που έχει κυριολεκτικά εθνική διάσταση.
Μια επέτειος που μπορεί και θέλουμε, πέρα από τον εορτασμό, πέρα από τις μεγάλες και διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις, να αποτελέσει την αφορμή για να φτιάξουμε μια άλλη πόλη.
Θα πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να αποτραβήξει η πολιτεία την προσοχή της από το Λεκανοπέδιο της Αττικής - που έχει μεταβληθεί σε σύγχρονο πίθο των Δαναΐδων - και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο θα αποτελέσει ως σύγχρονο αστικό κέντρο την ατμομηχανή για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής»
.
Στο πλαίσιο αυτό το κοινό υπόμνημα των φορέων της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας οριοθετεί 31 έργα-άξονες δράσης, οι οποίοι όπως τονίζεται πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το 2012 ή να βρίσκονται έστω στην τελική φάση ολοκλήρωσής τους, μεταξύ των οποίων:
Μετρό: Ολοκλήρωση βασικού δικτύου, έναρξη επέκτασης προς Καλαμαριά, δημοπράτηση επέκτασης προς Σταυρούπολη, ανάθεση μελέτης για ολοκλήρωση του έργου σταθερής τροχιάς από το αεροδρόμιο έως την Σίνδο και μελλοντική επέκταση του Μετρό προς την Τούμπα.
Αεροδρόμιο: Ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του αεροδιαδρόμου, και ολοκλήρωση της μελέτης για νέο επιβατικό σταθμό!
Λιμάνι: Ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του 6ου προβλήτα, νέες εγκαταστάσεις για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, ολοκλήρωση της σύνδεσης με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο και δημιουργία σύγχρονου επιβατικού σταθμού.
ΔΕΘ: Άμεση μεταφορά της, κατασκευή και έναρξη λειτουργίας της νέας αναβαθμισμένης ΔΕΘ το 2012, στη Δυτική ή Βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Εγνατία Οδός: Ολοκλήρωση των καθέτων αξόνων έτσι ώστε μέσα σε ελάχιστες ώρες οι βόρειοι γείτονες μας να βρίσκονται στην πόλη μας.
Σύνδεση με Ευρώπη: Ολοκλήρωση των αξόνων 4 και 10 για την επίτευξη του ιδίου στόχου, με στόχο τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Εξωτερική Περιφερειακή: Προώθηση των έργων και μελέτη και προγραμματισμός επέκτασής της προς Αγγελοχώρι για υλοποίηση την επόμενη δεκαετία του φιλόδοξου σχεδίου της ζεύξης του Θερμαϊκού κόλπου (Αγγελοχώρι-Καλοχώρι).
Μαρίνες στο παραλιακό μέτωπο: Σε πρώτη φάση μία στον πρώτο προβλήτα του ΟΛΘ και μία παραπλεύρως του Μεγάρου Μουσικής.
Υποθαλάσσια αρτηρία: Άμεση έναρξη με νέο σχεδιασμό όσον αφορά την Ανατολική έξοδο και τη σύνδεσή της με την οδό Πόντου της Καλαμαριάς.
«Πρωτεύουσα της άγονης γραμμής»
Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. |
Το δικό του υπόμνημα κατέθεσε και έφυγε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο οποίο - όπως και στις νεώτερες δηλώσεις του - ασκείται δριμεία κριτική για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης.
«Η Θεσσαλονίκη κατάντησε η πρωτεύουσα της άγονης γραμμής, η πρωτεύουσα των υποσχέσεων, η πρωτεύουσα των χαμένων ευκαιριών. Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, δεν έχουν δυστυχώς εκλείψει μέχρι σήμερα φαινόμενα που καταβροχθίζουν τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προοπτικές και τις φιλοδοξίες μας.
Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Μόνο η Νομαρχία και 2-3 φορείς ακόμη ακούγονται».
Β. ΒΕΓΙΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου