Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Επιδοτήσεις: Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για το 1 δισ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις

Από 1 Σεπτεμβρίου έως 9 Νοεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους όσοι ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τη δράση ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 1,05 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.


Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Προκήρυξης για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης - Τουρισμού - Εμπορίου – Υπηρεσιών μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.


Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε χθες, ενός προγράμματος από το οποίο θα μπορέσουν να επωφεληθούν 17.000 επιχειρήσεις. Οι ενισχύσεις αφορούν τους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων των συγκεκριμένων τομέων που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise).


Ειδικότερα, από 250 εκατ. ευρώ θα πάρει ο καθένας από τους τέσσερις τομείς και 50 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι επιχειρήσεις franchise.



Το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη σε 55% ή 65% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από 20.000 έως 300.000 ευρώ, ανάλογα με τη θεματική ενότητα.
Ως ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης λειτουργούν μια σειρά από τράπεζες. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις προτάσεις τους υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα www. ependyseis. gr και σε έντυπη μορφή στις συνεργαζόμενες τράπεζες.
Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 25-5-2009, ημερομηνία προδημοσίευσης της προκήρυξης.



Αλλαγή για τον τουρισμό


Ας σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες, μειώθηκε ο κατώτατος απαιτούμενος μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών τριετίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, από τα 30.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικώς, στα 25.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι αυτό έγινε λόγω των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, εξαιτίας της κρίσης.



Εξάλλου όσοι επιχειρηματίες από τους τέσσερις κλάδους όπου χρηματοδοτούνται επιθυμούν να βελτιώσουν τα οικονομικά στοιχεία της δραστηριότητάς τους, ώστε να εντάσσονται στα απαιτούμενα όρια του κύκλου εργασιών της προκήρυξης, μπορούν να κάνουν συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ.



Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται η δημιουργία και η αποπεράτωση, για πρώτη φορά, κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες αμοιβής συμβούλου μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ. Οι εκταμιεύσεις θα γίνουν ώς το τέλος του έτους και θα δοθεί ποσοστό 40% ως προκαταβολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: