Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Θεαματική αλλαγή στην πολιτική ατζέντα από Καραμανλή

Μία θεαματική αλλαγή που θα του επιτρέψει να εμφανιστεί στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης με «αέρα» ανανέωσης αναζητεί ο πρωθυπουργός και δη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες την Αττική.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής θα έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς τα περιθώρια για κάθε άλλη παράταση στενεύουν πλέον ασφυκτικά.

Στο στόχαστρό του βρίσκονται οι αρμόδιοι για τα θέματα των πυρκαγιών υπουργοί, κ.κ, Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο κος Αντώναρος, στον οποίον μάλιστα πολλοί υπουργοί καταλογίζουν ένα ακόμη επικοινωνιακό «ναυάγιο» της κυβέρνησης. Αυτά είναι και τα βασικά πρόσωπα που θα κρίνουν το εύρος των αλλαγών, ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι θα διαδραματίσει και ο Ευ. Μεϊμαράκης, που σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Αμυνας.


Με δηλώσεις τους στις εφημερίδες, στελέχη της κυβερνώσας παράταξης δηλώνουν ότι οι εισηγήσεις που γίνονται στον πρωθυπουργό για αλλαγές πληθαίνουν συνεχώς. Ωστόσο, ο ίδιος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παρουσιάσει ισχυρή πολιτική ατζέντα στην ΔΕΘ και όχι αλλαγές προσώπων, δεδομένου ότι αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών και το τί θα έχει καταφέρει η κυβέρνηση μέχρι τότε. Δεν είναι πάντως λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα κάνει την απόλυτη κίνηση εκλογικού αιφνιδιασμού, προκηρύσσοντας εκλογές, χρεώνοντας στο ΠΑΣΟΚ την εκλογική ομηρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Την Παρασκευή (28/09), το Μαξίμου θα έχει στην κατοχή του τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης που διεξήχθη μετά τις πυρκαγιές, ενώ αναλυτική δημοσίευση για το θέμα θα υπάρχει στην πλειοψηφία του Κυριακάτικου Τύπου. Το μεσημέρι της Τετάρτης (26/08), ο πρωθυπουργός συναντήθηκε μυστικά με τον κο Γ. Λούλη στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Λούλης εισηγήθηκε στον κο Καραμανλή «εκλογές εδώ και τώρα».


«Κλειδί» των εξελίξεων πάντως αναμένεται να αποτελέσει – για μία ακόμη φορά – η οικονομία, η οποία , όπως όλα δείχνουν, δύσκολα θα αντέξει τις πιέσεις που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των Δημοσίων Εσόδων.


Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Καραμανλής για άλλες πρωτοβουλίες είναι πολλές, αλλά εκείνες που μελετά ιδιαίτερα και δεν είναι πια απίθανο να επιλέξει είναι τρεις:

1. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επιτυγχάνοντας τον απόλυτο εκλογικό αιφνιδιασμό. Αν και πολλά στελέχη του υποστηρίζουν πως οι εκλογές θα είναι αυτοκτονία μετά το κόστος που φορτώθηκε απρόσμενα η κυβέρνηση με τις πυρκαϊές, η προκήρυξή τους πριν από τη ΔΕΘ ή κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα και θα τον ισχυροποιήσει σημαντικά, τουλάχιστον στην εκλογική του βάση.


2. Η διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με άμεση εφαρμογή από τις προσεχείς εκλογές. Η αξιοποίηση της πρότασης του ΠαΣοΚ για την εφαρμογή του μεικτού (γερμανικού) συστήματος δίνει το δικαίωμα στον κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε μια θεσμική κίνηση που θα διασφαλίζει ότι ο νικητής των εκλογών θα έχει αυτοδυναμία, εφόσον συμπράξουν τα δύο μεγάλα κόμματα και συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Εκτιμάται πως μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και από τα δύο κόμματα, αλλά θα αλλάξει η πολιτική ατζέντα και θα αποτελέσει δέλεαρ η καθιέρωση εκατό βουλευτών επικρατείας, για να υποστηρίξουν αυτή την κίνηση τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ.


3. Ο αποκλεισμός βουλευτών της ΝΔ από τους εκλογικούς συνδυασμούς. Γνωρίζοντας ήδη πως από τη μεθεπόμενη εβδομάδα επιστρέφουν στη Βουλή, ο κ. Ι. Μανώλης για να παραιτηθεί και ο κ. Αρ. Παυλίδης για να απαιτήσει στήριξη, ο κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει τώρα στο «ξεκαθάρισμα» που προγραμμάτιζε, εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα στην κοινή γνώμη πως άρχισε η προετοιμασία των εκλογών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: